• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #621915  autor: skril
 21 mar 2013, 23:26
Jako że przyszły czasy kiedy w ofertach królują smartfony i przedłuzalem umowę to i jasie zdecydowalem wziąć l9. Jest to moj pierszy osobisty smartfon. Właśnie zacząlem go studiować, robi świetne wrażenie menu dość przejzyste i czytelne. Ale mam kilka pytań.
1. Jak poznać czy mam wersje brandowana czy czysą andoida? Brałem go w orange ale w menu nie ma śladów , elemntów związanych z orange albo janiewidzę.
2. Jak sprawdzić czy czerpie mi limit transferu internetu czy leci tylko z wi-fi. Czy da sie włączać i wyłączaś dostęp do sieci z transferu?
3. W aplikacjach jest wiele opcji w tym też takie ja ile mi w danym momencie czerpie pamieci telefonna wszystkie usługi i aplikacje. Jest tam kilkanascie aplikacji usług i uaktualnien które wystartowały wczoraj i do dzisiaj cały czas sa uruchomione i pracuja w tle, zaznaczam ze uruchomily sie same czy to normalne? czy wyłączać je czy niech l9 sam automatycznie to robi?
4. Czy do korzystania w facebook trzeba sciagac specjalne aplikacje?
5. Czy po zakupie od nowości bawić sie w czyszenie usuwanie jakies aplikacji plików? Jeeśli tak to jak to konfigórować?
6. Zaraznapoczatku wyskoczyło mi zeby zalozyc konto google jako ze posiadam gmail od dawna wpisalem tedane to teraz mi zasypuje telefon wiadomosciami i spamem jaki tam przychodzi jak to zlikwidowac albo wyłaczyc?
7. Czy na ten gadżet jakim jest pogoda czerpi mi limit?
8. czy istnieje jakis poradnik? i czy powinienem jeszcze cos wiedzieć zrobic? cos konfigurowac?
i jeszczejedno smieszne pytanie jak do cholery usuwać wiadomości i kontakty?

dzieki pozdrawiam wszystkich....
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 22:45 przez skril, łącznie zmieniany 1 raz.
 #621916  autor: best
 21 mar 2013, 23:35
skril pisze: 2. Jak sprawdzić czy czerpie mi limit transferu internetu czy leci tylko z wi-fi. Czy da sie włączać i wyłączaś dostęp do sieci z transferu?
Ustawienia > Użycie danych
3. W aplikacjach jest wiele opcji w tym też takie ja ile mi w danym momencie czerpie pamieci telefonna wszystkie usługi i aplikacje. Jest tam kilkanascie aplikacji usług i uaktualnien które wystartowały wczoraj i do dzisiaj cały czas sa uruchomione i pracuja w tle, zaznaczam ze uruchomily sie same czy to normalne? czy wyłączać je czy niech l9 sam automatycznie to robi?
Jeżeli zabraknie wydajności, to telefon sam je ubije.
4. Czy do korzystania w facebook trzeba sciagac specjalne aplikacje?
Można, ale nie trzeba.
5. Czy po zakupie od nowości bawić sie w czyszenie usuwanie jakies aplikacji plików? Jeeśli tak to jak to konfigórować?
Jeżeli Ci nie przeszkadzają, to raczej nie ma sensu się w to bawić
6. Zaraznapoczatku wyskoczyło mi zeby zalozyc konto google jako ze posiadam gmail od dawna wpisalem tedane to teraz mi zasypuje telefon wiadomosciami i spamem jaki tam przychodzi jak to zlikwidowac albo wyłaczyc?
Wyłączyć synchronizację w ustawieniach kont i synchronizacji.
7. Czy na ten gadżet jakim jest pogoda czerpi mi limit?
Tak.
i jeszczejedno smieszne pytanie jak do cholery usuwać wiadomości i kontakty?
Przytrzymujesz chwilę palec na danej pozycji, naciskasz "usuń".

#621989  autor: skril
 22 mar 2013, 12:52
dzieki..
a jakie sa elementy slady tego ze mam wersje brandowana???
mam telefon z orange ale nic tam takiego nie widze...
jak miałem wczesniej w play to na kazdym kroku byly slady to na ekranie w programach dostep do sklepów internetowych play itp...

i jeszcze jaka karta pamieci bedzie najlepsza do tego telefonu jakiej pojemnosci i jakiej firmy czy to wogole ma znaczenie?

#622009  autor: wook
 22 mar 2013, 14:59
kartę to bym polecał dużą (max 32 GB) i szybką (większa płynność działania). Ile masz do wydania na tą karte pamięci?

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#622012  autor: mn9
 22 mar 2013, 15:18
skril pisze:i jeszcze jaka karta pamieci bedzie najlepsza do tego telefonu jakiej pojemnosci i jakiej firmy czy to wogole ma znaczenie?
Tak jak kolega wyżej napisał karta 32gb klasa najlepiej 10, co do firmy to ja od siebie polecam Adata, bo sandiski niektórym niechodzą :D

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#622037  autor: skril
 22 mar 2013, 17:27
co to znaczy klasa 10??

tam wchodzi karta micro sd, wiem ze jest rodzaj sdhc niby szybszy przesyl... ale jesli istnieja jakies inne rodzaje rozne klasy, chetnie bym siezapoznał z tą wiedzą...

[ Dodano: 2013-03-22, 17:41 ]
juz wiem poczytałem poszukałem chodzi o predkość przesyłu danych.. nie wiem jakie to maznacznie w telefonie i czy bedzie znaczaca roznica przy powiedzmy class 4 -6 ... ale tych z klasa 10 jest malo na alledrogo... moze jakies sklepy maja dobre ceny?? a inna sprawa taka jaka te karty maja zeczywista przepustowoś bo napisac kazdy moze... ale tam jakis kigston za 100 widzialem mozna kupic

#622042  autor: mn9
 22 mar 2013, 17:59
skril pisze:tam wchodzi karta micro sd, wiem ze jest rodzaj sdhc niby szybszy przesyl... ale jesli istnieja jakies inne rodzaje rozne klasy, chetnie bym siezapoznał z tą wiedzą...
I ta i ta będzie działać
tutaj ogolne dane L9: http://www.mgsm.pl/pl/katalog/lg/optimusl9/
skril pisze:juz wiem poczytałem poszukałem chodzi o predkość przesyłu danych.. nie wiem jakie to maznacznie w telefonie i czy bedzie znaczaca roznica przy powiedzmy class 4 -6 .
Znaczenie ma takie ze oglądając jakikolwiek film w Hd z karty pamieci ,nic nie będzie cieło i wszystko będzie płynnie,tak samo jest z gierkami, i ogólną płynnością telefonu,co do przepustowości karty jeżeli ma klasę 10 i gwarantuje to producent to musi miec i już inaczej reklamacja :(
Ps. Coś słabo szukałeś tych kart , bo z klasą 10 jest ich po prostu wysyp na allegro :P

#622043  autor: Stavsky
 22 mar 2013, 18:06
Kup wielkość jaką potrzebujesz, a nie że na siłę ma być 32gb, kiedy będziesz korzystał tylko z części tej pojemności. Z doświadczenia wiem że karty class 6 w zupełności wystarczy ale aktualnie bardziej opłacalne jest kupno class 10, bo z reguły tylko kilka złotych więcej trzeba wydać. No i oczywiście unikaj kart "noname" czy kupowania z niepewnego źródła, łatwo można się wtopić w coś co nie działa. Nawet często bardziej opłacalne jest zainteresowanie się mało popularnymi markami jak np. Toshiba bo paradoksalnie trudniej o podróbkę.

#622057  autor: wook
 22 mar 2013, 19:04
tylko że adata 32 GB class 10 to wydatek około 100 PLN (ja w lokalnym zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym kupowałe w sierpniu Adate 32 GB Class 10 za 102 PLN (ściągali specjalnie dla mnie z magazynu) i dalej trzymają cene.
Ta prędkość jest bardziej przydatna przy nagrywaniu, miałem słabą karte to fon nie wydal przy nagrywaniu (nokia E5 rozdzielczość chyba 640x360) teraz nie mam z tym problemu.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#622111  autor: skril
 22 mar 2013, 22:54
adata, sandisk juz wiem... a nic nie piszecie o jakosci kart kingston good ram niby dobre firmy...ciekawe jak by sie sprawdzały...
zeczywiscie nie ma duzej roznicy jakas tam klase 6 16gb mozna za 50zl kupic pare zl drozej juz class 10 a kolo 100 juz 10 z 32gb... to nie sa duze pieniadze tego sie nie kupuje co chwile w sumie... z tym ze mam doswiadczenie z allegro ze wcale nie jest tanio czesto mozna dostac odzuty albo produkty chinskie gorszej jakosci które z wygladu wcale sie nie beda roznic(chinczycy sami sie podrabiaja)....
jak u was z jakoscia dzwieku w l9 i z głosnoscia słuchawki???mam wrazenie ze na maksymalnej i takjest polowe ciszej przy rozmowe niz przy mojej starej nie do zdarcia nokii e52....
np jaj rozmawiam zzona to spoko a jak np z infolinia orange to nieslysze ich wcale...

#622196  autor: antyfilidor
 23 mar 2013, 14:15
o - z chęcią podlącze sie do pytania o L9 :)

Motorola (cegła) -> Nokia 3510i -> NEC ... -> SE k550i-> Samsung avila-> Lg Vu -> Lumia 920

#622204  autor: mn9
 23 mar 2013, 14:47
skril pisze: a jak np z infolinia orange to nieslysze ich wcale...
Z tą infolinia to i ja w playu mam tak samo,a jak z innymi rozmawiam to jest okej,dzwiek jest wyraźny,głośny czasem ma się wrażenie że się rozmawia na głośnomówiącym
skril pisze:jak u was z jakoscia dzwieku w l9
Na głośniku mogło być lepiej ale narzekać ogólnie chyba nie maco, co do słuchania muzyki to słuchawki na pewno trzeba będzie się zaopatrzyć w drugie samemu, bo te z pudełka to tylko do rozmów się nadają, ogólnie jak są lepsze słuchawki to i dźwięk w L9 jest dobry :D

#622376  autor: skril
 24 mar 2013, 12:19
co do karty chyba bedzie trzeba przez neta u mnie w miescie to za 100zl moge miec 32 gd ale 4 klasa....
ja nie wiem niby wszstko ok z głosem ale mam chwilami wrazenie nie jest do konca czysty a nawet chwilami przyciszony.. ale moze jestem przewrażliwiony....
w kazdej sieci sa takie słabe widgety??:D:D
kozystacie z tego quick memo??
ile wam bateria trzyma??