• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #619  autor: mbkamil
 01 lut 2005, 19:30
Ostatnio kupiłem siemens'a cx65 i zainteresowałem się zakupem kabla do PC (oryginalnego) okazało się że jeżeli już można go kupić to jest strasznie drogi (115 PLN) . Stąd moje pytanie warto kupić kabel do konkretnego telefonu ? Czy lepiej zainwestować w interfejs podczerwieni , który jest bardziej uniwersalny . I drugie pytanie czy nieoryginalny kabel też spełnia spełnia swoje zadanie tak samo jak jego oryginalny odpowiednik . Jeśli tak to jakiej firmy kabel kupić ??

#621  autor: Dragon
 01 lut 2005, 19:45
kabel to kabel, nie kupuj tego oryginalnego, kup obojetnie jaki w komisie, nie zauwazysz roznicy. IrDA jest dobra do malych plikow, ale jesli bedzie chcial kopiowac w pozniejszych modelach mp3 do tel to bedziesz to robil baaaaardzo dlugo.

#624  autor: WuWojtas
 01 lut 2005, 21:20
No tak, tylko czy w późniejszych modelach będzie te samo gniazdo? Kabel jest mniej uniwersalny i raczej do jednego modelu telefonu. Chyba, że jestem do tyłu i standardy się porobiły jakieś :shock: Szkoda, że ten telefonik nie ma Bluetouth to by problem był rozwiązany.

A zatem moja rada:
- jak konkretnie ten model do kompa podłączać i żaden inny - kup kabel (tak jak Dragon mówił może być nieoryginalny - nie widać różnicy to po co przepłacać? :) ),
- jak myślisz o podłączeniu do kompa innnych też telefonów to kup IRDę :twisted:

Pozdrawiam

8) Wojtek 8)

#651  autor: mbkamil
 02 lut 2005, 16:53
Kabla USB nie mogę kupić bo

>> ze strony Siemens'a : "Podłącz telefon do komputera PC za pomocą kompatybilnego kabla:- Kabel DCA-500 (port szeregowy -> port szeregowy) lub kabel DCA-510 (port USB - >port szeregowy, można wykorzystać port COM od 1 do 9) Uwaga: kabel DCA-540 (port USB -> port USB) NIE jest obsługiwany."

A gdzieś tam znowu wyczytałem , że przez USB da się wgrać soft . To jak jest ktoś wie ??

#1064  autor: pajorro
 20 lut 2005, 09:52
Połączenia po kablu jest stabilniejsze- jeśli pojawi się przeszkoda albo telefon się przestawi to przy używaniu podczerwieni połączenie się zerwie. No i kabel zużywa napewno mniej baterii w telefonie.

#1075  autor: Dragon
 20 lut 2005, 21:23
ktos tam jeszcze napisal ze gdyby byl wbudowany BT to byloby po problemie, otoz nie za bardzo bo BT ma jeszcze mniejszy transfer niz IrDa, jest tylko bardziej przyszlsciowy

#1079  autor: WitekT
 20 lut 2005, 21:43
Eeee... Że jak? IrDA w wersji SIR (występującym w praktycznie 100% telefonów) pozwala na transfer max. 115 kb/s - tyle co standardowy prt szeregowy. BT potrafi zestawić max. ~1 Mb/s.

#1085  autor: Dragon
 21 lut 2005, 16:26
Bluetooth ? Na pewno nie ma transferu na poziomie 1Mb/s, a IrDa tez na pewno nie ma przepustowosci na poziomie 115kb/s. Ostatnio wysyallem przez BT kumplowi pisoenke i trwalo to chyba z 6-7 min, a pisoenka miala jakies 3mb

#1087  autor: WitekT
 21 lut 2005, 16:30
IrDA ma jak najbardziej 115 kb/s w wersji SIR (Starndard InfraRed). W wersji FIR (Fast InfraRed) - 4 Mb/s, ale jej w telefonach nie stosują, nawet nie we wszystkich palmtopach jest.

Jeżeli masz IrDĘ podłączoną do płyty, to nie ma FIZYCZNEJ możliwości, żebyś miał szybciej - to jest zwykły port szeregowy...

A jeżeli chodzi o Bluetooth - zamiast 1 Mb/s można zestawić 2 kanały po 300coś kb/s. Skleroze mam ile to było dokładnie. :)

#628804  autor: KR2615
 23 kwie 2013, 16:45
What? Na co komu dzis ten sprzet? Post pochodzi sprzed ponad 8 lat więc autor pewnie juz dawno zdąrzył zezłomowac ten telefon jak i kilka innych. maciek w-wa nalezy Ci się złota łopata za odkopanie tematu ;)