• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #632443  autor: Anthrax
 12 maja 2013, 12:52
Witam ponownie,

Wciąż jestem na etapie rozgryzania Andka (tu 2.3.6) i pojawił się mały problem z klawiaturą samsung. Piszę codziennie między 10-20 sms. Przez pierwsze kilka dni zużycie pamięci nie przekraczało 20mb. Jednak od ostatniego tygodnia nagle podskoczyło do ponad 60 i nie widać tendencji spadkowej (nawet jak zostawiam na dłuższy czas bez użytkowania). Skąd nagle taki skok w zużyciu, czym może być spowodowany?
Ps. Niech już będzie Jelly Bean dla "T"...

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, 12:09 przez Anthrax, łącznie zmieniany 1 raz.

#632700  autor: orson_dzi
 13 maja 2013, 12:12
I te 40MB większego zużycia pamięci powoduje, że telefon zawiesza się i resetuje z komunikatem o braku pamięci, nie możesz przez to spać itd. ?

Na początku, jeszcze w X10, też pilnowałem pamięci, ubijałem wszystkie procesy, ale to czysta głupota. Póki wszystko działa, to RAM Cię nie interesuje. Na komputerze przecież nie pilnujesz chyba co Ci ile pamięci zabiera?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#632711  autor: Anthrax
 13 maja 2013, 13:27
orson_dzi, niestety lub na szczescie spie bez wiekszych problemow... A to wieksze zuzycie powoduje ze telefon coraz czesciej mi sie przycina. Moze nie na kilkanascie sekund, ale te przycinki sa coraz bardziej irytujace.

#632712  autor: Xy
 13 maja 2013, 13:46
orson_dzi, niestety lub na szczescie spie bez wiekszych problemow... A to wieksze zuzycie powoduje ze telefon coraz czesciej mi sie przycina. Moze nie na kilkanascie sekund, ale te przycinki sa coraz bardziej irytujace.
Przycinać to on się dopiero zacznie ;-) Ot, uroki Androida... U mnie jeszcze 4 miesiące i liczę, że w rozsądnych pieniądzach będzie jakaś Lumia. Android mnie rozczarował...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#632725  autor: Anthrax
 13 maja 2013, 14:52
Xy, wersja Androida też robi "swoje" - 2.3.6 to już nie jest nowość, stąd też niecierpliwie czekam na "Żelkę". Póki co uczę się jeszcze tego systemu i szukam sposobów w jaki sposób go zoptymalizować. Wiele aplikacji systemowych mam niepotrzebnie otwartych - "żrą" mi pamięć, szybciej zużywają energię, a klawiatura powoli dobija do 70 (przy 20 mega wcześniej). Jeśli dołożyć do tego aplikacje, które mimo wyłączenia nagle aktywują się same - to wychodzi ciekawa mieszanka :D

#632726  autor: Turoczek
 13 maja 2013, 15:27
na początku też ubijałem procesy jak szalony i tylko żeby mieć trochę miejsca więcej. Teraz raz dziennie oczyszcze sobie pamięć i tyle. Lepiej procesy zostawić bo i tak się zaraz same uruchomią w dużej ilości przypadków a jeszcze tym bardziej zamulą.

#632734  autor: Micho
 13 maja 2013, 15:50
Ja nie wiem co ty w tym Ace porobiłeś. Ja mam już ponad miesiąc ten telefon i nic mi się nie włącza w tle. Co innego w Htc Wildfire S który dałem żonie. Tam zainstalowałem task killera i co chwilę jak włącze go to pokazuje włączone procesy: a to FB, a to mapy i inne pierdoły mimo że nic takiego nie używałem :)

#632742  autor: Xy
 13 maja 2013, 16:11
Anthrax pisze:Xy, wersja Androida też robi "swoje" - 2.3.6 to już nie jest nowość, stąd też niecierpliwie czekam na "Żelkę".
Na prawdę uważasz, że będzie lepiej? :-) Bawię się czasami Xperią S, która jest o wiele mocniejsza niż moja Neo. Dodatkowo SXS ma na pokładzie Adroida 4.0.4 i... zamula tak jak moja Neo.

Anthrax pisze: Póki co uczę się jeszcze tego systemu i szukam sposobów w jaki sposób go zoptymalizować.
Nie zoptymalizujesz :-) A do nauki za wiele nie ma. System bardzo intuicyjny.

Anthrax pisze:Wiele aplikacji systemowych mam niepotrzebnie otwartych - "żrą" mi pamięć, szybciej zużywają energię, a klawiatura powoli dobija do 70 (przy 20 mega wcześniej). Jeśli dołożyć do tego aplikacje, które mimo wyłączenia nagle aktywują się same - to wychodzi ciekawa mieszanka :D
Nic na to nie poradzisz. Na prawdę nic. Aplikacje uruchamiają się same i ręczne zabijanie ich nic nie da. Albo się później znów uruchomią albo z czegoś w telefonie nie skorzystasz po uprzednim ubiciu aplikacji.
Ja w tej chwili mam zajęte 195 MB przez aplikacje.

Turoczek pisze:na początku też ubijałem procesy jak szalony i tylko żeby mieć trochę miejsca więcej. Teraz raz dziennie oczyszcze sobie pamięć i tyle. Lepiej procesy zostawić bo i tak się zaraz same uruchomią w dużej ilości przypadków a jeszcze tym bardziej zamulą.
Dokładnie tak. A zamiast ręcznego mordowania aplikacji lepiej wyłączyć i włączyć telefon. Przynajmniej raz na 3 - 4 dni.

Micho pisze:Ja nie wiem co ty w tym Ace porobiłeś. Ja mam już ponad miesiąc ten telefon i nic mi się nie włącza w tle. Co innego w Htc Wildfire S który dałem żonie. Tam zainstalowałem task killera i co chwilę jak włącze go to pokazuje włączone procesy: a to FB, a to mapy i inne pierdoły mimo że nic takiego nie używałem :)
W Ace zainstaluj task killera to też pokaże Ci multum uruchomionych procesów. FB i map Google raczej nie wyłączysz ;-)

Ehhh... tęsknię za starym, dobrym Symbianem...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#632797  autor: Anthrax
 13 maja 2013, 20:28
No i stalo sie. 70 mega osiagniete i w efekcie wyskoczyl komunikat: wystapil blad i aplikacja zostanie zamknieta czy jakos tak. wymusilem ponowne uruchomienie i zuzycie wynosi 15 mega a sam system pracuje zauwazalnie szybciej

#632809  autor: best
 13 maja 2013, 21:23
Mi klawiatura w P500 potrafiła zajmować ponad 100 MB Ramu i zazwyczaj wtedy pomagało zatrzymanie procesu klawiatury (po chwili znów się uruchamiał, ale zajmował mniej pamięci :D), albo właśnie zrestartowanie telefonu.

#632863  autor: orson_dzi
 14 maja 2013, 00:55
Tak mi zaświtało, że może klawiatura odpala się przecież przy każdorazowym wpisywaniu adresu na stronie internetowej i to się liczy jako kolejne otwarcie i rozmiar przez to rośnie?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#632885  autor: Anthrax
 14 maja 2013, 09:19
orson_dzi, to bardzo prawdopodobne, przy czym Twoją myśl rozciągam dodatkowo na smsy. Próbowałem użyć task killera - bezskutecznie. Wszystkie niepotrzebne systemowe procesy uruchamiają się ponownie i cała robota na nic :D A co do klawiatury jeszcze - znalazłem póki co tymczasowe rozwiązanie, tj. wymuszenie zatrzymania. Przy ponownym otwarciu zużycie maleje do mniej niż 20 MB.

#632908  autor: save-a-phone
 14 maja 2013, 11:38
Kiedy w ciągu "normalnego dziennego" użytkowania uruchamia się pełno wodotrysków i po tym zaczyna mi się przycinać nawet klawiatura do sms/mail to pomaga tylko restart.
Kiedy i to próbowałeś i pomaga chwilowo to spróbuj może coś ze sklepu google play, widziałem dużo pozytywnych opinii o SwiftKey Keyboard za 5,99zł

Pozdrawiam

#633232  autor: Anthrax
 15 maja 2013, 20:49
save-a-phone, dzięki Tobie i pozostałym za wskazówki. Wygląda na to, że uporałem się póki co z problemem. Przy zbyt dużym zużyciu póki co uruchamiam ponownie i wszystko wraca do normy, ale w niedalekiej przyszłości wypróbuję polecaną apkę. Temat myślę, że można zamknąć.

#633282  autor: pakierhakierxd
 16 maja 2013, 08:57
Swiftkey lub Swype będą ci lepsze ;-),jak nie grzebiesz w konfiguracji co raz to je mało 10-20 mb ;-)

Pozdrawiam :)