• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #621921  autor: seboss777
 21 mar 2013, 23:51
Witam

Kupuje nowy telefon, założyłem pytanie i wszyscy piszą że dwu rdzeniowy 800 jest o wiele lepszy od jedno rdzeniowego 1,4. Proszę wytłumaczcie mi dlaczego jest taka wielka różnica, czytałem w necie na ten temat ale pisali o komputerach a ja chce wiedzieć co się dzieje w telefonie że dwurdzeniowy jest o wiele lepszy. Czy dwu rdzeniowy 800 to jedno rdzeniowy 1,6 ?

#622126  autor: znawca
 23 mar 2013, 00:14
Każdy ci powie, że nie wolno tego tak porównywać.
Ale tak naprawdę zwykle jest tak to wygląda + jeszcze niewielka przewaga dwurdzeniowego.

Architektura procesora robi różnicę, ale teraz w branży panuje zasada, że im więcej rdzeni, tym nowsza technologia. Nie rozwija się starszych wersji, robi się nowe :P

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#622214  autor: Marek
 23 mar 2013, 15:21
W przypadku pierwszych komputerowych dwurdzeniowych procesorów AMD twierdziło, że ich dwurdzeniowy procesor 2GHz ma wydajność jednordzeniowego 3,2GHz, wcale nie wartość taktowania razy liczba rdzeni.

Czytałem twoje poprzednie posty, więc będę się na nich opierał. MSM8255T (arc S) oraz NovaThor U8500 (Ace 2) są wykonane w technologii 45 nm. W teście na portalu jeden z telefonów Sony na procesorze U8500 o taktowaniu 1GHz miał podobno problemy z płynnością działania. Widocznie Sony nie przyłożyło się do optymalizacji oprogramowania. Grafika w dwurdzeniowcach też niby potężniejsza, ale taki Ace 2 tak samo jak arc S nie odpali filmu 1080p.

Jeden z użytkowników tego forum zmienił kiedyś 4-rdzeniowego HTC One X opartego na Tegrze 3 na HTC One S z 2-rdzeniowym Snapdragonem z rdzeniami Krait (w PL to rzadkość) i bardzo sobie chwalił wydajność teoretycznie słabszego, bo 2-rdzeniowego One S. Więc nie zawsze ilość rdzeni jest najważniejsza lecz sama "jakość" tych rdzeni.

#622242  autor: wtd
 23 mar 2013, 18:08
Marek pisze:Więc nie zawsze ilość rdzeni jest najważniejsza lecz sama "jakość" tych rdzeni.
Też zależy na jakim poziomie. 4 rdzenie rzeczywiście są wykorzystywane przez niewielką liczbę aplikacji, ale 2 rdzenie to w tym momencie już standard na androidzie i myślę że w większości codziennych przypadków słabszy procek 2rdzeniowy będzie szybszy.