• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #710008  autor: columbo
 13 kwie 2014, 20:03
Witam

Czy da się odróżnić po nagłówkach emaila wiadomość wysłaną z telefonu komórkowego (z OS lub nie) przez klienta www od wiadomości wysłanej przez takiego samego klienta z PCeta (PC łączy się z netem przez modem GSM lub telefon)?
Ogólnie, czy są jakieś nagłówki emaila jednoznacznie wskazujące na wysyłkę telefonem? Pewnie będzie jakiś nagłówek z klientem poczty, czy też OS - coś jeszcze?

#710014  autor: KR2615
 13 kwie 2014, 20:13
Na pytanie nie ma prostej odpowiedzi ponieważ nagłówki emaila zawierają sporo pól a ich zawartość zalezy np od tego, czy korzystasz z programu, storny WWW, łączysz się przez SMTP czy IMAP. Najlepiej jakbyś pokazał te nagłówki to postaram się pomóc.

#710026  autor: columbo
 13 kwie 2014, 20:50
No cóż zrobiłem mały eksperyment i wysłałem jeden email za pomocą starenkiego SE - Opera mini z m.o2.pl i drugi z tego samego konta z komputera na kablu.
Nie widzę w nagłówkach nic, co wskazywałoby że jeden email został wysłany z telefonu. Poza oczywiście X-Originator gdzie są różne IP.

Natomiast tutaj (część danych usunąłem) mogę mieć chyba 100% pewności, że email został wysłany z komputera na łączu mobilnym - prawda? NBasior to najprawdopodobniej nazwa komputera. Czy przy wysyłaniu telefonem, który ma własnego klienta email w polu Message-ID po @ będzie jakieś oznaczenie, nazwa telefonu?

Received: from public-gprs514633.centertel.pl [31.61.129.138] by poczta.o2.pl
with ESMTP id fCSQth; Sun, 13 Apr 2014 11:53:44 +0200
Message-ID: <04E557AD5F534973BA43FA598C9E96A1@NBasior>

MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative;
boundary="----=_NextPart_000_0058_01CF570E.E7120430"
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Mailer: Microsoft Windows Live Mail 15.4.3555.308
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V15.4.3555.308

Chodzi o to, czy ta wersja Winows Mail oraz informacja w Message-ID jednoznacznie wskazują na wysyłkę z PCeta z systemem Widnows (VIsta/7)?

#710028  autor: wtd
 13 kwie 2014, 21:02
columbo pisze:No cóż zrobiłem mały eksperyment i wysłałem jeden email za pomocą starenkiego SE - Opera mini z m.o2.pl i drugi z tego samego konta z komputera na kablu.
Nie widzę w nagłówkach nic, co ws
W tym przypadku to nic dziwnego, bo nie wysyłałeś mejla z telefonu tylko ze strony o2.
columbo pisze:Chodzi o to, czy ta wersja Winows Mail oraz informacja w Message-ID jednoznacznie wskazują na wysyłkę z PCeta z systemem Widnows (VIsta/7)?
Jeśli chodzi o nagłówki mejla to nic nie wskazuje jednoznacznie, bo sporo pól można tam sobie edytować, ale zakładając że nikt nie majstrował przy nagłówku to wygląda jak komp z zainstalowanym windows live mailem.

#710033  autor: columbo
 13 kwie 2014, 21:08
wtd pisze:
columbo pisze:No cóż zrobiłem mały eksperyment i wysłałem jeden email za pomocą starenkiego SE - Opera mini z m.o2.pl i drugi z tego samego konta z komputera na kablu.
Nie widzę w nagłówkach nic, co ws
W tym przypadku to nic dziwnego, bo nie wysyłałeś mejla z telefonu tylko ze strony o2.
No właśnie o to pytałem na początku - czy w takiej sytuacji będzie jednak jakaś różnica.
Jeśli chodzi o nagłówki mejla to nic nie wskazuje jednoznacznie, bo sporo pól można tam sobie edytować, ale zakładając że nikt nie majstrował przy nagłówku to wygląda jak komp z zainstalowanym windows live mailem.
Tu chciałem się upewnić, bo nie wiem czy na jakimś Windows Phone nie ma takiej apki jak Windows Live Mail - chociaż wersja wskazuje tu raczej na desktop.
A generalnie chodzi mi o jednego kłamczucha, którego chcę przyłapać na wciskaniu mi kitu...

#710334  autor: wtd
 15 kwie 2014, 00:01
columbo pisze:Tu chciałem się upewnić, bo nie wiem czy na jakimś Windows Phone nie ma takiej apki jak Windows Live Mail - chociaż wersja wskazuje tu raczej na desktop
Właśnie wysłałem sobie testowo mejla z lumii z win8, nie ma w ogóle pola X-mailer w nagłówku.

#710630  autor: columbo
 16 kwie 2014, 09:57
wtd pisze:Właśnie wysłałem sobie testowo mejla z lumii z win8, nie ma w ogóle pola X-mailer w nagłówku.
Jest jeszcze taka sprawa zauważyłem, że nie zawsze klient pokaże ci wszystkie nagłówki - najpewniej zapisać email jako np.. eml i otworzyć go w notepadzie. Mógłbyś tu wrzucić nagłówki z emaila z tej lumii? Oczywiście bez prywatnych informacji.

#713517  autor: wtd
 27 kwie 2014, 00:46
Skasowałem go już, a akurat nie mam lumii pod ręką żeby wysłać znowu.