• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #658864  autor: user_delete34
 01 wrz 2013, 23:40
Powoli przymierzam się do zakupu N8mki m. in. ze względu na jej nawigację. Co sądzicie o tej darmowej nawigacji Nokii na S^3?
Jakie polecacie programy na platformy iOS i Android (i ew. S^3, jeśli Nokiowska byłaby średnia)? Muszą nawigować offline. Nie mam nic przeciw temu, jeśli raz na jakiś czas będę musiał pobrać mapy, aktualizacje itp, ale poza łapaniem fixa czy szukaniem POI łączenie się z siecią w trakcie nawigacji odpada. Oczywiście, mapy muszą być dobrze aktualizowane, bo u wiadomo jak u nas z drogami. :) Głównie chodzi mi o Polskę, bo o ile się orientuję - na jewropę najlepszy jest Navigon, tak?

PS: temat jest póki co informacyjny dla mnie i zależy mi na Waszych odczuciach odnośnie nawigacji. "Suche" testy na całej 1 trasie to potrafię przeczytać w sieci bez pomocy. Nie kupuję żadnego urządzenia w tej chwili i navi nie będzie jedynym kryterium przy wyborze.

#658871  autor: Artur051
 02 wrz 2013, 00:12
Sam uzywam N8 do nawigacji i wg mnie jest to obecnie najlepsza bezplatna nawigacja. Uzywam jej sporadycznie co prawda, ale mapy aktualizowane sa co pol roku ;). Wedlug wielu opinii mapy nokii z symbianasa lepsze niz nawigacja nokia here z wp8

#658875  autor: user_delete34
 02 wrz 2013, 00:56
Artur051, nie miałem okazji porównać, ale WP i tak skreślam z ew. przyszłych planów, jeśli mapy Nokii - to Symbian (chyba by wprowadzili na inne platformy?). Jeśli skręcę w złą ulicę to długo muszę czekać, aż taka N8 przeliczy mi trasę na nowo i coś zaproponuje?

#658877  autor: Artur051
 02 wrz 2013, 05:47
Pare sekund ;). W kazdym razie jest to niemal niezauwazalne ;)

[ Dodano: 2013-09-02, 05:50 ]
A mapy off nokii oprocz wp i symbiana znajduja sie jeszcze na meego ;). Reszta czyli Android ios itp to tylko mapy w przegladarce online

#658879  autor: galtom
 02 wrz 2013, 07:18
Nokia ma bardzo dobra nawigacje I to nie tylko na tle darmowej konkurencji ale tez I tej platnej, drogiej - Garmin, TomTom.
Powod jest bardzo prosty.
Kilka lat temu, Nokia kupila firme Navteq, kjtora to wlasnie jest faktycznym porducentem map.

Z map Naveteq'a korzysta sporo firm, miedzy innymi wspomniany Garmin. Zatem z Nokia dostajemy bardzo dobre mapy, czesto uaktualniane + co jakis czas nowe funkcje. W przypadku Here Drive na WP doszly ostatnio inf. o ruchu drogowym.

Aplikacja na symbiana moze miec wiecej funkcji naz ta na WP, bo od dluzej byla rozwijana. Nie wiem jak z jej obsluga w symbianie bo N95 pozbylem sie w 2007 r (a to byl moj ostatni telefon z tym systemem), ale z jakosci I dokladnosci map na pewno bedziesz zadowolony. Swiatowy poziom.

Tu masz info, kto krozysta z tych map, poza Garminem http://www.navteq.com/company_our_customers.htm

Sygic I Navigon sa tez na inne platform (za dosc spora kase) a jak widzidzisz to te same mapy...

Pozdrawiam,
Galtom

#658881  autor: user_delete34
 02 wrz 2013, 07:23
galtom, ogólnie z nawigacji Nokii byłem zadowolony - na N79 wgrałem sobie navi Nokii z E52 czy skądś i odpowiadało mi. Tyle, że jeździłem na niej bardzo krótko i nie sprawdziłem za wiele. Tym bardziej, nie mam porównania z innymi i nie wiem, ile który program jest wart.
Artur051, a czy na S^3 są jakieś "bajery", jak te dodatki do nawigacji, które Nokia daje na WP - orientujesz się?

#658882  autor: galtom
 02 wrz 2013, 07:28
Moje prownanie jest z Garminem (mialem Questa, Nuvi 660 I Nuvi 760 - ktore po jezdzeniu tydzien z Lumia I Here Drive + sprzedalem). Ojciec ma TomToma I to juz wogle jest porazka jesli chodzi o menu - mapy sa podobne, nie ma sie do czego przyczepic.
Na SGS3 probowalem Sygica I Navigona (te same mapy co Nokia), ale interfejs nawigacji srednio mi spasowal.
Do Automapy podchodzilem kilka razy ale dla mnie ten interfejs jest zbyt rozbudowany I zupelnie mi sie calosc nie podoba. Nie potrafilem z tym jezdzic.

O navi Nokii na S^3 niestety nie wiele wiem - w sensie samego programu...

Pozdrawiam,
Galtom

#658886  autor: user_delete17
 02 wrz 2013, 08:42
Mam C7 i Lumię z WP7. Mapy na symbianie i WP są generalnie takie same. Różnica tkwi w funkcjonalności. Na symbiana jest też nawigacja piesza. Można też nawigować do punktu wskazanego na mapie. Ma też możliwość wybierania punktów POI z katalogu. W WP nie można wskazać punktu palcem na ekranie, nie ma nawigacji pieszej i nie ma katalogu punktów. Ma za to funkcję "moje dojazdy", automatyczną zmianę wyglądu dzień - noc i zdecydowanie szybciej łapie pozycję.
W praktyce na WP można wpisać w wyszukiwanie np. shell i znajdzie stacje. Niemniej żeby zobaczyć nr telefonu i inne rzeczy trzeba wejść w inną aplikację - mapy.
W Symbianie jest jakby wszystko w jednym.

#658891  autor: galtom
 02 wrz 2013, 08:59
johnny pisze: W WP nie można wskazać punktu palcem na ekranie, nie ma nawigacji pieszej i nie ma katalogu punktów.
Wskazywanie placem tez dziala przez mapy. Nie jest to idealne ale nie jest tez niewygodne bo aplikacje przelaczaja sie szybciutko i dobrze wspolpracuja.
Czyli w mapach wskazujemy paluchem miejsce i mamy doatkowe informacje (jesli to nie p. w szczerym polu) i zawsze opcje pokaz trase dojazdu. Po uruchomieniu wlacza sie nawigacja. Inne programy (Chronos Calendar [gdy wpiszemy lokalizacje spotkania] czy Miasto w obiektywie) tez daja taka funkcjonalnosc.

Ale tak jak pisales, roznice sa w samym programie do navi a nie w mapach.

A jak w symbianie jest z fotoradarami i dodawaniem tzw. custom POI - na WP8 niestety to nie dziala. Szkoda. Idealnie by bylo gdyby sie dalo dodawac te same POI, z ktorych korzysta Garmin. Wtedy baza fotoradarow jest za darmo i do tego aktualna ;-)

Pozdrawiam,
Galtom

#658895  autor: user_delete17
 02 wrz 2013, 09:20
galtom pisze: Wskazywanie placem tez dziala przez mapy. Nie jest to idealne ale nie jest tez niewygodne bo aplikacje przelaczaja sie szybciutko i dobrze wspolpracuja.
Może w WP8 tak, ale ja pisałem o WP7.

W Symbianie nie ma już fotoradarów. Zniknęły po aktualizacjach. W sumie nie są dla mnie konieczne, bo jest info o przekroczeniu. Poza tym były trochę już nieaktualne.

#658897  autor: galtom
 02 wrz 2013, 09:21
Acha, thx.

Pozdrawiam,
Galtom

#659230  autor: user_delete17
 03 wrz 2013, 09:20
Jest jeszcze jedna nawigacja z mapami offline, ale trzeba być online, żeby aplikację uruchomić. Nazywa się Navitel i niestety jest płatna.
Miałem jednak możliwość testowania jej za darmo. Zresztą każdy może przez 30 dni. Wrażenia mam jak najbardziej pozytywne. Wyznaczanie tras, wygląd, opcje - to wszystko naprawdę bardzo dobrze funkcjonuje. Wadą jest to, że mapy i punkty POI są trochę nieaktualne. Dodatkowo w używanej przeze mnie wersji trzeba było mieć telefon pod ładowarką cały czas, bo zjadało baterię momentalnie.

Producenci popełniają moim zdaniem jeden błąd. Gdyby same mapy i możliwość zgłaszania utrudnień były za darmo (jak w Naviexpert) to sporo osób mogłoby jednocześnie dawać informacje przydatne w wyznaczaniu tras. Same mapy mogliby jednak kupić od Nokii.

#659968  autor: user_delete34
 06 wrz 2013, 08:38
galtom pisze:aplikacje przelaczaja sie szybciutko
Raz, że mam co do tego wątpliwości (sprawdzane na 8S - przed odesłaniem zainstalowałem Drive+ na moment), a dwa - sam fakt, że trzeba więcej klikać to utrudnienie. Wbrew pozorom WP to nie taka błyskawica, a żeby wszystko przeszło sprawnie, to trzeba mieć najważniejsze aplikacje na początku pulpitu w kaflach - przy klawiszu wstecz zdarzają się przycinki i jest ryzyko, że szybko wyjdę z innej aplikacji.

Powtórzę pytanie kolegi:
galtom pisze:A jak w symbianie jest z fotoradarami i dodawaniem tzw. custom POI?
Nawet, jeśli telefon nie poda głosowo informacji o fotoradarze, przynajmniej mógłbym zauważyć go na ekranie telefonu. Chyba.

Czyli na Symbiana - jedyna słuszna, stockowa. ;)

Być może przeoczyłem, ale nie widziałem opinii o nawigacjach na iOSie - jest tu ktoś, kto używał więcej niż jednej? Zakładam, że między platformami funkcjonalność i obsługa jest różna i np na androidzie navi x może być słaba, a na iOS - dobra i na odwrót.

I:
galtom pisze:mialem Questa, Nuvi 660 I Nuvi 760 - ktore po jezdzeniu tydzien z Lumia I Here Drive + sprzedalem
Na pewno w planach nie mam kupna typowego urządzenia do nawigacji; jeśli kupiłbym jednak androidowca, to nie będę tam miał here Drive+ z Lumii, a inne. Poza tym, że navi na Lumii jest lepsza (mi to nic nie zmieni): jak się jeździło z tym Sygicem i Navigonem? Dobrze kierowały, wieszały się, nie znajdowały trasy, albo coś? Tylko bez doszukiwania błędów na siłę, here Drive+ to też nie ideał. ;)
Ewentualnie: ktoś z Was używał którejś z tych dwóch i jeszcze czegoś innego na androidzie i twierdzi, że jest to lepsza opcja? Możliwie chodzi mi o porównanie, zauważyłem tego Navitela.

#659970  autor: galtom
 06 wrz 2013, 08:50
Sygic i Navigon to te same bazy i mapy co Drive ;-) - wszystkich zaopatruje Navteq czyli Nokia.

Tylko zobacz cene Navigona czy Sygica na Androida,
zobac zile kosztuje Garmin Pilot (chyba sie to nazywa) na iOS.

Co do Twoich innych spostrzezen... u sibie nie zauwazylem.

Co do klikania to rozumiem jaka idea przyswiecala developerom - Here Maps i Here Drive maja inne funkcjonalnosci.

Zatem latwiej przegladac i szukac na mapie + masz przy wyszukanych pozycjach dodatkowe informacje. A jak potrzebujesz wiedziec jak dojechac to kilkasz directions i juz. Mnie to bardzo odpowiada.

A dodatkowo mapy Nokii sa nie do pobicia pod wzgledem ceny - za taka sama jakosc i mozliwoscci (w tym wspolparca pomiedzy aplikacjami, dzielenie danych - wlacze ze strona here.com) placi sie kupe siana!!!

Pozdrawiam,
Galtom

#660094  autor: user_delete34
 06 wrz 2013, 20:50
galtom, próbowałem delikatnie omijać ten temat, ale nie pozwalasz. Toż to przecież skrajny fanatyzm z Twojej strony!
Lumia działa z drukarką Brother? Niech działa, oby jak najlepiej! Życia to nie zmienia.
Piracenie spowodowałoby brak aplikacji? A Cydia, a .apk'i? Ile czasu już ludzie piracą na konkurencyjnych systemach! A jakoś devsi ciągle tworzą, coraz to więcej i coraz to lepszych aplikacji. Nieporównywalnie lepszych (i więcej) niż na WP.
20 zł to nie wydatek na byle aplikację? Przykładowo Sonic (ten jeż, a raczej - gra z nim) na iOSie jest za darmo, a u nas - koło 20 albo 32 zł. No i za co tu płacić? Tym bardziej - jeśli u nas coś wyjdzie, to późno i wykastrowane. Nie znam prognozy na Śląsk, ale w łódzkiem nie zapowiadają w najbliższym czasie deszczu pieniędzy.
Teraz pytam o nawigacje na androida i iOS, a dostaję info, że Nokiowskiej nic nie przebije. PROSZĘ, ogarnij się. :/ Jak nie będę miał wyboru na którymś z tych 2 systemów, będą tylko płatne nawigacje - kupię płatną. Tylko szukam najlepszej wg opinii użytkowników i liczę na opinie o konkretnych produktach innych niż Drive+. Przypomnę: na np iP 4S nie kupię here Drive+ i dla samej tej aplikacji nigdy nie zamierzam zamówić jakiejś Lumii.

NIC nie jest i nigdy nie będzie bogiem wśród telefonów, cokolwiek byś nie kupił. Dodatkowo - mnie usilnym nakłanianiem zniechęcasz niż zachęcasz do WP - podobnie jak jest z błaganiem o Pomógły w podpisie na tym forum czy o subskrypcje na jutube.
galtom pisze:rozumiem jaka idea przyswiecala developerom (...) Mnie to bardzo odpowiada.
Doprawdy zaskakujące, z jaką łatwością przychodzi Ci przeistaczanie wad w zalety. Zapałki też kupujesz osobno od pudełek do nich, w foliowych woreczkach, a dopiero potem wkładasz tyle, ile potrzebujesz - po jednej za każdym razem?

POWRÓT DO TEMATU:

Nadal szukam opinii (najlepiej porównawczych do Waszych liderów) nawigacji na androida i iOS.

#660099  autor: galtom
 06 wrz 2013, 21:07
Po pierwsze nie wiem po co ten oftop z zupelnie innych tmatow. kupilem drukarke, ucieszylem sie - ma cos na co nie liczylem do tego telefon dzial. Przykro mi, ze przeszkadza ci is sie ciesze. Nadal nie kupam po co zamiecasz watek.

Po drugie... faktycznie szkoda, ze rozne aplikacje na rozne systemy kosztuja roznie. Sa rzeczy na Andka I iOS ktre sa w roznych cenach lub sa darmowe I podobnie jest w WP.

Wracajac do tematu: dobre nawigacje na pl.
Garmina nie kupisz na ios bo nie obejmuje polski (to moge obrocic twoj zarzut o te 20 zl... - na wp masz te mapy za darmo na na ios trzeba za dokladnie to samo zaplacic prawie $90 - a gdzie reszta swiata???).

Na andka z tych ktore testowalem (przyznaje bez bicia - zaczalem od piratow bo jak zobaczylem cene navigona I sygica to stwierdzilem, ze nie kupie nie wiedzic co to jest) - obie podobne, w PL dzizlaly OK ale mialem je krotko. Automapa mi nie spasowala calkowicie.

Na iOS nie testowalem nawigacja bo mialem iPada a on sie do trzymania na szybie nie nadaje.

Nawigacji jest sporo ale wystaczy po googlowac I pocztac opinie na temat konkretnych produktow czy poczytac krotkie recenzje w sklepach.

Darmowego odpowiednika klasy Here w kazdym razie nie ma.

Sa dwie firmy (praktycznie) ktore tworza mapy - tele atlas - kupiony przez tomtoma I Navteq kupiony przez nokie, ktore licza sie na rynku.

Obie beda podonbe w sensie zawartosci. To co istotne to:
licencja - czyli jak stara mape kupuje sie na wyejscie, I czy uaktualnienia (jesli sa) to sa do najnowszej wersji od wydawcy czy np.o I generacje do tylu (tak bywa czesto w nawigacjach smochodowych, gdzie producenci np. chca by aktualizacje map kupowac przez nich)

Interfejs samego programu - ile jest opcji, jak latwo dostepne (w acue dzo wcale nie oznacza dobrze) I jak z interfejsem sie czujesz.

Wspomniana automapa - mapa moze I fajna, mnie osobiscie interfejs programu po uzywaniu garminow odzrzucil.

Pozdrawiam,
Galtom

#660100  autor: znawca
 06 wrz 2013, 21:10
Automapa jest fajna, bo ma dokładne mapy naszego kraju, co przy innych nawigacjach nie jest wcale takie oczywiste, ale strasznie dużo osób narzeka na jej interfejs. Z drugiej strony wersja na iOS jest bardzo przyjemna.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#660599  autor: user_delete34
 09 wrz 2013, 08:55
galtom, mnie zwyczajnie nie interesuje Drive+ (z racji, że go nie będę mieć), a przy okazji staram się zwrócić uwagę na trochę nadmierne chwalenie 920stki/WP.
galtom pisze:I czy uaktualnienia (jesli sa) to sa do najnowszej wersji od wydawcy czy np.o I generacje do tylu
Nie rozumiem chyba.
Załóżmy, że mam kupioną AM z subskrypcją na rok z mapami MAPY1. Po 4 miesiącach wychodzi aktualizacja do MAPY2, po 10 - do MAPY3.
Chodzi Ci o to, że nawet jak bym kupił subskrypcję na rok, to nie dostałbym aktualizacji do MAPY3, tylko do MAPY2? A jeśli chcę mieć MAPY3 wgrane w telefonie, to muszę kupić aplikację od nowa, czy jak?
znawca pisze:Automapa jest fajna, bo ma dokładne mapy naszego kraju
Lepsze/bardziej aktualne niż Nokia? Jak tam jest z aktualizacją na iPhone? Mapy aktualizują się w tle, czy co jakiś czas dostajesz komunikat, żeby pobrać nowszą wersję?

#660644  autor: galtom
 09 wrz 2013, 12:28
Chodzi mi o to, ze kupujesz mape firmy X -z aktualizacjami.
I firma X pisze, ze jest to ich produkt na 2013 rok = wszystko jest OK.
Ale firma CX nie zrobila mapy tylko ja kupila od jeden z firm, ktre sie tym zajmuja.
I tu sa dwie mozliwosci - faktycznie kupila najdrozsza i najnowsza.... ale mogla tez troche zaoszczedzic oi np. kupic mape z przed 6 miesiecy czy roku... za to znacznie tnaiej.
W takim ukladzie ich aktualizacje i tak beda w plecy w stosunku do tego co jest na rynku.
Czesto tak jest w przypadku nawigacji wbudowanych w auta.
Nier dosc, ze dogie to nie akutalne a czesto umowa producenta auta z wydawca mapy nie pozwala uzytkownikoi na samodzilna, darmowa aktualizacje.

Wracaja do Autompay - nie wiem czy mape robia sami czy kupuja (oni raczej maja mape OK, tylko sam interfejs (w mojej subiektywnej opinii) marny). Inni - nie wiem.

A temacie trzeba bylo dopisac, ze interesuje cie tylko Android albo Android + iOS. Pytasz o nawigacje na rozne platformy to pisze c o tych, ktore znam. Pytaj precyzyjniej, toty nie bedziesz marnowac czasu na czytanie tego co cie nie interesuje a ja na pisanie.

Pozdrawiam,
Galtom

#660675  autor: user_delete34
 09 wrz 2013, 15:20
galtom pisze:trzeba bylo dopisac
Pozwól, że coś przypomnę:
Markadiusz pisze:Jakie polecacie programy na platformy iOS i Android (i ew. S^3
;)

Z tymi wbudowanymi systemami nawigacji to wiem (a i tak by mnie nie było stać), że to tylko zdzieranie kasy i dlatego właśnie pytam o coś na telefon, co nie poprowadzi mnie w pole, jeśli w niedługim czasie zmieni się rozplanowanie dróg i organizacja ruchu.