test dzis rano po wifi. Rzeszów
test
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
@up zapewne ma największą taryfę a tam jest 30/10 Mbps
@up to w ogóle jest taka możliwość by testować internet w punkcie play ?
Wieża Play po prawej stronie, jaka to konfiguracja? Dwie anteny na sektor? Pozwolenie jest na GSM900 i UMTS900, dlaczego więc jest tam więcej niż antena na sektor?
@up może stacja jest przygotowana na lte (lub u2100) i stąd druga antena , chociaż gdyby tak było to przynajmniej jakieś pozwolenie powinni mieć
doktor nie wiedziałem o tym że mogą mieć wifi z lte w salonach także dzięki za info, jak będę w większym mieście to i ja poszukam salonu play'a z wifi
doktor nie wiedziałem o tym że mogą mieć wifi z lte w salonach także dzięki za info, jak będę w większym mieście to i ja poszukam salonu play'a z wifi

Raczej nie, zdjęcie pochodzi z czasu gdy Play nie miał pasma 1800 MHz.
Stacja odpalona w wakacje 2012 roku.
Stacja odpalona w wakacje 2012 roku.
@up no to w takim razie przygotowana jest na u2100 bo innego wytłumaczenia nie mam
możesz spróbować zadzwonić do boku z zapytaniem czy będzie coś więcej niż u900 ale wątpię że dostaniesz jakakolwiek odpowiedz.

@Flash999: Space diveristy. Play też to stosuje w bardziej odludnych miejscach, bo zasięg jest lepszy. W Lipianach też są takie anteny i stacja też pochodzi z czasów kiedy nie było koncesji na 1800. Pozwolenia na U2100 po dziś dzień tam nie ma.
Kiedyś byłem przekonany, że każda z dwóch anten sektorowych tworzących jeden sektor emituje sygnał. Gdzieś jednak przeczytałem, że tylko jedna antena nadaje, a dwie odbierają, co mnie trochę zdziwiło. Może coś pokręciłem albo nie tak zapamiętałem? Wcześniej właśnie uważałem, że lepszy dla zasięgu jest układ space diversity, niż cross polar. Sądziłem nawet, że gdyby jedna antena została uszkodzona, to "świeciłaby" jeszcze druga, tworząca dany sektor?zajadacz pisze: Space diveristy. Play też to stosuje w bardziej odludnych miejscach, bo zasięg jest lepszy.
O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
O, serdeczne dzięki za odpowiedź. Myślałem dotychczas, że tylko Orange często stosuje space diversity, a w tym wypadku to jestem zdziwiony.zajadacz pisze:@Flash999: Space diveristy. Play też to stosuje w bardziej odludnych miejscach, bo zasięg jest lepszy. W Lipianach też są takie anteny i stacja też pochodzi z czasów kiedy nie było koncesji na 1800. Pozwolenia na U2100 po dziś dzień tam nie ma.
Dzięki space diversity można uzyskać lepszą wydajność? Jest jakaś znacząca różnica między stacją bez i z tym systemem? Dwie anteny są używane bez względu na pasmo?

Jeśli dobrze rozumiem, to na przykład telefon dynamicznie przełącza się między tymi dwiema antenami pomimo tego samego CID (w przypadku, gdy jedna z anten jest zakłócana lub druga ma lepszy sygnał)? Jeśli tak, to to ma sens.
Powód może być prosty, w PLAY standardem jest puszczanie GSM900 i UMTS900 na osobnych antenach. Rzadko puszczają na jednej. Jeśli się dobrze przyjrzeć to widać tam chyba 6 modułów RRU, więc każdy jest podłączony do jednej anteny. Space diversity odpada. Zresztą nigdy nie widziałem ani nie słyszałem aby PLAY to stosował. Ale kto wie może gdzieś jestFlash999 pisze:Wieża Play po prawej stronie, jaka to konfiguracja? Dwie anteny na sektor? Pozwolenie jest na GSM900 i UMTS900, dlaczego więc jest tam więcej niż antena na sektor?

Nie do końca. Poprostu sygnał jest odbierany przez obie anteny. Stosuje się to po to aby zminimalizować efekt wielodrogowości sygnału, tzw. zaniki Rayleigh'a.Flash999 pisze: Jeśli dobrze rozumiem, to na przykład telefon dynamicznie przełącza się między tymi dwiema antenami pomimo tego samego CID (w przypadku, gdy jedna z anten jest zakłócana lub druga ma lepszy sygnał)? Jeśli tak, to to ma sens.
Jeśli jest tak jak mówisz to rzadko puszczają z osobnych anten, bo pełno jest stacji, gdzie U900 i G900 leci z tej samej anteny, zwłaszcza na stacjach gdzie kiedyś było tylko G900, a takich jednak jest większość.panasz pisze:Powód może być prosty, w PLAY standardem jest puszczanie GSM900 i UMTS900 na osobnych antenach. Rzadko puszczają na jednej.
Ja widzę 3 moduły RRU pod antenami i za antenami coś rozmiaru TMA, ale z racji, że jest RRU to TMA to nie jest, więc może jakiś spliter?panasz pisze:Jeśli się dobrze przyjrzeć to widać tam chyba 6 modułów RRU, więc każdy jest podłączony do jednej anteny.
Na tym forum kiedyś pisali, że w Aleksandrowie Łódzkim postawili w samym początku budowy zasięgu U2100 Play na space diversity żeby pokryć jak największy obszar. Waliło to dużo dalej niż U2100 innych sieci, a że częstotliwość wredna jeśli chodzi o propagację, to stacja musiała jakoś odebrać to co z małą mocą nadaje telefon.panasz pisze:Space diversity odpada. Zresztą nigdy nie widziałem ani nie słyszałem aby PLAY to stosował. Ale kto wie może gdzieś jest![]()
Dokładnie, sygnał jest cały czas odbierany przez obie anteny, a resztę robi odpowiednie przetwarzanie sygnału w odbiorniku na stacji bazowej.panasz pisze:Nie do końca. Poprostu sygnał jest odbierany przez obie anteny. Stosuje się to po to aby zminimalizować efekt wielodrogowości sygnału, tzw. zaniki Rayleigh'a.
Może to zależy od regionu, w południowym na większości stacji, które widziałem systemy te lecą na osobnych antenach.zajadacz pisze:Jeśli jest tak jak mówisz to rzadko puszczają z osobnych anten, bo pełno jest stacji, gdzie U900 i G900 leci z tej samej anteny, zwłaszcza na stacjach gdzie kiedyś było tylko G900, a takich jednak jest większość.
Spliter też to nie jest, jakby było lepsze zdjęcie to byśmy wiedzieli, a tak to można gdybać. Mnie i tak się wydaje, że to RRUzajadacz pisze:Ja widzę 3 moduły RRU pod antenami i za antenami coś rozmiaru TMA, ale z racji, że jest RRU to TMA to nie jest, więc może jakiś spliter?