• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #645869  autor: kowcio
 09 lip 2013, 17:26
Macie jakieś pytania odnośnie najnowszego HTC One?

#645907  autor: user_delete34
 09 lip 2013, 20:05
kowcio, tak. Czego on taki drogi? :mrgreen:
Ujdą zdjęcia z niego? Jakakolwiek nowoczesna technologia nie byłaby zastosowana w optyce tego modelu, zdjęcia o rozdzielczości 4 MP w tym roku to już można by przypisywać nawet lowendom. Wiadomo, nie rozdziałka tu najważniejsza, ale widzę po swoich zdjęciach tekstów (miałem kilka 5 MPikselówek), że przydało by się te 8 MP.

#645911  autor: kowcio
 09 lip 2013, 20:31
Ale chodzi Ci tylko o powiększenie zdjęcia czy jak? Tak normalnie?
Jutro Ci odpowiem dlaczego on taki drogi, bo jutro prawdopodobnie ma być (teraz trochę zmian w Plusie jest i nie wiem czy nie zapomnieli wysłać dzisiaj przesyłki) ;) Dostanę go tylko na około tydzień, w dodatku wyjeżdżam teraz na weekend i ciężko będzie mi go przetestować :mrgreen: Dlatego teraz ten temat i jak go dostanę to będę odpowiadał jak leci.

#645948  autor: user_delete34
 09 lip 2013, 21:43
kowcio pisze:Ale chodzi Ci tylko o powiększenie zdjęcia czy jak? Tak normalnie?
Chodzi mi o to, czy da radę odczytać bez problemu (tekst nie może być nieostry/ledwie widoczny) tekst na zdjęciu np strony z gazety formatu A3. Nie mówię tu o malutkich przypisach.

#645953  autor: kowcio
 09 lip 2013, 21:49
No to z 5 Mpx nie odczytasz? No bez jaj, jutro zrobię zdjęcie porównawcze Xperia J i HTC One, tylko nie wiem czy gazetę znajdę ;) Od razu mówię że Xperia raczej słaby aparat ma jak na klasę 5 Mpx.

#645955  autor: user_delete34
 09 lip 2013, 21:58
kowcio, nie mam porównania do innych modeli, bo nie miałem wielu rzeczy w rękach, ale czy to KU990, czy N79, czy obecny 8S - na każdym robię zawsze co najmniej 2 zdjęcia. Coś wyjdzie nieostre, czegoś już prawie nie widać.

Moim zdaniem 8 to minimum. Znowu 41 (gdyby nie opcja zoomu) to z deczka przesada, 12 na pewno starczy każdemu. Nawet do byle krajobrazu na tapetę warto mieć coś więcej niż czwórka MP.

Poza tym, sprawdź głośność i jakość tych głośniczków z przodu.

#646006  autor: kowcio
 10 lip 2013, 09:59
No bo 8S jest beznadziejny - podziękowania do Microsoftu. Tym telefonem nie potrafię do dzisiaj zrobić ostrego zdjęcia.
Normalnie ustawiasz ostrość i robisz zdjęcie, wszystko będzie widoczne. Czekam na niego i tutaj wstawię, jak nie A3 to choćby A4.

#646064  autor: user_delete34
 10 lip 2013, 14:56
kowcio pisze:jak nie A3 to choćby A4
Właśnie chodzi mi o to, by zrobić minimum te całe A3 tekstu. A4 to i na 3,2 i na 2 MP na upartego da radę, dlatego uważam, że minimum to 8.
kowcio pisze:Tym telefonem nie potrafię do dzisiaj zrobić ostrego zdjęcia.
Ja potrafię bez problemu, o ile światło jest dobre, tylko pikseli dla mnie mao. Może te 4 MP w One przynajmniej dadzą superostre foty za każdym razem?

#646120  autor: miciugo
 10 lip 2013, 20:20
Kolego to nie są 4 Megapiksele, to są 4 Ultrapiksele. ONE mam od dwóch miesięcy i nie mogę przestać się nim zachwycać (najbardziej ekranem). Zdjęcia robi ostrzejsze i wyraźniejsze niż nie jedna lustrzanka. Często robię zdjęcia w półmroku (w pracy) i jak porównuje je do zdjęć które kiedyś robiłem 8 megapikselowym aparatem w HTC DHD (nie mówiąc o szajsungu omnia z jego 5 mp), to jakbym porównywał malucha do mercedesa (na korzyść ONE) :P

#646125  autor: user_delete34
 10 lip 2013, 20:39
miciugo pisze:Kolego to nie są 4 Megapiksele, to są 4 Ultrapiksele.
Czyli czegoś tu nie ogarniam, wytłumacz mi proszę różnicę. ;)
Jaka jest w takim razie rozdzielczość zdjęć?
Nie obchodzi mnie światło (czułość) - ono najważniejsze, ale rozdzielczość też musi być sensowna. Podrzucisz jakieś zdjęcie, np billboardu z daleka?
miciugo, czy na androida jest jakiś pełny backup, jak iCloud w iOS? Interesuje mnie wszystko w 1 (jednej) aplikacji, tak by po np zainstalowaniu syfu móc sobie odtworzyć telefon.

#646164  autor: kowcio
 10 lip 2013, 23:02
Markadiusz - rozdzielczość rozdzielczością. Ekran komputera zapewne u Ciebie to 1366 x 768 px i do póki nie powiększysz tego zdjęcia, to nie może byc ono nieczytelne, jeśli rozdzielczość zdjęcia jest większa lub równa rozdzielczości wyświetlacza. Fizyka jest nieomylna. 2 Mpx to 1600 x 1200 i tu tyle wystarczy. Co dopiero 4 Mpx. Ilość Mpx ma znaczenie TYLKO przy powiększaniu zdjęcia na komputerze. Tylko wtedy ujrzysz różnicę między 5 a 8 Mpx, czy też 8 a 13 Mpx.

Pamiętasz taki telefon jak SE K800i? On miał 3 Mpx a przez dłuuuuuuugi czas robił fantastyczne zdjęcia, nawet wtedy, kiedy 5 Mpx przyjęło się dość dobrze na rynku.

HTC nie dotarł do mnie. Trochę się napaliłem jak nie powiem co. Jak jutro nie dostanę go to lipa, bo wyjeżdżam i do wtorku mnie w domu nie będzie. :roll: Ale postaram się Ci udowodnić to co napisałem ;) Chyba, że ciągle mówisz o powiększaniu fotek na komputerze.

#646203  autor: user_delete34
 11 lip 2013, 00:56
kowcio, rozdziałkę mam jeszcze mniejszą, bo XGA, więc muszę powiększać zdjęcia, by coś z nich odczytać i czuję, że potrzeba mi w aparacie tych 8 MP.

Tak, dobrze wiem o tym K800i.