Ostatnio kupiłem siemens'a cx65 i zainteresowałem się zakupem kabla do PC (oryginalnego) okazało się że jeżeli już można go kupić to jest strasznie drogi (115 PLN) . Stąd moje pytanie warto kupić kabel do konkretnego telefonu ? Czy lepiej zainwestować w interfejs podczerwieni , który jest bardziej uniwersalny . I drugie pytanie czy nieoryginalny kabel też spełnia spełnia swoje zadanie tak samo jak jego oryginalny odpowiednik . Jeśli tak to jakiej firmy kabel kupić ??
- Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
No tak, tylko czy w późniejszych modelach będzie te samo gniazdo? Kabel jest mniej uniwersalny i raczej do jednego modelu telefonu. Chyba, że jestem do tyłu i standardy się porobiły jakieś
Szkoda, że ten telefonik nie ma Bluetouth to by problem był rozwiązany.
A zatem moja rada:
- jak konkretnie ten model do kompa podłączać i żaden inny - kup kabel (tak jak Dragon mówił może być nieoryginalny - nie widać różnicy to po co przepłacać?
),
- jak myślisz o podłączeniu do kompa innnych też telefonów to kup IRDę
Pozdrawiam

A zatem moja rada:
- jak konkretnie ten model do kompa podłączać i żaden inny - kup kabel (tak jak Dragon mówił może być nieoryginalny - nie widać różnicy to po co przepłacać?

- jak myślisz o podłączeniu do kompa innnych też telefonów to kup IRDę

Pozdrawiam

Kabla USB nie mogę kupić bo
>> ze strony Siemens'a : "Podłącz telefon do komputera PC za pomocą kompatybilnego kabla:- Kabel DCA-500 (port szeregowy -> port szeregowy) lub kabel DCA-510 (port USB - >port szeregowy, można wykorzystać port COM od 1 do 9) Uwaga: kabel DCA-540 (port USB -> port USB) NIE jest obsługiwany."
A gdzieś tam znowu wyczytałem , że przez USB da się wgrać soft . To jak jest ktoś wie ??
>> ze strony Siemens'a : "Podłącz telefon do komputera PC za pomocą kompatybilnego kabla:- Kabel DCA-500 (port szeregowy -> port szeregowy) lub kabel DCA-510 (port USB - >port szeregowy, można wykorzystać port COM od 1 do 9) Uwaga: kabel DCA-540 (port USB -> port USB) NIE jest obsługiwany."
A gdzieś tam znowu wyczytałem , że przez USB da się wgrać soft . To jak jest ktoś wie ??
IrDA ma jak najbardziej 115 kb/s w wersji SIR (Starndard InfraRed). W wersji FIR (Fast InfraRed) - 4 Mb/s, ale jej w telefonach nie stosują, nawet nie we wszystkich palmtopach jest.
Jeżeli masz IrDĘ podłączoną do płyty, to nie ma FIZYCZNEJ możliwości, żebyś miał szybciej - to jest zwykły port szeregowy...
A jeżeli chodzi o Bluetooth - zamiast 1 Mb/s można zestawić 2 kanały po 300coś kb/s. Skleroze mam ile to było dokładnie.
Jeżeli masz IrDĘ podłączoną do płyty, to nie ma FIZYCZNEJ możliwości, żebyś miał szybciej - to jest zwykły port szeregowy...
A jeżeli chodzi o Bluetooth - zamiast 1 Mb/s można zestawić 2 kanały po 300coś kb/s. Skleroze mam ile to było dokładnie.