• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #647261  autor: airstorm
 15 lip 2013, 12:56
Cześć,
przedluzylem umowe z Play i wzialem Samsung Galaxy S Advance. Poniewaz zatrzymalem sie na etapie... Bada ;) chcialem prosic o rady, co warto zrobic z telefonem na poczatku uzytkowania? Tzn:
- czy trzeba jakos formatowac baterie zeby dluzej trzymala? Czekac az sie rozladuje do zera i dopiero ladowac?
- zaktualizowac firmware?
- zmienic jakies ustawienia, powinienem wlaczyc/wylaczyc jakies funkcje? Np co ustawic zeby nie laczyl sie samoistnie z netem?
- jakies appki szczegolnie polecacie? czy jest jakas mozliwosc gpsa czy nawigacji?
- i... jaki pokrowiec lub cos w tym stylu polecacie ;)

dzieki wielkie

#647322  autor: Jumperone
 15 lip 2013, 16:01
Witaj ;)

Baterii nie trzeba formować. Już nie te czasy :p

Możesz sprawdzić dostępność aktualizacji:
Ustawienia>Informacje o urządzeniu>Aktualizacja oprogramowania
lub zrobić to na własną rękę przez Odina

Możesz wyłączyć synchronizację przełącznikiem w panelu powiadomień i wyłączyć "Dane komórkowe" jeśli nie chcesz by się łączył cały czas.

Co do aplikacji to polecam przeglądarkę xScope Pro. Chodzi naprawdę przyzwoicie i ma fajny wygląd ;)

.

#647557  autor: airstorm
 16 lip 2013, 11:50
Ta xScope Pro wydaje sie super, dzieki wielkie. Jeszcze dopytam:
- czy zawsze najnowszy firmware=najlepszy? Bo przy jakichs innych telefonach widzialem wpisy w stylu "na Gingerbread bateria dluzej trzymala niz Honeycomb, muli teraz" etc, wiec wole to sprawdzic
- czy to prawda że gry i aplikacje nie mozna instalowac na karcie pamięci?
- jaką kartę pamięci warto kupić? jaką objętość? czy przy większych objętościach zdarza się mulenie (miałem tak na Bada)
- czy jesli zdarzyloby sie tak, ze nie byloby mnie stac na jakas gre ktora bardzo bym chcial :> to trzeba cos crackowac etc czy nie ma problemu z instalacją takich "wersji"?
- czy jest jakas mozliwosc nawigacji za free?
- widze, ze najpopularniejsze sa te obudowy tylko na tyl i boki telefonu, albo kabury z wycietymi otworami na wejscia - ale czy wtedy nie jest latwo porysowac obiektyw aparatu?? Czy warto nalepiac te folie na ekran, nie pogarszaja ergonomii?
- jaki program najlepiej uzywac do np backupu kontaktow na pc, wymiany plikow itp?
- czy telefon odtwarza .mkv? Jaki jest najlepszy program do odtwarzania filmow z napisami?

uff, wystarczy ;) chyba emocjonuje sie nowym nabytkiem ;)
dzieki

#647561  autor: buba1234
 16 lip 2013, 12:21
Do odtwarzania wszystkich formatów filmów najlepszy jest MX Player.

Przegladrka, która oszczędza 95% transferu to Opera Mini. Przejrzałem przez pół roku strony ważace ponad 2GB a sciagnelo coś okolo 100MB. Zainstalowałem jeszcze jakdojade, Viber, Dolphin Browser, Speed test, tuba.fm, ES Eksplorator.

Ja kupiłem karte pamięci Sandisk 16GB [class 10] i moja Xperia Go nic nie zamula [specyfikacja podobna do twojego].

Nawigacja za free to mapy google :D

W ustawieniach telefony zablokowalem aktualizacje automatyczne, bo wiele programow np. gmail jest teraz krytkowany za zmiany w programie [a ja mam lepsza stara wersje :P ]
W przegladarkach wylaczylem pliki cookie, zablokowalem wysylanie danych do badań dla Sony - musisz poprzelgadac ustawienia fona, jest to bardzo intuicyjne.

Jeżeli chodzi o siec najlepsza do smartfona, to polecam Virgin Mobile darmowy lejek w standardzie, wszystko poza youtubem dziala swietnie i jest rok waznosci konta po kazdym doladowaniu, inne opcje to Red Bull Mobile [taryfa I za 50zł doladowania 2GB bonusu na 100dni lub II za 50zł doladowania 500MB bonusu na 5 miesiecy, po przekroczeniu MB jest lejek], a jak kto duzo gada to pLay Mini max na karte, lub nju z rachunkiem na czas nieokreslony.

#647565  autor: Precelos
 16 lip 2013, 12:57
airstorm pisze:czy zawsze najnowszy firmware=najlepszy? Bo przy jakichs innych telefonach widzialem wpisy w stylu "na Gingerbread bateria dluzej trzymala niz Honeycomb, muli teraz" etc
po updacie najlepiej wykonac wipe wiekszosc klopotow bierze sie z niewiedzy
airstorm pisze: czy to prawda że gry i aplikacje nie mozna instalowac na karcie pamięci?
mozna, szczegolnie zalecana opcja przy nawigacjach
airstorm pisze:jaką kartę pamięci warto kupić? jaką objętość? czy przy większych objętościach zdarza się mulenie (miałem tak na Bada)
nie ma mulenia
airstorm pisze:czy jesli zdarzyloby sie tak, ze nie byloby mnie stac na jakas gre ktora bardzo bym chcial :> to trzeba cos crackowac etc czy nie ma problemu z instalacją takich "wersji"?
instalujesz juz "pocukrowane" aplikacje i po sprawie
airstorm pisze: Czy warto nalepiac te folie na ekran, nie pogarszaja ergonomii?
warto dac folie
airstorm pisze:czy jest jakas mozliwosc nawigacji za free?
mozna google ale poecam am albo igo choc sygic tez daje rade

Obrazek

#647567  autor: buba1234
 16 lip 2013, 13:01
Precelos pisze:
airstorm napisał/a:
czy zawsze najnowszy firmware=najlepszy? Bo przy jakichs innych telefonach widzialem wpisy w stylu "na Gingerbread bateria dluzej trzymala niz Honeycomb, muli teraz" etc

po updacie najlepiej wykonac wipe wiekszosc klopotow bierze sie z niewiedzy
Mógłbyś to rozwinąć? Moj telefon Sony Xperia Go mam na fabrycznym 2.3.7, bo czytalem w internecie, ze ICS zamulał, teraz wyszedł Jelly Bean i podobno jest wolniejszy od 2.3.7, ale szybszy od ICS'a, choc niektórzy maja problem z dzwonieniem i zamulaniem. O co chodzi z tym wipem? Poprosze o szczegóły [najlepiej dla samsunga i dla sony].

#647569  autor: Precelos
 16 lip 2013, 13:10
wipe czyli ustawienia fabryczne - wszystko z telefonu znika
oczywiscie w niektorych modelach telefonu moze nastapic pogorszenie szybkosci po aktualizacja

Obrazek

#647576  autor: buba1234
 16 lip 2013, 13:31
Czyli po wipe znika:
ksiazka telefoniczna z pamieci telefonu,
sciagniete z neta aplikacje
zdjecia i filmy
coś jeszcze?

Czy da się zrobić jakis automatcyzny backup żeby po wipe wszystko wrócilo jak było np. backup z telefonu do jakiegos pliku na kompie i potem po wipe podlaczam telefon do kompa naciskam jakis przycisk i z automatu zmienia mi wszystkie ustawienia na te przed wipem?

#647716  autor: airstorm
 16 lip 2013, 20:19
Dostałem telefon! Pierwsze wrazenia prawde mowiac sceptyczne, ale zobaczymy dalej, moze musze sie przyzwyczaic.
1) Mam wersje Androida 2.3.6. Gdy klikam "aktualizacja oprogramowania" wyswietla sie "brak dostepnych aktualizacji". Jak w takim razie mam to zrobic? I do jakiej wersji?

2) czy te opcje powinny byc wlaczone czy wylaczone?
- Moja lokalizacja - uzyj sieci bezprzewodowej
- Moja lokalizacja - uzyj sygnalu GPS
- Synchronizacja - Dane w tle (czy to są wlasnie te "dane komorkowe"?)
- Synchronizacja - Auto-synchronizacja

Czy ta lokalizacja sie do czegos przydaje? Chcialbym jedynie zeby najwyzej w google maps wyswietlalo moja lokalizacje, nie wiem jak to ustawic. Nie chce zeby telefon niepotrzebnie zzeral pamiec/net przez niepotrzebne funkcje.

#647761  autor: buba1234
 16 lip 2013, 22:47
1) wlacz przesyl danych i powinno sie cos pojawic

2) Lokalizacje wylacz, zreszta podobnie jak internet, wlaczasz tylko kiedy potrzebujesz.
Synchronizacja głównie jest do maila, ale mozesz ja robić ręcznie co jakis czas.

#647811  autor: airstorm
 17 lip 2013, 01:12
ale która to opcja "przesyl danych"? nie moge tego znalezc. Chyba ze to wlasnie Synchronizacja, wlaczylem ale nic

#647852  autor: buba1234
 17 lip 2013, 10:35
Na moim Sony na ostatnim panelu po lewej są te wszstkie przyciski, bluetooth, transfer danych, synchro, wyciszenie, wi-fi, gps itp itd.
lub
Przez menu
Ustawienia ->sieci zwykle i bezprzewodowe -> seci komórkowe -> Włącz przesyl danych

Nie wiem czy masz na fonie ustwiaienia internetowe sieci? Kupowałem telefon w sklepie internetowym, karte miałem z Żabki
Przez menu
Xperia->Ustawienia internetowe (pobierz ustawienia internetowei mms)

#647860  autor: TurboDymoMan
 17 lip 2013, 10:54
airstorm pisze:Cześć,
przedluzylem umowe z Play i wzialem Samsung Galaxy S Advance. Poniewaz zatrzymalem sie na etapie... Bada ;) chcialem prosic o rady, co warto zrobic z telefonem na poczatku uzytkowania? Tzn:
- czy trzeba jakos formatowac baterie zeby dluzej trzymala? Czekac az sie rozladuje do zera i dopiero ladowac?
- zaktualizowac firmware?
- zmienic jakies ustawienia, powinienem wlaczyc/wylaczyc jakies funkcje? Np co ustawic zeby nie laczyl sie samoistnie z netem?
- jakies appki szczegolnie polecacie? czy jest jakas mozliwosc gpsa czy nawigacji?
- i... jaki pokrowiec lub cos w tym stylu polecacie ;)

dzieki wielkie

Ja tam napiłbym się piwa "w nagrodę" po zakupie phona:)

#647869  autor: airstorm
 17 lip 2013, 11:04
no nie wiem o co chodzi, lacze sie przez wifi i jest wszystko ok z internetem, ale nie moze znalezc nowego systemu. Moze zrobilbym to przez komputer? Powinienem sciagnac jakis program do zarzadzania telefonem? Bo w pudelku nie bylo zadnej plytki.

A czy gps / nawigacja / lokalizacja jest darmowa? Mam wgrane jakies aplikacje NaviExpert i Mapy

#647877  autor: buba1234
 17 lip 2013, 11:28
Najlepiej wpisz w google:
Kod: Zaznacz cały
samsung galaxy s advance aktualizacja

#648681  autor: airstorm
 20 lip 2013, 15:56
Poczytalem troche o JB w przypadku Advance i zrezygnowalem z aktualizacji, nie wiem co wlasciwie pozytywnego by dala, a z tego co widze przysparza sporo problemow.

Juz uzywam od paru dni telefonu i mam pare niejasnosci:
- gdy wlaczam Kies pojawia sie komunikat: "dostepna jest nowa wersja oprog. ukladowego. Czy chcesz zaktualizowac? Biezaca wersja: PDA:LK2 / PHONE:LK2 / CSC:LK1 (PRT)
Najnowsza wersja: [i tu puste pole, nie pisze jaka]

Czy to chodzi o aktualizacje Androida czy oprogramowanie ukladowe to cos innego? Powinienem to zrobic? Bo do JB nie chce aktualizowac (z tego co widze to moze powodowac jakies problemy)

- gdy zainstaluje np gre i pozniej klikne w zarzadzaniu aplikacjami "przenies na karte pamieci" - jakie wlasciwie dane przenosi na karte zewnetrzną i w ktore miejsce na karcie? bo jakos nie moge tego zlokalizowac, nie widze tez zeby wolne miejsce jakos sie zmienialo

- w MX Player nie widzi napisow srt - dlaczego?

- czy jest jakis lepszy program niz astro file manager z tego typu programow?

dzieki

#650675  autor: Jumperone
 28 lip 2013, 11:44
airstorm pisze: - gdy zainstaluje np gre i pozniej klikne w zarzadzaniu aplikacjami "przenies na karte pamieci" - jakie wlasciwie dane przenosi na karte zewnetrzną i w ktore miejsce na karcie? bo jakos nie moge tego zlokalizowac, nie widze tez zeby wolne miejsce jakos sie zmienialo
Lokalizacja to:
Android/data
lub
Android/obb
airstorm pisze:- czy jest jakis lepszy program niz astro file manager z tego typu programow?
dzieki
OI File Manager lub ES File Manager. Osobiście używam jednak preinstalowanego "Moje Pliki" - może też go masz :wink: