Witam wszystkich użytkowników!
Od niedawna jestem posiadaczem nowego Samsung Galaxy Ace 2 (z Androidem 2.3.6), czekam na upgrade'a do Jelly Beana. W tym temacie chciałbym poruszyć kwestię akumulatora. Do tego telefonu dołączony jest oryginalny o pojemności 1500 mAh, nie do końca mnie satysfakcjonujej. Temat podejrzewam może wydawać się i dziwny, bo w końcu smartfony i długa praca na akumulatorze to rzadkość, nie mniej chciałbym chociaż spróbować wydłużyć czas pracy na baterii.
Pytanie nr 1
Czy wiecie w jaki sposób zoptymalizować Androida tak, żeby nie pracowało mi niepotrzebnie wiele aplikacji w tle i co za tym idzie, nie zapychało pamięci i nie "zżerało" niepotrzebnie akumulatora?
Pytanie nr 2
Niestety nie znalazłem oryginalnych większych aku do SG Ace 2. Za to trafiłem na Allegro na inne baterie o powiększonej pojemności. Wersja nr 1 to High Capacity Gold Battery o pojemności 2430 mAh, a także jeszcze większa wersja o pojemności 3600 mAh + zmodyfikowana klapka. Czy warto pakować się w taki akumulator? Czy to kolejna ordynarna chińszczyzna, której parametry są niemożliwe do uzyskania, a bateryjka gotowa uszkodzić telefon?
Czy może lepiej zainwestować w urządzenie typu
http://allegro.pl/zewnetrzna-bateria-19 ... 89474.html bądź inny sprzęt?
Będę wdzięczny za wszystkie porady i sugestie!
Pozdrawiam!