• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #650881  autor: babeo
 29 lip 2013, 08:37
Zacznę może od tego, że w sumie nie wiedziałem w jakim dziale umieścić ten temat, bo do końca nie wiem jakiego problemu on dotyczy, ale do rzeczy:

mam na co dzień kontakt z dwoma modelami Samsunga:
1) S Advance - wzięty z Orange, działający w Orange
2) Ace II - kupiony w wolnej sprzedażny, niebrandowany, działający w Orange

Telefon 1) użytkuje znajomy, a 2) moja żona. Czasem zdarza im się, że rano okazuje się, że na telefonie nie ma zasięgu. Zamiast znaczka zasięgu (kreski) jest takie przekreślone kółeczko. Jedyna rada na taką sytuację to włączyć i wyłączyć telefon.

Telefony raczej nie logują się do tych samych nadajników, gdyż mieszkamy w linii prostej od siebie jakieś 6km.

Dodam, że na moim P500 problem ten nie występuje (a w nocy leży sobie w tym samym pokoju co telefon żony).

Gdzie zacząć szukać rozwiązania? W sofcie? W telefonie (sprzęcie)? U operatora?

#650895  autor: fortel
 29 lip 2013, 10:29
Zacznijmy może od tego - na jakich zakresach pracują te ,,rozłączające się '' telefony ?...podejrzewam, że na 3G a Twój na 2G /EDGE/ ,prawda?...to by była 1 wskazówka gdzie szukać przyczyny :D

#650903  autor: babeo
 29 lip 2013, 11:16
Wszystkie 3 pracują na automatycznym wyborze zakresu sieci.

#650916  autor: jarekb11
 29 lip 2013, 11:41
Miałem to samo w poprzednim Samsungu (gt-i5800) Dokładnie takie same "objawy"

nagłe "gubienie" zasięgu w domu gdzie zasięg jest na "ful".
Tel też działał na automacie (gsm/edge) wybór sieci automatyczny.

Dopiero wizyta w salonie (oddanie tela do naprawy ) pomogło-wgrali nowe oprogramowania,przeczyścili jakieś styki.
Obecnie mam ace 2 ,działa na "tylko gsm" (bo 3g u mnie na wsi jest kiepskie)
Wybór sieci automatyczny i działa wszystko poprawnie.

#650936  autor: shadowman333
 29 lip 2013, 12:22
Ja bym stawiał na operatora. Akurat Orange ma chyba najgorsze pokrycie. U mnie też najgorzej działa sieć Orange. Żeby się upewnić można kupić jakiś starter za 5zł i sprawdzić czy telefon będzie gubił zasięg. Przestawienie na sam tryb 2G też może pomóc.

#650942  autor: orson_dzi
 29 lip 2013, 12:28
Czyli masz do wyboru:
- wrzucić się na 2G (tylko po co komu wtedy Android? :roll: );
- wywalić ten beznadziejny telefon i kupić coś porządnego na Windowsie;

A na poważnie, jak zwykle zacznij od softu. I tutaj też szukałbym przyczyny, bo mam to samo. Tylko na P990 i tylko na jednym konkretnym nieoryginalnym sofcie. Niby wszystko ok, nagle zero i trzeba resetować. Bez względu na miejsce, w którym jestem.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#650970  autor: jarekb11
 29 lip 2013, 14:18
shadowman333 pisze:Ja bym stawiał na operatora. Akurat Orange ma chyba najgorsze pokrycie. U mnie też najgorzej działa sieć Orange. Żeby się upewnić można kupić jakiś starter za 5zł i sprawdzić czy telefon będzie gubił zasięg. Przestawienie na sam tryb 2G też może pomóc.
shadowman333Jak już pisałem miałem identyczną sytuacje ze swoim telefonem (3 lata temu) A jestem w Tmobile .
zarówno na karcie ojca (tak-tak) jak i pley na karte telefon zachowywał sie identycznie.znaczy notoryczne gubienie zasięgu.
Co do 3g/2g.niewiem czy to tego jest wina ale po naprawie komórki dalej miałem ustawioną sieć 3g i wszystko działało w porządku tylko wcurwiało mnie ładowanie prawie codzienne.

#651021  autor: shadowman333
 29 lip 2013, 17:53
jarekb11, Podejrzewam winę operatora, dlatego że dzieje się to na dwóch telefonach jednocześnie.

#651042  autor: babeo
 29 lip 2013, 19:46
orson_dzi pisze:A na poważnie, jak zwykle zacznij od softu.
Niedługo ma być, albo już jest 4.1 dla Ace II, wgramy i zobaczymy. Na razie jednak poczekam aż na necie pojawią się opinie, czy ten soft jest dobry, czy coś działa gorzej niż na 2.3.6.

Dzięki Panowie.

#651060  autor: Stavsky
 29 lip 2013, 20:49
babeo pisze: Niedługo ma być, albo już jest 4.1 dla Ace II, wgramy i zobaczymy. Na razie jednak poczekam aż na necie pojawią się opinie, czy ten soft jest dobry, czy coś działa gorzej niż na 2.3.6.
Nie widzę różnicy między działaniem anteny na moim Ace 2 jak była na GB i JB, wiec nie wiem czy to w jakiś sposób pomoże z tym zasięgiem. Już lepiej robić reset fona i przywrócić ustawienia fabryczne, bo jak to nie pomoże to aktualizacja raczej też nie pomoże.
Co do Jelly Bean na Ace 2 to jak żona nie gra, nie przegląda dużo neta ani nie ogląda filmów to w sumie można zaktualizować. Poprawiono tylko działanie aparatu i dodano możliwości oferowane przez JB. System muli jak mulił, a jedyna różnica w tym aspekcie to to że potrafi się przyciąć i pomyśleć nieco dłużej niż na 2.3.6 :(

Raz na jakiś czas miewałem takie dziwne kłopoty ale były one tylko chwilowe i to raczej nie z winy telefonu a anteny playa, do której inny tel też sie nie mógł zalogować.