• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem

Czy blokujesz transfer danych, gdy nie korzystasz z Internetu?

Zawsze blokuję - telefon jest online tylko wtedy, kiedy tego potrzebuję
12
32%
Nigdy nie blokuję, bo po co - telefon jest całą dobę połączony z siecią Internet
19
50%
Transfer przez sieć komórkową blokuję gdy nie korzystam z Internetu, ale WiFi mam cały czas włączone
4
11%
Nie korzystam z transferu przez sieć komórkową. Nie korzystam z Internetu w telefonie lub korzystam TYLKO z darmowych sieci WiFi.
3
8%

#630972  autor: kowcio
 04 maja 2013, 15:00
No ale tak jest. Windows ma to samo. U mnie w rodzinie jest jedna Omnia M i do niej pakiet Internetu, aby było mozna wysyłać MMSy, bo właścicielce bardzo na tym zależy. Chore. No ale w końcu smartfon ma być Internetowy, jednak nalegałbym, aby każdy mógł decydować o konieczności kupienia pakietu, bo dużo osób przecież z WiFi korzysta, a przez WiFi nie odbierze się MMS.

#630979  autor: wook
 04 maja 2013, 15:45
znawca pisze:Dziwne że bez pakietu nie można ODBIERAĆ MMSów :D dziwne zagranie ze strony producenta/operatora. Pamiętam jak w tych starych Nokiach bez systemu dało się wysłać/odebrać MMS, mimo że nikt wtedy nie myślał o pakietach
W LG L9 z Androidem 4.1 (sieć Play) odbiera SMS z zablokowaną transmisją danych.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#630980  autor: babeo
 04 maja 2013, 15:55
wook pisze:W LG L9 z Androidem 4.1 (sieć Play) odbiera SMS z zablokowaną transmisją danych.
Zarówno w 2G i 3G?

#631013  autor: znawca
 04 maja 2013, 18:45
Ja pamiętam, że szło się do salonu operatora oni ci słali jakiś SMS konfiguracyjny i wtedy MMSy można było odbierać i wysyłać bez transmisji danych. Odbiór był darmowy, a wysyłka droższa niż SMS i tyle :P dziwne, że coś się od tej pory zmieniło. A tak w ogóle to odbiór MMS powinien być darmowy, bo za koszty danych potrzebnych do wysyłki/odbioru płacił przecież wysyłający. Było to wliczone w cenę MMSa

Wszystko działało zarówno po 3G jak i 2G (EDGE, GPRS)

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#631016  autor: Jorga
 04 maja 2013, 18:50
znawca, do tej pory tak jest, że możesz iść swojej sieci, by ustawili Ci punkt dostępu APN na internet jaki mms albo samemu możesz to zrobić poprzez przepisanie wzoru na stronie operatora. :D

Wracając jednak do tematu to ja osobiście nie wyłączam transferu danych. Jasne, że mógłbym wyłączać go w czasie drogi do pracy albo kiedy telefon leży nieużywany, ale po co? Zbyt się rozleniwiłem, by to robić. :-D
Jeżeli chodzi natomiast o stan baterii to z tym nie ma żadnego problemu. Mam własną siłownię w centrum sportowym i tak czy inaczej telefon w pracy jest ciągle podpięty do ładowarki.

Pozdrawiam,
Bartłomiej P.

#631057  autor: kowcio
 04 maja 2013, 21:21
W LG działa nieważne w jakim zasięgu. To nieistotne. Nakładka pozwala na odbieranie MMSów i jest git. Nie wiem czy gdzieś jeszcze tak jest, ale być może w SE.

#631059  autor: Artur051
 04 maja 2013, 21:30
kowcio pisze:ale być może w SE.
X10tka na 2.3.3 na pewno to miała ;)

#631066  autor: Xy
 04 maja 2013, 22:32
Odpowiedź numer 1. Włączenie/wyłączenie transferu to jedno pacnięcie widżetu. A po co ma być włączony cały czas, pobierać mi niepotrzebnie dane i ssać baterię?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#631100  autor: znawca
 05 maja 2013, 00:15
Xy pisze: A po co ma być włączony cały czas, pobierać mi niepotrzebnie dane i ssać baterię?
Masz jakieś widgety? One do aktualizacji potrzebują stałego dostępu do internetu.
Wystarczy tylko odblokować ekran, spojrzeć na pulpit i już widzisz czy pojawił się jakiś nowy, interesujący artykuł, albo czy zmieniła się pogoda ;D
Wiadomo, że można po prostu pacnąć w przycisk danych i poczekać aż się połączy, ale to jednak trwa dłużej, a ze stałym dostępem do danych jest to tak szybkie jak sprawdzanie godziny, zwłaszcza jeśli ma się widgety na ekranie blokady

A "niepotrzebny transfer" można zablokować wyłączając automatyczne aktualizowanie się aplikacji. Wtedy nic dużego się nie będzie pobierać

#631110  autor: Xy
 05 maja 2013, 09:47
znawca pisze:Masz jakieś widgety? One do aktualizacji potrzebują stałego dostępu do internetu.
Oczywiście mam. Włączam transfer, widżety się aktualizują i mam wszystko na bieżąco.

znawca pisze:Wystarczy tylko odblokować ekran, spojrzeć na pulpit i już widzisz czy pojawił się jakiś nowy, interesujący artykuł, albo czy zmieniła się pogoda ;D
...bo trzy sekundy czekania to za dużo i transfer musi iść cały czas ;-) Widżet do pogody mam aby sprawdzić jaka jest w innych miejscach, gdzie często bywam i akurat tam jadę. Tu, gdzie aktualnie jestem widzę jaka jest :P Do artykułów widżetów nie mam.
Mój telefon i takie korzystanie z niego mi odpowiada. A cały czas na transferze? Jak dla mnie całkiem bez sensu...To tak jakby cały czas mieć uruchomiony silnik w samochodzie, bo może pojutrze będę gdzieś jechał ;-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#631221  autor: znawca
 05 maja 2013, 20:03
Jak dla mnie to ma sens, bo np: od razu wiem kiedy dostanę maila. Bez transferu musiałbym sprawdzać, co jakiś czas, a tak dostaję powiadomienia. To samo np: facebook messenger - od razu wiem, czy ktoś pisze. A raczej wiedziałem, bo teraz go wywaliłem - wciąż jest pełen błędów.

Tak samo Google Now potrzebuje stałego transferu danych. Tak, można za każdym razem najpierw włączać transmisję, ale jeśli często się sprawdza to zbiera się sporo dodatkowych sekund.

Do tego mając stale włączony transfer nie widzę większych różnic w działaniu baterii, bo to że jest włączony, nie znaczy że cały czas coś pobiera.

#631243  autor: Xy
 05 maja 2013, 21:27
Rzecz podejścia do tematu. Ja sprawdzam pocztę raz dziennie. Facebooka tak samo (przez stronę, a tą gów...ą aplikację z chęcią bym wywalił). Nie chcę i nie lubię być cały czas on-line. Telefon jest dla mnie, a nie ja dla telefonu. Jak wcześniej: Korzystam z transferu wtedy, kiedy mi jest to potrzebne. Nie korzystam - wyłączam. No ale to moje podejście, większość widzę, że ma inne ;-)

#631244  autor: user_delete34
 05 maja 2013, 21:28
znawca pisze:Tak, można za każdym razem najpierw włączać transmisję, ale jeśli często się sprawdza to zbiera się sporo dodatkowych sekund.
Taa, szczególnie na androidzie, przy widgetach w(y)łączających transfer jednym kliknięciem... ;)
Sprawdzanie poczty mam ustawione na co godzinę, bo częściej - nie widzę sensu.

#631260  autor: pakierhakierxd
 05 maja 2013, 22:12
Wszystko zależy od tego jak kto używa,jak nie dużo to niech sobie wyłącza neta :),tak samo jeśli zależy mu aby telefonu nie ładować co 1,2 dni :D.Mój lg przy ciągle włączonym necie i intensywnym użytkowaniu wytrzymuje 1 dzień a nie intensywnym 2 dni :-),jest całkiem ok :P,nie raz myślałem nawet teraz o tym wyłączaniu ale za dużo z tym zachodu akurat przy moim używaniu,gdybym prawie nie używał netu to pewnie bym miał wyłączony i włączał z paska powiadomień :-)

Pozdrawiam :)

#631264  autor: znawca
 05 maja 2013, 22:16
Markadiusz pisze:
znawca pisze:Tak, można za każdym razem najpierw włączać transmisję, ale jeśli często się sprawdza to zbiera się sporo dodatkowych sekund.
Taa, szczególnie na androidzie, przy widgetach w(y)łączających transfer jednym kliknięciem... ;)
Sprawdzanie poczty mam ustawione na co godzinę, bo częściej - nie widzę sensu.
Sięgnięcie po telefon to 5 sekund, kliknięcie w przycisk i czekanie aż się połączy i zaktualizuje to kolejne 5, a czasem więcej ;) czyli bez transferu ten czas się wydłuża. Jak często sprawdzasz widgety, to może robić się upierdliwe

#631268  autor: pakierhakierxd
 05 maja 2013, 22:20
No i to bardzo :-),kliknij tak włącz 30 x i wyłącz 30 x kolejne zobaczysz jakie to fajne :D,tym bardziej jak ja mam smarta i taba i tak bym robił na 2 urz.,to nie dla mnie ;-),wolę wyłączać tylko jak nie ma neta lub jak kończy mi się bateria lub jeszcze w ostateczności jak gdzieś pojadę na dłużej a nie chce mi się często ładować ale to bardzo rzadko :P,tak pozatem włączanie/wyłączanie neta sporo transferu dodatkowo żre.

Edit

Jednak zacząłem wyłączać,jakoś się przyzwyczaiłem :)
Dzięki temu najczęściej pod koniec dnia zostaje mi jeszcze 60 % baterii :D
Czasem bywa że 80 ;)

Pozdrawiam :)

#726364  autor: finesse
 20 cze 2014, 04:56
Mnie spotkała dziwna sytuacja, jeśli chodzi o wysyłanie i odbieranie MMSów. Byłam posiadaczką Samsunga Galaxy S3 i kiedy wysyłałam bądź odbierałam mmsy od osoby mającej ten sam model telefonu wszystko odbywało się bez zbędnego uruchamiania transferu danych. Telefon robił to sam, że tak powiem. Kiedy już chciałam jednak odebrać mms od znajomego, który wiadomość wysłał z iPhona, transfer musiałam uruchomić sama. Sytuacja powtarzała się podczas wysyłania. Niedawno zmieniłam mojego SG3 na Note 2 i gdy teraz chcę nadać mms na SG3 czy każdy inny telefon, transfer musze uruchamiac każdorazowo. Nie jest to czasochłonne, jednak na dłuższą metę uciążliwe, gdyż cały czas właściwie korzystam z WiFi i to przełączanie doprowadza mnie czasem do szału.

#726375  autor: darase
 20 cze 2014, 09:31
Nigdy nie blokuję transferu :D

Smartfon z takim ograniczeniem strasznie cierpi :)

Stały dostęp do sieci jest wskazany: pogoda, podgląd kotła na ekogroszek, powiadomienia na email o odpowiedzi z różnych for. Opera mini też lubi internet ;)

eCoal i nie ma problemu :-)

#726380  autor: maniek89
 20 cze 2014, 10:12
Xy pisze:Rzecz podejścia do tematu. Ja sprawdzam pocztę raz dziennie. Facebooka tak samo (przez stronę, a tą gów...ą aplikację z chęcią bym wywalił). Nie chcę i nie lubię być cały czas on-line. Telefon jest dla mnie, a nie ja dla telefonu. Jak wcześniej: Korzystam z transferu wtedy, kiedy mi jest to potrzebne. Nie korzystam - wyłączam. No ale to moje podejście, większość widzę, że ma inne ;-)
Robie dokładnie tak samo, a nie sprawdzam informacji co 5 minut więc taka forma oszczędza mi pakiet i baterię, raz dziennie pościągam aktualizacje aplikacji, kilka razy sprawdzę co mnie interesuje a jak nie korzystam to transfer jednym tapnięciem wyłaczam. Smartfon nic absolutnie nie traci.

#726392  autor: bazooka
 20 cze 2014, 11:43
Przyzwyczajenia przyzwyczajeniami, ale nie piszcie o ograniczaniu/oszczędzaniu transferu, 12-14h / dobę włączony non-stop transfer i sporadyczne odpalenie przeglądarki w trybie PC czy krótkiego filmiku na youtubie - i miesięcznie mieszczę się z zapasem w 200MB od Orange/5zł...w domu non stop WiFi.
Troszkę gierki (może 30min dziennie) i jakieś w sumie może 1h rozmowy dziennie na słuchawce BT, odebranie maili kilka razy, powiadomienia z różnych apek społecznościowych w widgetach (synchro co 30min), pogoda, troszkę Vibera, FB czy Hangouty (każdy preferuje inny komunikator) + wiadomości z apki Google (synchro co 2h), kurs franka z Alior kantor-widget, aktualizowanie apek tylko przez WiFi!!! => bateria starcza na pewno na jedną dobę, czasami przy mniejszym użyciu pójdzie 1,5dnia (wyłączony na noc) a czasem całe 2dni. W razie czego ładowanie w aucie przez pół godziny by dotrzymać do końca dnia :)
Włączanie pakietów, wifi oraz BT ogarnia sama aplikacja Llama na podstawie nadajników i innych kluczowych danych - także samemu wł./wył. nie muszę dokonywać - sam łączy mnie z Wifi, nie zajmuje się żadnym ograniczaniem, bo jestem mobilny i nie muszę się ukrywać - na wiadomość komunikatora jak nie chcę to nie odpiszę tak jak na SMSa - dostępność online nie oznacza siedzenie na internecie i obowiązek kontaktowania się - zdaje się, że takie podejście zmieniło się jakiś czas temu, gdy status dostepny/zaraz wracam/ukryty na GG itp oznaczał kiedy chcę odpisywać, a kiedy wiadomości mnie nie interesują lub gdy ktoś tam coś niefajnego napiszę to ja się szybko ukryję... :)
Polecam dla tych co cenią wygodę i troszkę lubią pomyśleć nad własną personalizacją LLAME - apka nie jest odczuwalna, nie drenuje baterii - to majstersztyk :)