• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #713152  autor: kostykiewicz
 26 kwie 2014, 08:27
Witam,
Jako że posiadam abonament bez telefonu, nie chciałem brać tel z abo drożej mi wychodziło, nie kalkuluje mi się to i muszę być dłużej na umowie.

Bardzo proszę osoby, które brały już taki telefon na raty gdzie najtaniej im wychodził telefon a przede wszystkim raty, bez żadnych haczyków typu ubezpieczenie ratalne itp.
Tam gdzie nie robili problemów wam przy wzięciu telefonu na raty.
Taki temat powinien powstać nawet przyklejony.
Niektórzy wolą telefon na raty niż bawić się w abonamenty z tel.

#713182  autor: ssosnowiecc
 26 kwie 2014, 10:27
Dosyć skomplikowane są dzisiejsze uzyskiwania kredytu od banku na zakup sprzętu. Przejdź się do media,rtv itp. popytaj jak wygląda to z ich strony ( z tego co kojarzę to wszystkie większe obsługuje jeden bank, Alior chyba ? ) Ewentualnie zerknij na stronach internetowych :) Z tego co pamiętam to oprócz podania danych i miejsca skąd otrzymujesz stałe dochody ( bowiem one są wymogiem ) trzeba wysłać im 1 zł na konto ( tak jak w parabankach ) aby mogli zweryfikować czy klient ma komornika na koncie czy też nie :)

#713192  autor: Wiksa11
 26 kwie 2014, 10:57
W Media Markt bodajże do 3000 zł na dowód osobisty można wziąć, ponoć raty 0%. Do weryfikacji nie jest potrzebny przelew bo odbywa się ona na podstawie danych z dowodu ;)

#713213  autor: ssosnowiecc
 26 kwie 2014, 11:58
O przelew chodzi mi tylko i wyłącznie w przypadku zamówienia na internecie :)
Co do zakupu w sklepie to nie wiem bowiem jeszcze nigdy mi się nie zdarzyły zakupy na raty

#713221  autor: darek638
 26 kwie 2014, 12:10
ssosnowiecc pisze:trzeba wysłać im 1 zł na konto ( tak jak w parabankach ) aby mogli zweryfikować czy klient ma komornika na koncie czy też nie :)
Możesz wyjaśnić jak przez taką wpłatę można to sprawdzić?

Nigdy więcej Play.

#713223  autor: muza_tv
 26 kwie 2014, 12:21
Zawsze korzystaj tam gdzie FAKTYCZNIE masz raty za 0, a nie tylko w reklamie :P

Mój ojciec brał ostatnio telefon w Euro RTV AGD przez internet i raty załatwiał "u nich" także przez Internet (chyba współpracują z Alior Sync). Była promocja 20 rat za 0 proc. i 40 rat za 0 proc. (takie promocje obejmują wybrane produkty). Faktycznie raty były za 0 proc. We wniosku kredytowym były wyszczególnione wszystkie opłaty, spłaca TYLKO kwotę telefonu, bez żadnych innych dodatkowych haczyków i opłat. Oczywiście mógł wykupić ubezpieczenie, ale nie musiał (klient przez neta sam wypełnia wniosek o przyznanie rat i wybiera interesujące go opcje dodatkowe).

Decyzja była raptem w ciągu kwadransa. Bez wychodzenia z domu - raty załatwione przez neta, a telefon dostarczył kurier.

Ojciec zdecydował się na raty przez internet po raz pierwszy, bo jak ostatnio chciał w sklepie to niby promocja "raty za 0 zł", ale pracownicy zawsze robili jakieś problemy. A to, że musi wykupić ubezpieczenie, a to że coś tam. Ble, ble, ble... A tu, przez neta wypełnił co go interesowało i gitara. Najważniejsze, że wszystko się udało i klient zadowolony.
darek638 pisze:
ssosnowiecc pisze:trzeba wysłać im 1 zł na konto ( tak jak w parabankach ) aby mogli zweryfikować czy klient ma komornika na koncie czy też nie :)
Komornika to oni sobie sprawdzają w informacji bankowej, czy jak to tam się zwie.
Tu chodzi o potwierdzenie danych. 1 zł musisz wysłać z konta banku, gdzie będą figurowały Twoje dane. I chyba, z tego co pamiętam ale mogę się mylić, nie ze wszystkich banków, a z banków, które przed założeniem konta sprawdzają Twoje dane. Tak coś kojarzę.

Aha. 1 zł w ciągu tygodnia wraca na konto z którego zostało wysłane.

#713250  autor: ssosnowiecc
 26 kwie 2014, 13:42
darek638 pisze:
W sytuacji gdy masz komornika lub zadłużenie w banku nie masz możliwości wysłania 1 zł ( transakcja bodaj 1 gr jest tylko możliwa )
Oczywiście jest to też bardzo dobre zabezpieczenie przeciw podającym się za daną osobę.
Zważywszy, że kiedyś była możliwość otrzymania czegoś na tylko sam dowód.
Zresztą powyższy forumowicz mniej więcej też nakreślił w jakim celu te zabezpieczenia.

#713258  autor: kostykiewicz
 26 kwie 2014, 13:56
Najkorzystniej jak widzę to wyszukać na allegro dobrą ofertę np.
http://allegro.pl/polski-samsung-galaxy ... 85117.html
Za 533 zł
gdzie np. w RTV EURO AGD za 700 zł jest to samo.

Raty w RTV EURO AGD wychodzi 70 zł co mc na 10 mc
A na allegro przez http://www.raty.payu.pl/kupujacy.html
Wychodzi mi 58,33 PLN co mc na 10 mc gdzie łącznie 583,30 zł
Co daje mi na czysto zysku około 120 zł

To tylko przykład
chyba przez allegro taniej nie wycisne lub w innych sklepach
akurat przez payu raty fakt płacę im za kredyt nie dużo ale płacę, tylko korzystniej mi to wychodzi niz w euro

Jeśli się mylę to prosze mnie poprawić i nakierować

Pozdrawiam i dziekuje za rozmowe :)

#713267  autor: ssosnowiecc
 26 kwie 2014, 14:07
Core Plus jak dla mnie to telefon konstrukcji z 2010/2011 roku ubrany w szaty z 2013 i proponowany nie wiem komu. Nie myślałeś nad czymś innym ?

#713271  autor: kostykiewicz
 26 kwie 2014, 14:24
ssosnowiecc pisze:Core Plus jak dla mnie to telefon konstrukcji z 2010/2011 roku ubrany w szaty z 2013 i proponowany nie wiem komu. Nie myślałeś nad czymś innym ?
Podałem tylko przykład.
Zastanawiałem się na s3 bo s4 i s5 to spory wydatek i nawet w raty nie stać mnie na niego ponieważ mam inne ważne wydatki.

Temat poświęcony był tutaj najkorzystniejszymi ratami jakie możną wziąć i tego chce się trzymać narazie. :)

Bo chybe lepiej będzie na allegro taniej dostać coś i wziąć w raty niż w takim euro no chyba że mają nagle dobrą promocję to ok :)

#713277  autor: muza_tv
 26 kwie 2014, 14:39
kostykiewicz pisze:Najkorzystniej jak widzę to wyszukać na allegro dobrą ofertę np.
http://allegro.pl/polski-samsung-galaxy ... 85117.html
Za 533 zł
gdzie np. w RTV EURO AGD za 700 zł jest to samo.

Raty w RTV EURO AGD wychodzi 70 zł co mc na 10 mc
A na allegro przez http://www.raty.payu.pl/kupujacy.html
Wychodzi mi 58,33 PLN co mc na 10 mc gdzie łącznie 583,30 zł
Co daje mi na czysto zysku około 120 zł
Jak widzisz trudno jest odpowiedzieć na pytanie jednoznacznie. Po pierwszy każdy liczy "po swojemu", a po drugie wszystko zależy od oferty. Czasami są lepsze, czasami gorsze. Jak pokazujesz, czasami oferta z droższymi ratami może być korzystniejsza dla klienta. Najważniejsze by każdy znalazł coś dla siebie :D

Tak to już jest, że raty 0 proc. zazwyczaj dotyczą nieco droższych produktów, bo te "0 proc." i tak musi być doliczone do ceny telefonu.

#713286  autor: Wiksa11
 26 kwie 2014, 14:57
muza_tv pisze: Aha. 1 zł w ciągu tygodnia wraca na konto z którego zostało wysłane.
Uffff... a chciałem już z tych rat zrezygnować!