• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #746024  autor: Pytam
 03 wrz 2014, 18:21
Wlasnie kupilem telefon a w nim bateria litowo jonowa 1000 mah. Jak powinna wygladac jej eksploatacja na samym poczatku uzytkowania ? Nadal trzeba robic to popularne formatowanie bateri jak kiedys ? Chodzi mi poprostu o to aby jak najdluzej wytrzymywala bez ladowania i sie szybko nie zuzywala. Czyli to czego chcialby kazdy.

#746040  autor: KA
 03 wrz 2014, 19:19
Nic.
Wszystko to, co niektórzy (w tym ja) robią z przyzwyczajenia z obecnymi bateriami jest dla naszej zdrowszej psychiki, nie dla baterii.

#746053  autor: Ruben
 03 wrz 2014, 19:44
Potwierdzam to, co napisał kolega KA. Pierwsze ładowania wykonaj w ten sposób, że ładuj do momentu aż pojawi się komunikat, że bateria jest naładowana. Podczas późniejszej eksploatacji staraj się nie dopuszczać do całkowitego rozładowania chociaż i nad tym czuwa układ, który wyłączy telefon przed całkowitym rozładowaniem baterii.

#746072  autor: Niezgodna7
 03 wrz 2014, 20:37
Moja instrukcja - nowy fon:
1. Gdy da znać, że mało - włączasz ładowarkę. Ładuje? To czekasz do znaku ,,full". Nie obciążasz telefonu np.grami, najlepiej ładuj a'la tryb samolotowy.
2. Po naładowaniu używasz telefon - aż znów da znać. Wtedy wyłączasz telefon i ładujesz tak do pełna, na wyłączonym telefonie. Po tych ladowaniach -
ładujesz jak chcesz, byle z głową (starać się do pełna).
3. Nie zostawiasz pierwszych dwóch ładowań bez nadzoru.
4. Udanego korzystania z nowego sprzętu.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#746073  autor: KA
 03 wrz 2014, 20:39
Tylko powtórzmy, że robimy to wszystko dla siebie, nie dla baterii - wtedy OK. Tym razem nie napiszę nic o czarach...

#746084  autor: Niezgodna7
 03 wrz 2014, 20:49
KA.
Możesz pisać i o czarach, ale też zostaw miejsce na osąd i decyzję WŁAŚCICIELA TEMATU I NOWEGO SMARTA.
:- p
To on może uznać /nie mój wpis.

#746150  autor: darek638
 04 wrz 2014, 02:58
Calm7, każdy był kiedyś właścicielem nowego smarta. Małe voodoo nie zaszkodzi :mrgreen:

Nigdy więcej Play.

#746483  autor: Thogeim
 05 wrz 2014, 17:39
Mam pytanie :) Jak wyglądają obecnie baterie w smartfonach? Mam swojego pierwszego w życiu, ale trochę boje się szaleć i codziennie ładować (oszczędzam baterie) bo mój poprzedni telefon Solid B2100 "wysiadł" po jakoś 200-300 ładowaniach, mam na myśli że bateria się "ekspresowo" zużyła w nim, podobnie było w jeszcze poprzedniejszym, K550i. Nie chce by smartfon po roku czasu ładowania dzień w dzień miał 50% pojemności baterii, mam nadzieje że obecne baterie są już udoskonalone i można je ładować bez obaw te 500x :)
Może ktoś kto ma/miał długo jakiś smartfon wypowie się coś na temat baterii w smartach, czy po 500x ładowaniach nie zostanie mi mniej niż 50% pierwotnej pojemności baterii.

No i kopniak dla tych co straszyli że android nie wiadomo ile zżera baterii ! :P
Mam Telefunken Enjoy TE1 4 cale i 1400 mAh baterie, ładowany wczoraj wieczorem, i dziś zostało mi jeszcze 85% baterii (po około 20-30 smsach, rozmowie przez tel i trochę zabawy w ustawieniach). Fakt faktem, nie mam synchronizacji, nie wiadomo czego w tle włączonego, żadnych zaawansowanych programów i gier nie otwieram bo to pewnie w chwile by mi zżarło baterie, podświetlanie ekranu minimum, wifi włączam tylko jak potrzebuje wejść na neta, ale da się? Da się :P Pewnie 5 dni na luzie wytrzyma telefon na androidzie, oczywiście oszczędnie korzystany. Bo wiadomo że gry, podświetlanie na 50% czy więcej, wifi, internet to 1 góra 2 dni, ale ograniczając wszystko do tego, co naprawdę potrzebujemy, obalić można mit o tych tragicznych bateriach bo przecież to normalne że nawigacja, nie wiem, gry, nie daj boże kalibru GTA 3 to tak żzera baterie że masakra, ale z lekkimi aplikacjami nie ma problemu. Myślę że to sami użytkownicy "męczą" baterie, a później narzekają że są fatalne. Powiem właściwie że sam jestem zaskoczony tym, jak sam android 'mało" zabiera baterii. Przez całą noc znikło ledwie 2%. No i nie mam włączonego wyświetlacza gdy nic nie robię, gdy skończę np pisać smsa to od razu blokuje ekran żeby nie świecił i baterie zabierał.

#746498  autor: user_delete34
 05 wrz 2014, 18:10
Thogeim pisze:Jak wyglądają obecnie baterie w smartfonach?
Thogeim pisze:Może ktoś kto ma/miał długo jakiś smartfon wypowie się coś na temat baterii w smartach
W zdecydowanej większości - jeśli nie wszystkich - prostopadłościenne, ewentualnie z zaokrąglonymi brzegami.

Przełomu nie było, od może i 10 lat serwuje się nam baterie litowo-jonowe lub -polimerowe. Różnica w działaniu minimalna (przez gęstość elektrolitu?), nie mają efektu pamięci lub jest znikomy (pomijalny), nie lubią niskich temperatur i leżenia jako rozładowane. Samo wyłączenie się telefonu (z komunikatem, np "Bateria rozładowana") nie wyczerpuje baterii do końca, ale nie wolno jej zostawiać tak na dłużej. Lepiej używać baterii do czasu jej zepsucia, niż mieć drugą zapasową, która leży. To chyba wszystko, 3 ładowania itp to czary i nic innego.
Thogeim pisze:1400 mAh (...) 5 dni na luzie wytrzyma telefon na androidzie
Kolego, ale na takie coś to poproszę skrina po tych 5 dniach z użycia baterii jako dowód. Nie żebym od razu twierdził, że herezje piszesz. :-D Ale jeśli piszesz? 5 dni leżakowania - może, ale na 1400 mAh to nadal nie będzie łatwo, a z użyciem?
Za to ja na baterii 2300 mAh, ciągle włączonym trybie oszczędzania, WiFi/danymi 3G, okazjonalnie BT dobijam zwykle 3 dni zwykłego użycia. Dzi użyłem trochę hotspotu - spadnie na 2 dni. Z wyłączonym wszystkim miałem chyba 8 dni, ale używanie było minimalne.

#746533  autor: Thogeim
 05 wrz 2014, 18:57
Markadiusz pisze:Kolego, ale na takie coś to poproszę skrina po tych 5 dniach z użycia baterii jako dowód. Nie żebym od razu twierdził, że herezje piszesz. Ale jeśli piszesz? 5 dni leżakowania - może, ale na 1400 mAh to nadal nie będzie łatwo, a z użyciem?
Za to ja na baterii 2300 mAh, ciągle włączonym trybie oszczędzania, WiFi/danymi 3G, okazjonalnie BT dobijam zwykle 3 dni zwykłego użycia. Dzi użyłem trochę hotspotu - spadnie na 2 dni. Z wyłączonym wszystkim miałem chyba 8 dni, ale używanie było minimalne.
Jaka jest darmowa aplikacja do robienia zdjęć w androidzie :)? Jeżeli wskaźnik baterii w androidzie jest poprawnie, tzn poprawnie wskazuje ilość % baterii, to wyciągnę 5 dni ;P

#746536  autor: user_delete34
 05 wrz 2014, 18:59
Thogeim pisze:Jaka jest darmowa aplikacja do robienia zdjęć w androidzie ?
Na pewno wiele, ja nie posiadam. Robię zrzuty przytrzymaniem włącznika.
Wskaźnik właśnie raczej leci w kulki i później procenty polecą szybciej.

#746543  autor: Wiksa11
 05 wrz 2014, 19:41
Thogeim pisze:nie mam synchronizacji, nie wiadomo czego w tle włączonego, żadnych zaawansowanych programów i gier nie otwieram bo to pewnie w chwile by mi zżarło baterie, podświetlanie ekranu minimum, wifi włączam tylko jak potrzebuje wejść na neta(..)
No i nie mam włączonego wyświetlacza gdy nic nie robię, gdy skończę np pisać smsa to od razu blokuje ekran żeby nie świecił i baterie zabierał.
Życie na krawędzi widzę. Jaki jest twój rekord zablokowania ekranu po wysłaniu smsa? Pamiętaj! Liczy się każda milisekunda!

Orange - sieć Januszy.

#746546  autor: Pytam
 05 wrz 2014, 20:07
Dzieki za informacje chociaz widze ze sa troche sprzeczne.

#746607  autor: Thogeim
 06 wrz 2014, 09:36
Markadiusz pisze:Kolego, ale na takie coś to poproszę skrina po tych 5 dniach z użycia baterii jako dowód. Nie żebym od razu twierdził, że herezje piszesz. Ale jeśli piszesz? 5 dni leżakowania - może, ale na 1400 mAh to nadal nie będzie łatwo, a z użyciem?
http://zapodaj.net/a0c0db5ee4259.png.html
http://zapodaj.net/99f35afb3a122.png.html

To wynik po 1.5 doby używania. Około 50 smsów, 15 minut GG, trochę zabawy aplikacjami. Bateria to 1400 mAh. Może wpływ też na to ma to, że nie mam 4 rdzeni, ekranu HD (a już nie daj boże FullHD) itp? No i ekran "tylko" 4 cala choć dla mnie to idealny rozmiar :) Świetnie się go obsługuje i można b.szybko pisać. Mój tata ma LG Cookie KP500 i pisanie smsów tam, a tutaj to jak dwa różne światy, i to dosłownie. Tam w ogóle żeby coś się ruszyło na ekranie to trzeba mocno przycisnąć ekran - pisanie tam czegokolwiek to katastrofa i tylko się można zrazić do dotyku.

#746610  autor: user_delete34
 06 wrz 2014, 09:41
Zaczekam na wynik po 5.
Ekran jakkolwiek się podświetla, czy trzymasz latarkę?

#746645  autor: Wiksa11
 06 wrz 2014, 12:45
Markadiusz pisze:Ekran jakkolwiek się podświetla, czy trzymasz latarkę?
Dobre ;)
Thogeim - taka rada: po skończeniu rozmowy lub napisaniu smsa wyłaczaj telefon i np. sprawdzaj co godzinę czy coś nowego nie przyszło. Czas działania baterii wydłużysz sobie wtedy z 5 dni do 10 ;)

Orange - sieć Januszy.

#746655  autor: Thogeim
 06 wrz 2014, 13:02
Markadiusz pisze:Zaczekam na wynik po 5.
Ekran jakkolwiek się podświetla, czy trzymasz latarkę?
Wiksa11 pisze:Dobre
Thogeim - taka rada: po skończeniu rozmowy lub napisaniu smsa wyłaczaj telefon i np. sprawdzaj co godzinę czy coś nowego nie przyszło. Czas działania baterii wydłużysz sobie wtedy z 5 dni do 10
Hehe, dobre :) Nie no, rajcuje się cały czas swoim pierwszym smartem, wszystko testuje :) W pomieszczeniu podświetlanie mam na minimum bo widać wszystko, a jak idę na dwór i świeci słońce to podświetlam na połowę bo na minimum nic nie widać.

#746656  autor: KA
 06 wrz 2014, 13:07
Zabawne to przestrasznie: kupić smartfona i go nie używać i jeszcze się tym chwalić i cieszyć! Dziwne ludzie mają pomysły...
Gdybym nie siedział (prawie) non-stop w necie i na FB, to chyba nadal używałbym jakiegoś jakiegoś staruszka z szuflady, np. mojego ulubionego SE P1i (aż łza się w oku kręci).

#746664  autor: Wiksa11
 06 wrz 2014, 13:35
Thogeim musisz być mega pozytywnym człowiekiem skoro aż tak cieszą Cię nawet takie drobiazgi ;)
KA mam to samo. Do tego gry w podróży, mapy, lepszy aparat. Bez dwóch zdań do rozmów i smsów bardziej wygodny jest telefon klasyczny. w Moim Solidzie c3350 bateria wytrzymywała ok. tydzień (przy duże ilości smsów i internetu w Operze Mini). Tylko przeraża mnie teraz myśl, że każdy upadek telefonu może się zakończyć uszkodzeniem ekranu. W solidzie każdy upadek kończył się co najwyżej kolejną ryską :)

Orange - sieć Januszy.