• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #715132  autor: Nika_9
 05 maja 2014, 09:45
Witam,
od kilku dni jestem posiadaczką Samsunga S3 (od 30.04.), niepokoi mnie w nim bateria czy raczej akumulator. Dziś parę minut po 1 w nocy zakończyło się ładowanie (było 100%) więc odłączyłam go od ładowarki. Gdy rano o 9 sprawdziłam telefon okazało się, że bateria jest naładowana tylko w 56%! :? Czyli w ciągu 8 godzin przy nieużywaniu telefonu spadła o 44%.
Zaznaczam, że mam wyłączony internet i GPS. Czy to normalne czy powinnam reklamować baterię? Bardzo proszę o pomoc.

#715144  autor: Niezgodna7
 05 maja 2014, 10:27
A jak tam wifi?
Jakieś zegary w tle? Aplikacje?
PS. Mam rozumieć, że jest to już używany telefon, ma ponad rok? Czy nówka?

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#715145  autor: Nika_9
 05 maja 2014, 10:40
Telefon jest nowy, mam go od środy, ale kartę włożyłam i używam go od soboty. Pierwszy raz ładowałam w nocy dlatego rzuciło mi się w oczy to, że poziom baterii strasznie szybko spada. Wifi było wyłączone, nie wiem czym są zegary w tle- jest zegar na ekranie blokady no i ten na czarnym pasku u góry, ale telefon nie był używany między godz. 1, a 9, a bateria spadła ze 100% do 56% w tym czasie. Przed chwilą zauważyłam w ustawieniach baterii, że 11% pochłania launcher, ale czy to tłumaczyłoby spadek naładowania o prawie połowę w ciągu 8h podczas zupełnego nie używania telefonu? Czytam w sieci, że przy intensywnym użytkowaniu ludziom bateria trzyma 2 dni, a u mnie wychodzi na to, że przy nie używaniu wyczerpałaby się po ok 16h :(

#715146  autor: darek638
 05 maja 2014, 10:46
Może bateria jeszcze się nie unormowała. Poza tym sprawdź co tam chodzi w tle.

Nigdy więcej Play.

#715150  autor: Nika_9
 05 maja 2014, 11:01
Unormowała tzn.? Ja mam z nią robić coś w stylu formowania tych starszych baterii?

Uruchomione aplikacje to:
Ustawienia 1proces
mój launcher 1p, 2 usługi
Factory Mode 1p, 1u
Aktualizacja zasad zabezpieczenia 1p 1u
Aktualizacja oprogramowania 1p 1u
SmartcardService 1p 1u
Weather Daemon 1p 1u
Usługi Google Play 2p 5u
ELM Agent 1p 1u
Menadżer zadań 1p 1u
com.sec.android.app.keyguard 1p 1u
PageBuddyNotiSvc 1p 1u
Sklep Google Play 1p 1u
S Voice 2p 2u
Samsung Push Service 1p 1u
E-mail 1p 2u
Usługi wymiany 1p 1u
Wyszukiwarka Google 1p 1u
Audioteka 1p 2u
TouchPal X 1p 3u

To jest wszystko. Czy coś w tym zestawieniu nie powinno występować? Czy da się wyłączyć S Voice i Audiotekę?

Czy są jakieś zasady, których stosowanie "wzmacnia" baterię?

#715180  autor: Niezgodna7
 05 maja 2014, 16:15
Nie tam unormowała.
Albo coś ją konsumuje, albo jest "stara" i schrzaniona.
Oglądałaś baterię? Prosta, leży na stole, czy baryłka?
Wyładuj baterię aż padnie fon, naładuj ją na wyłączonym telefonie, zmierz czas ładowania.
PS. Ładowarka firmowa Samsunga?

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#715181  autor: Nika_9
 05 maja 2014, 16:19
Bateria jest nowa (i płaska), telefon i ładowarka też- wszystko oryginalne z salonu.

[ Dodano: 2014-05-06, 10:26 ]
Tej nocy było to samo, zostawiłam telefon z baterią 50 kilka %, a rano bateria miała już tylko 4%. Wyłączone były wszystkie aplikacje, internet, GPS, przeszukiwanie wifi, szukanie aktualizacji, telefonu prawie nie używałam od naładowania, a mimo to bateria wytrzymuje tylko 16h. Wieczorem wgrałam CPU Spy i już nie ruszałam telefonu. Okazało się, że deep sleep ma tylko 25%. Co może być tego przyczyną?

Obrazek Obrazek Obrazek

#715364  autor: dwaeuro
 06 maja 2014, 14:33
Zrób backup danych, a później wipe - coś Ci w nocy pożera.
Pokaż jeszcze statystyki ekranu.

Nowa Huta Wolne Miasto!

#715373  autor: lord.nitos
 06 maja 2014, 16:16
To ja sie bardzo chetnie podlacze po temat opisany tutaj.

Telefon ma ok. 2 tygodnie.

Dzis w pracy to sprawdzilem i chcialbym sie dowiedziec czy z moja bateria jest cos nie tak, przynajmniej tak mi sie wydaje.

Rano odlaczajac telefon od ladowarki ok. 5:00 bateria byla naladowana w 100%

W chwili obecnej jest to 6% to wychodzi 11,5h zasilania bateria.

Teraz przyblizacjac, wykonalem moze z 5 krotkich telefonow, obejrzalem 30 sec. filmik na YouTube i dwa razy wszedlem na Facebook'a. Zaznaczam iz telefon caly dzien jest w trybie oszczedzania baterii, oraz ma wylaczona Transmisje takze WiFi (wyjatki to te sytuacje opisane wyzej, kiedy wlaczona byla Transmisja)

[center]
Jeżeli Ci pomogłem to możesz się odwdzięczyć klikając

Obrazek
[/center]

#715375  autor: pakierhakierxd
 06 maja 2014, 16:40
Jest jakiś bug w 4.3 niestety i czasem tak się dzieje ,spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne/wgrać softa może trochę pomoże.

Ja też miałem takie dziwne przypadki typu :
-prawie nie używam telefonu a przez cały dzień zjadł aż 40 % kiedy normalnie 20
-telefon odłączyłem w nocy od ładowarki patrzę że z 100 % zrobiło się 75 !

4.3 Samsunga ma taki minus że coś nie zawsze chce wchodzić w deep sleep :(

Na Note 2 jak miałem 4.1.2 to bateria super trzymała a po wgraniu 4.3 też coś ją żarło ...

Pozdrawiam :)

#715378  autor: Morvius
 06 maja 2014, 16:59
a czy używacie clean master?

Klasyczny obserwator wątku.

#715381  autor: lord.nitos
 06 maja 2014, 17:27
Ja używam AVG CleanCache

[center]

Obrazek
[/center]

#715382  autor: madmodeno
 06 maja 2014, 17:31
Nika_9 sprubuj telefon polozyc w innym miejscu. Mialem podobnie, jesli byl slaby zasieg to telefon wrecz "zjadal" baterie szukajac zasiegu. Moze to, taka moja propozycja

#715388  autor: Morvius
 06 maja 2014, 17:42
pytam o tego mastera bo ostatnio też mi nienaturalnie szybko znika bateria a aplikacja nagle pyta czy chcesz doinstalować program polepszający pracę baterii, przypadek?

Klasyczny obserwator wątku.

#715471  autor: lord.nitos
 06 maja 2014, 20:52
madmodeno pisze:Nika_9 sprubuj telefon polozyc w innym miejscu. Mialem podobnie, jesli byl slaby zasieg to telefon wrecz "zjadal" baterie szukajac zasiegu. Moze to, taka moja propozycja
To samo uslyszalem na infolinii Samsunga jak dzwonilem ze swoim problemem.

Dodatkowo konsultant mi podpowiedzial, zeby przytrzymujac przycisk Home sprawdzic czy nie ma otwartych jakichs aplikacji. I wszystkie pozamykac

[center]

Obrazek
[/center]

#715475  autor: lord.nitos
 06 maja 2014, 21:19
Wyrywkowo wyczytałem, żeby wyjąć baterię na ok. 2-15 minut (różne wersje) oraz zrobic wipe. Potem naładować wyłączony telefon do 100%.

PS: Jutro dam znać czy u mnie pomogło.

[center]

Obrazek
[/center]

#715486  autor: pakierhakierxd
 06 maja 2014, 22:18
Mi pomogło jakoś wgranie ponownie softu,choć nadal czasami nie chce w deep sleepa przechodzić ...,niektórzy też tak pisali ...

Pozdrawiam :)

#715513  autor: lord.nitos
 07 maja 2014, 07:03
Ja po tej wczorajszej operacji na razie zaobserwowałem, że ekran pobiera 35% a nie tak jak wcześniej 59%.

Niestety zagadka jest czemu ładując na wyłączonym telefonie naładowało tylko 40%. Narzeczona mówiła mi, że ona mogła coś ruszyć, wiec zobaczymy.

[ Dodano: 2014-05-08, 05:07 ]
Mała aktualizacja, u mnie ten zabieg nic nie pomógł, ale z tego co wyczytałem to większość I9305 z brandem Play ma problemy ze zużyciem baterii.

[center]

Obrazek
[/center]

#716077  autor: Nika_9
 09 maja 2014, 17:07
Myślę, że mój problem nie był związany ze słabym zasięgiem. Na chwilę obecną zauważyłam diametralną poprawę, która w zupełności mnie zadowala. Nie wgrywałam nowego oprogramowania, nie przywracałam ustawień fabrycznych, bo zupełnie się na tym nie znam. U mnie wystarczyło wyciągnięcie baterii na kilka minut i naładowanie jej przy wyłączonym telefonie. Po włączeniu usunęłam z telefonu launcher, którego używałam, wyłączyłam wszystkie aplikacje sieci PLAY (i tak nie używałam), wyłączyłam chrome (rada z innego forum; teraz używam opery), wyłączyłam też aplikację "muzyka google play", bo zauważyłam, że co jakiś czas sama się uruchamiała. Zainstalowałam też clean mastera i usunęłam śmieci. Różnica jest powalająca- telefon sporadycznie używany (kilka krótkich połączeń wifi, ok 50sms, 25min rozmowy, ok 20 zdjęć) wytrzymał 3 dni (i zostało jeszcze 9%). Poprzednio telefonu używałam jeszcze mniej, a bateria wytrzymywała 16 godzin. Bateria o ponad 50% spadała w nocy, a teraz tylko 3-4%. To bardzo mnie zadowala, bo myślę, że przy intensywniejszym korzystaniu bateria powinna już trzymać cały dzień. Oby tylko taki stan rzeczy się utrzymał. :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek