• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #607951  autor: kowcio
 15 sty 2013, 16:00
Witam

Mam ten telefon na testy, jesli ktoś ma jakieś pytania, to śmiało proszę pytać :)

#611310  autor: orson_dzi
 01 lut 2013, 16:46
Co to w ogóle jest? :P

A tak na poważnie, wyróżnia się to jakoś na tle całej reszty? (S5610, S3310, C3530).

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#612004  autor: kowcio
 05 lut 2013, 20:33
orson_dzi, wyróżnia się. Ma lepszej jakości wyświetlacz (kąty widzenia), choć i tak daleko mu do ideału, lecz nie męczą one tak jak w C3530 czy tam S5610, gdzie jest masakra. Jedno oko odbiera zupełnie inny obraz niż drugie. A mam porównanie, bo dzisiaj dostałem C3530, którego kupiłem dla mojej seniorki :)
Poza tym jest trochę większy od C3530, obudowa nie jest śliska tak jak w C3530, więc tak łatwo nie wypadnie z ręki, ale stosunkowo szybko niszczy się plastik (na swoim mam jeszcze folię z tyłu i noszę w pokrowcu - bo to mój drugi telefon, który często jest w torbie przygnieciony segregatorem i komputerem).
Ma też atrakcję w postaci myszki optycznej - na początku wkur... jest te rozwiązanie, lecz po pewnym czasie, u mnie to kilka dni, bardzo spodobało mi się nawigowanie w ten sposób, jest to tylko kwestia ustawienia odpowiedniej czułości.

Poza tym śmieszna cena (na poziomie C3530; ja nówkę kupiłem za 160 zł, a za C3530 dałem 150 zł - na Allegro, kup teraz, z gwarancją i paragonem oraz podbita gwarancją).

Ja ten telefon używam tylko do odbierania rozmów, zastąpił mi Samsunga E1230, którego musiałem oddać do serwisu i kupiłem C3780, bo spodobała mi sie testówka. E1230 naprawili (powiem dodatkowo, że "uszkodzenie" postało na 80% z mojej winy, co mnie pozytywnie zaskoczyło), ale ten już wylądował do pudełka i jest jako zapasowy. C3780 spokojnie go zastąpił. Jest większy (rozmiar identyczny jak E52 - bo mam po E52 pokrowiec, który pasuje do niego idealnie, a E1230 zawsze siedział bardzo luźno i był sporo krótszy), jakość rozmów jest ok - głośno, dźwięk mógłby być zawsze trochę lepszy, ale nie męczy mnie. I bateria, spokojnie wytrzyma nawet 5 dni przy rozmowach 1 godz/ dziennie. Jak leży przez 3 dni z niewielkim użytkiem, to nawet pół kreski nie ucieknie. I jest prawdziwa pojemność 1000 mAh, sprawdzałem w menu serwisowym. Ma też chyba lepszy zasięg niż C3530, w miejscu gdzie ten nie ma w ogóle zasięgu, C3780 wskazywał mi jeszcze 2 kreseczki, ale czy jest jakiś wybitny - nie mam jak sprawdzić, bo w domu mam nawet w piwnicy pełny zasięg swoich operatorów.

Co mnie tu najbardziej zaskoczyło? Poza dobrym jakościowo obrazem, to na pewno świetny odtwarzacz i niezły aparat (w dzień, na dworze - wiadomo) wspomagany... Dedykowanym przyciskiem! Którego w S5610 znajdziemy (z racji AF), ale taki C3530 nie ma go. No i każdemu przypadnie do gustu wygląd - elegancki, klasyczny telefon, których na naszym rynku jest jakby kot napłakał. Mnie tam za 160 zł odpowiada, zawsze mógłby być lepszy, no ale cena jest bardzo atrakcyjna w stosunku do tego, co oferuje ten model.

Tutaj mój test: http://www.plusblog.pl/samsung-c3780-test-telefonu/

#612388  autor: tom884
 07 lut 2013, 20:03
Witam, ja go używam 3 dzień i jest OK. Jedyne wady dla mnie to brak podświetlenia górnych klawiszy (ale da się przyzwyczaić) i jak dla mnie jest troche za lekki ale może tylko dla mnie bo przesiadłem się z Nokii 6303C:). Zasięg jest lepszy niż w C3530 bo tego też miałem i szybko sprzedałem właśnie z tego powodu - w domu mam średni zasięg i C3530 często go tracił a w C3780 trzyma stabilnie. Denerwuje mnie tylko dźwięk przy blokowaniu i odblokowywaniu telefonu, szukałem w ustawieniach ale chyba nie da się tego wyciszyć.Pozdrawiam.

#612708  autor: kowcio
 09 lut 2013, 17:53
tom884, wejdź w menu ustawień, profile, daj edytuj (główny profil), wejdź w głośności i głośność alarmu - tak to się nazywa, weź ustaw na najniższy (czyli zerowy poziom głośności).

Ja nadal używam tego telefonu, co prawda mało, ale jest ok. Wszystko działa i jest szybki, wygodny, można ustawić dużą czcionkę, bdb baterię.

#612759  autor: tom884
 10 lut 2013, 02:17
Dzięki sam bym do tego nigdy nie doszedl chyba:)Pzdr

#612762  autor: sloniacz
 10 lut 2013, 06:16
mam przed sobą obydwa telefony (c3780 i s5610) i powiem tak, mają identyczne wyświetlacze z identycznymi kątami widzenia. Jednak jeśli chodzi o aparat to dzieli je przepaść i nie jest to tylko kwestia ilość Mpx czy istnienia diody podświetlającej (nota bene w S5610 świeci naprawdę jasno i może być też używana jako latarka - trzeba przytrzymać w górę czterokierunkowy klawisz nawigacyjny). Aparat w C5610 ma autofokus i tryb makro i naprawdę jak na telefon jest zaskakująco dobry (bije na głowę duże telefonów 2-3 razy droższych).

Obydwa telefony mają wbudowany świetny słownik angielsko angielski Collins Cobuild Advanced Dictionary of English! C3780 ma preinstalowaną Operę mini. Kierunkowy klawisz nawigacyjny (dotykowy) to naprawdę niezłe rozwiązanie. Zwykle te klawisze najszybciej ulegają jakimś uszkodzeniom mechanicznym bo są najczęściej używane - tutaj nie ma żadnej mechaniki więc nie ma się co psuć. Cena c3780 rzeczywiście śmiesznie niska.

#612870  autor: kowcio
 10 lut 2013, 20:37
Co do tych kątów widzenia to ja mam inne zdanie, nawet mam teraz przez tydzień C3530, który ma słabsze kąty widzenia i jakościowo gorszy wyświetlacz, bardziej w stronę S5610 :) niestety S5610 nie mam teraz, by porównać kąty widzenia co do milimetra, może mam takie wrażenie. Aczkolwiek S5610 sprzedałem m.in. za ten wyświetlacz, ale i w ogóle telefon mi nie przypadł do gustu, czego o c3780 nie powiem. Nie raz bym włożył do niego główną kartę SIM i z niego śmigał :)
A aparat to fajne zdjęcia robi, ale tylko w dzień. I to na dworze. Reszta jest słaba, no ale taki urok telefonów. Mnie się dobrze robi zdjęcia tym modelem, bo telefon jest szybki, aparat szybko zapisuje i wykonuje zdjęcia, jak gdzieś na dworze się jest, to wg mnie jest wystarczającej jakości, jak na komórkę :)

#612881  autor: sloniacz
 10 lut 2013, 20:59
niestety aparat w c 3780 nie ma autofocusa i to niestety dyskwalifikuje ten aparat do robienia zdjęć z bliska. Osobiście używam aparatu w telefonie głównie do rejestrowania na szybko różnych dokumentów/ogłoszeń/rozkładów jazdy itp. gdy nie chce mi się żmudnie czegoś przepisywać. Tym aparatem nie da się zrobić ostrego zdjęcia strony A4 z tekstem. Mam w domy c3780 i s5610 i jeśli chodzi o aparat to jest naprawdę przepaść między tymi telefonami (mam wrażenie, że te 150zł różnicy w cenie to właśnie cena lepszego aparatu z diodą i autofocusem) - cała reszta różnic to niuanse i kwestie gustu czy przyzwyczajenia.

#613445  autor: kowcio
 13 lut 2013, 10:24
No wiadomo, że ten telefon skanera nie zastąpi, mi bardziej chodziło o takie luźne pstrykanie fotek na dworze w dzień.
No a te dodatkowe 150 zł to cena jednego, całego C3780 :-)