• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #639372  autor: tobiaszkowalski1
 13 cze 2013, 15:45
Pytanie dotyczy tabletu a nie telefonu ale w sumie nie zaszkodzi jak spytam sie tu. Mianowicie przestała mi działać bateria w tablecie. Mam go pół roku-Manta powertab mid08. Bateria wytrzymałaby około 4 godzin intensywnego użytkowania, na przykład grania. Teraz potrafi spaść o kilkanaście procent w sekundę. Jaki może być tego powód?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2013, 11:23 przez tobiaszkowalski1, łącznie zmieniany 1 raz.

#639376  autor: user_delete34
 13 cze 2013, 16:04
tobiaszkowalski1, wyeksploatowanie ogniw na skutek nadmiernego wykorzystania.

Zużyłeś ją. ;) Nie wiem, czy w tym urządzeniu jest wymienna czy nie, ale na gwarancji (tym bardziej po takim czasie) na pewno Ci tego nie wymienią. Widocznie za wiele razy już ją wyczerpywałeś i naładowywałeś (cykle ład-rozład) i trzeba ją wymienić.

#687782  autor: tobiaszkowalski1
 04 sty 2014, 15:54
Ok dzięki za odpowiedź. A czy mogę wymienić baterie na taką o większej pojemności?

#687785  autor: user_delete34
 04 sty 2014, 16:09
Nie. Możesz kupić uniwersalny zewnętrzny akumulator (zapas energii), takie mają np. producenci telefonów czy Energizer. Biorąc jednak pod uwagę, jak kiepski jest ten sprzęt - nie inwestuj w niego.

Zanim go ew. wyrzucisz czy coś, przywróć w systemie ustawienia fabryczne - być może jakaś aplikacja zajmuje ciągle procesor w tle i po jej usunięciu życie baterii wystarczy na przynajmniej kilkanaście/-dziesiąt minut.

Może być też zwarcie gdzieś w sprzęcie.

#687789  autor: Darecky
 04 sty 2014, 16:21
Całkiem możliwe ze jakaś aplikacja powoduje drenaz baterii... bawiłeś sięcw jakieś custom romy i kernele? Czasami też zły kernel/rom potrafi drenowac baterie

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!