• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #735706  autor: rossot
 28 lip 2014, 22:17
Cześć,

Moja umowa z Play kończy się 19.08 (będąc za granicą, byłem niestety w błędzie z myśleniem, że koniec przypada dopiero we wrześniu). Co za tym idzie, nie złożyłem stosownego wypowiedzenia umowy. Chciałbym pozostawić numer i przejść na pre-paid w oczekiwaniu na pojawienie się odpowiedniego telefonu w ofercie Play. Przejście na czas nieokreślony jest nieciekawe ze względu na wysokość abonamentu - 200zł. Czy przedłużając umowę poprzez "infolinię" i odstępując od niej w ciągu 10 dni, mogę zawrzeć w wypowiedzeniu prośbę o przeniesienie numeru na pre-paid?

Przepraszam za chaotyczność, jeśli coś jest nie jasne poprawię :)

Pzdr
M

#735747  autor: Wiola_K
 29 lip 2014, 07:10
W każdej chwili możesz napisać wypowiedzenie tylko umowa przedłuży się o jakiś czas. Żeby umowa skończyła sie zgodnie z terminem trzeba ją wypowiedzieć 30 dni przed końcem umowy, 1 okres rozliczeniowy. A tak umowa będzie trwała chyba miesiąc dłużej.

#735763  autor: rossot
 29 lip 2014, 08:43
Dzięki za odpowiedź. Chodzi właśnie o to, że jeśli przedłuży się o ten miesiąc, znowu zapłacę 200zł - chyba, że źle myślę? Chciałbym tego uniknąć - stąd ta "kombinacja" ;)

#735840  autor: user_delete21
 29 lip 2014, 11:42
Odstąpienie od aneksu spowoduje uznanie go za niezawarty, czyli mówiąc wprost wylądujesz znów na bezterminowej według poprzednich warunków (tak, jakby aneksu nigdy nie podpisać).

#735954  autor: rossot
 29 lip 2014, 19:45
Dzięki za odpowiedzi. Opcja z przeniesieniem numery wydaje się ciekawa, jednak z tego co mi powiedziano np. w T-mobile - nie mogę przenieść do nich numeru i wybrać ofertę "na kartę". Jeśli zaś przeniosę na abonament, zostanę przywiązany umową - jak mniemam ...

#735968  autor: user_delete21
 29 lip 2014, 20:21
rossot pisze:Dzięki za odpowiedzi. Opcja z przeniesieniem numery wydaje się ciekawa, jednak z tego co mi powiedziano np. w T-mobile - nie mogę przenieść do nich numeru i wybrać ofertę "na kartę". Jeśli zaś przeniosę na abonament, zostanę przywiązany umową - jak mniemam ...
Ładną ściemę w T puszczają :D

Mam inne wątpliwości co do przeniesienia. Jeżeli złożysz zlecenie przeniesienia "z końcem okresu promocyjnego" a obecnie jest mniej niż 1 miesiąc do końca umowy, to operator prawdopodobnie wyznaczy datę przeniesienia na koniec kolejnego okresu = 1 abonament według cennika dla bezterminowej zapłacisz.

Jeżeli natomiast wybierzesz opcję w konkretnej dacie, to za rezygnację z okresu wypowiedzenia możesz zostać obciążony kwotą nieprzekraczającą jednego abonamentu.

#735993  autor: Kryniczanin
 29 lip 2014, 21:38
Panowie a nie można zwyczajnie zlecić migracji na najniższy abonament. Przecież koledze kończy się okres zastrzeżony, a po okresie zastrzeżonym można migrować w Play w dół. Z tego co pamiętam nowy abonament wchodzi w życie od nowego okresu rozliczeniowego. Zlecić obniżkę abo a następnego dnia migrację z normalnym okresem wypowiedzenia.

Przejdzie taki myk?

#736142  autor: rossot
 30 lip 2014, 11:20
Po przejściu na niższy migracja będzie możliwa? Nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie, ale czekam na wypowiedź kogoś obeznanego ;))

#736159  autor: Kryniczanin
 30 lip 2014, 12:14
rossot, Niech ktoś z Play się wypowie bo to pomysł eksperymentalny. Mówiłeś że masz wielkie abo.

#736263  autor: Lightman
 30 lip 2014, 17:02
Przyznam, że trochę dziwna ta umowa... nie znam warunków, ale w Plusie kiedy kończy się okres promocyjny to umowa przechodzi na czas nieoznaczony z zachowaniem warunków promocji, może tak jest też w Play też tak jest, tylko ktoś Cię ściemniał, żeby "złapać" umowę?

Druga strona biurka - wcześniej Plus, aktualnie T-Mobile

#736264  autor: user_delete21
 30 lip 2014, 17:05
Lightman, tak może się stać np. na umowach przedłużeniowych, gdzie kwota abonamentu była rabatowana. Wówczas rabat przyznawany jest wyłącznie na czas oznaczony.

Inna możliwość to po prostu regulamin promocji, który przewiduje podwyżkę do wartości ze standardowego cennika.

#736390  autor: Kryniczanin
 31 lip 2014, 08:09
Z tego co się dowiedziałem, nawet po cyrografie bez nowego nie da się obniżyć abonamentu w dół.

#736942  autor: Wiola_K
 01 sie 2014, 19:07
Trzeba przedłużyć umowę z niższym abo. A autor mówi że na razie chyba nie chce, chce tylko obniżyć abo czekając na lepszą ofertę. Tylko trzeba przejść na kartę i trudno jeden abo więcej zapłacić.

#737138  autor: pakierhakierxd
 02 sie 2014, 12:11
Napisz wypowiedzenie https://dl.dropboxusercontent.com/u/235 ... y_rozw.pdf ,podpisz ,zeskanuj wyślij na @
[email protected]

Zaznacz że chcesz przejśc na kartę i będziesz w karcie :)

A kiedy będziesz chciał wrócić na abo to sobie wrócisz , - otrzymasz ofertę jak dla nowego klienta ;P ,tak to teraz byś mógł otrzymać to http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... start=4035

[ Dodano: 2014-08-02, 12:11 ]
Jeszcze nie słyszałem o migracji w dół,jedynie w górę :P

Pozdrawiam :)