• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #583933  autor: kkg
 21 wrz 2012, 20:33
Hej! ;)

Przedłużając umowę w T-Mobile, właśnie sobie sprawiłem telefon, konkretnie Samsung Solid B2710 http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/gtb2710/

I wiadomo, jak to z nowym telefonem, chciałem go trochę pod siebie ustawić, ale muszę się przyznać, że po jego włączeniu nieco się przeraziłem.
Do tej pory miałem SE K770i, który był telefonem banalnym w obsłudze i z wyłączonym internetem. I co ważne był telefonem szybkim, który nie mulił.

Natomiast teraz napaliłem się trochę na internet w fonie, ze względu na możliwość korzystania z gg/maila/fb, więc podpisałem umowę z pakietem 250MB, ale chyba nieco mnie to przerosło...

Także miałbym do Was kilka pytań:

1) Niestety w porównaniu do K770i ten telefon jest naprawdę powolny... W jaki sposób można by go przyspieszyć?

2) Ponadto strasznie irytuje mnie ta nadmierna ilość aplikacji zainstalowana w telefonie, z których nie mam zamiaru korzystać, jak to pousuwać?
Chciałbym zrobić taki hard reset temu telefonowi, żeby zostały na nim tylko te rzeczy, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jak to zrobić, żeby niczego nie schrzanić?

3) Czy są na ten telefon, jakieś zwykłe, proste motywy, najlepiej w ciemnej tonacji, które nie będą robiły spowalniały tego telefonu i nie będą robiły z niego jaskrawej zabawki nastolatki?

4)
a)Jaką kartę można do niego włożyć, żeby płynnie chodził? Wg specyfikacji ponoć do 16GB (microSDHC), ale to pewnie wtedy nieźle zamula. Myślicie, że 4 albo 8GB można tam wsadzić bez problemu, czy to za dużo?
b) Bardzo bym Was prosił o podanie, jakiegoś pewnego linka na Allegro do oryginalnej, szybkiej karty, żeby przypadkiem nie wtopić kasy w błoto.

5) Jak skopiować kontakty z K770i na tego Samsunga? W jakim formacie, żeby to wszystko się nie gryzło?
I jeszcze mam pytanie, jak generalnie zapisywać kopię zapasową kontaktów z telefonu, żeby w razie ich utraty, móc je bez problemu odzyskać?

6) Jak z używaniem GG w tej komórce? Trzeba skądś ściągnąć i po prostu zainstalować, czy jest z tym więcej bujania? Bo facet w punkcie T-Mobile gadał coś o tym, że trzeba ściągnąć jakieś specjalne GG i oddzielnie za nie płacić i że nie można do niego wykorzystywać ogólnego transferu, to prawda?

7) Fajnie byłoby zainstalować sobie kilka gierek na tego fona, są jakieś ogólnodostępne?

Bardzo Was proszę o pomoc i odpowiedzi
Z góry dzięki
Pozdro serdeczne! ;)

#583947  autor: sa
 21 wrz 2012, 21:14
Nie mam tego fona ale owszem korzystałam i najlepiej ściągnąć opere mini, poluj z wersji 4,4 (lub wyższa)bo z wersji 6(i wyższa) najpewniej nie będzie działać..z tym że trzeba zrobić to z przeglądarki ,solida bo samsungi mają "defekt"i plików jar(java) nie czytają,aby ściągnąć grę czy inną aplikację musisz albo zapłacić (wiem to boli)albo bawić się w ściąganie oprogramowania do modyfikacji plików jar itp. zabawy dla wytrwałych,ale jak będziesz ściągać grę z sklepu samsunga to masz szansę na zniżkę...Niestety ale samsungi poza smartfonami niezbyt są konfiguralne to niestety ale nie SE...i zbędnych aplikacji raczej nie usuniesz...bez głębokiej ingerencji w oprogramowanie ale nie znam nikogo kto to zrobił...ja bym zwyczajnie bała się zaryzykować bo telefon mógłby już po tym nie wstać...To samo niestety ale dotyczy też motywów po prostu na samsungi na zwykłym sofcie nie ma motywów do ściągnięcia,są zainstalowane fabryczne i to musi starczyć możesz sobie tylko tapetę dowolną zainstalować i o ile dobrze pamiętam własnego dzwonka sms też nie dasz tylko fabryczny ale tu mogę się mylić,bo dawno w rekach nie miałam...Fakt ze np.U800 miał opcje tworzenia własnych motywów ale to niestety wyjątek od reguły a nie standard na tle samsungów na javie, i ten model chyba nie ma tej funkcji ale sprawdź to w ustawieniach i telefon/wyświetlacz/motywy oraz opcje(jakoś podobnie teraz nie mam żadnego samsunga by podać dokładnie gdzie szukać)...Zaletą samsunga jest to że obojętnie model za 50zł czy 500zł jeżeli jest na javie ma to samo praktycznie menu i funkcje w tych samych miejscach,oczywiście z ceną rośnie ich ilość ale jak miałeś 1 samsunga na javie to jakbyś miał je wszystkie tak jak w śp.SE..
Z kart najlepiej sandisc niestety ale swoje kosztują ale nigdy jeszcze żadna mi nie padła a jedna zmieniała tylko 3 telefony..i najlepiej 8gb jeżeli masz duże zapotrzebowanie na dodatkową pamieć.No nawet na SE z javie 250mb to dużo za dużo..a co dopiero na tym samsungu..
Co do danych zaryzykuj i spróbuj przez bt a nuż załapie..bo notatki owszem da się..
Z GG może być ciężko ten fon podobnie jak inne samsungi jest "trudny"co do aplikacji.. ale szukaj w sklepie samsunga i ze strony operatora na pewno przez przeglądarkę inaczej gotów uznać plik za "inny"..

#584059  autor: kkg
 22 wrz 2012, 12:03
Dzięki za odpowiedź, ale bardzo bym prosił, żeby wypowiedział się jeszcze ktoś, kto ma na ten temat większe pojęcie

Będę wdzięczny za odpowiedzi w punktach, wygodniejsze i czytelniejsze dla oka

Z góry dzięki
Pozdro! ;)
 #584067  autor: rboc
 22 wrz 2012, 12:40
witam
1. mam ten telefon od 2 lat.
mialem poprzednio i sony ericssony i nokie. nie stwierdzam żeby akurat ten samsug był powolny. nie jest to demon szybkości ale nie odstaje od sony ericsson c 702 czy tez noki 3120 lub tez noki 6720 a które mialem/mam. mam na mysli szybkośc dzialania tego fona.

2. przy pomocy programu " tkfileexploer 2.2 " usunełem z niego : jakies smieciowe gry , parlingo i inne zbedne rzeczy.troche pamieci zostalo zwolnione oprzez to.

3. motywy znalazlem w internecie. nalezy je zainstalowac w telefonie(nie na karcie pamieci)w folderze motywy bo wtedy telefon je widzi. ja wgrałem dwa proste motywy i te sa ok. czytelne ikony i stonowane kolory . takie jak pasuja do tego samsunga.

4. karte pamieci mam 4 gb . jest to karta sandisc i sprawuje sie dobrze. miałem tez karte nokii 4 gb i ta tez była dobra. wiekszych nie wkładałem do telefonu. nie polecam kart kingstona. kup sandisc 8 gb i tyle wystarczy.

5. co do gadu to wgralem inspiro. jest to komunikator który ma opcje łaczenia sie z gadu. i wtedy placisz tylko za transfer danych a za nic wiecej.

aplikacje java i gry instalujesz normalnie. ten samsung nie ma ograniczen.
oczywiscie ze dzwiek sms mozna zmienic. moze to byc kazdy dzwiek mp3 , acc czy tez midi. natomiast nie mozna zmienic dzwieku odebranego emaila. zamiast przegladarki samsunga polecam wgranie opery . ja mam opere mini 4.4.2. i ta sprawuje sie dobrze. mam tez wgrane opere mini 6.5.26955 . ta tez dziala ale jest wolniejsza.
pozdrawiam

rboc

#589974  autor: kkg
 21 paź 2012, 00:33
Dzięki Ci bardzo :)

I jeszcze:

1) Jak podłączyć ten telefon do komputera? Dopiero teraz miałem okazję się nim pobawić, zerknąłem i w zestawie nie ma żadnego kabla USB ;/ Trzeba dokupić dodatkowo? Jeśli tak, to jaki to musi być dokładnie kabel?

2) Jak skopiować kontakty z SE K770i? W jakim formacie, żeby było najlepiej?

3) Bardzo Was proszę opiszcie nieco bardziej usuwanie tych zbędnych rzeczy z tego telefonu. Co można usunąć bez problemu, żeby telefon nie przestał działać i jak dokładnie zrobić?

4) Jaka jest najszybsza i najlepsza wersja softu? Czy da się go jakoś aktualizować? Jak sprawdzić aktualną wersję softu?

Bardzo Was proszę o pomoc i odpowiedzi, będę wdzięczny za odpowiedzi w punktach, wygodniejsze i czytelniejsze dla oka
Z góry dzięki
Pozdro serdeczne! ;)

#599581  autor: Ramcel
 08 gru 2012, 09:59
kkg,
1. Tak trzeba dokupić, koszt to ok., 20 zł, może mniej. Pasuje też z innych modeli, gdyż ma micro USB takich jak np: SGS2

4. Najnowszy i najlepszy soft to - Firmware B2710XXLC1 [3.2012] Open PL, Product Code (XEO). Aktualizujemy go przez Kies lub kabel USB za pomocą programu Multiloader. Soft sprawdzamy za pomocą kodu *#1234#.

rboc,
3. motywy znalazlem w internecie.
Można wiedzieć gdzie (podaj stronę) te motywy znalazłeś ????

#603086  autor: rboc
 23 gru 2012, 19:54
nie podam strony bo juz nie pamietam jaka to byla. ale mam te motywy do samsunga b2710 na dysku. podaj na priv eadres to wysle je tobie. maja po ok. 180 kb.

rboc

#603809  autor: Wiola_K
 27 gru 2012, 19:32
Ja mam pytanie odnośnie tego modelu. Wiem, że nie ma do niego etui, ale czy ktoś wie z jakiego telefonu etui by najbardziej do niego pasowało. Chodzi mi o te etui na zamek, co telefon jest wkładane do środka i nie trzeba go wyciągać, np. z firmy pillow, campa... chodzi mi o takie etui http://allegro.pl/pokrowiec-etui-na-suw ... 33893.html
 #618169  autor: hewoch
 05 mar 2013, 10:04
A po co kupować pokrowiec . To Samsung mógłby ochraniać pokrowiec, a nie pokrowiec Samsunga. :wink:

#618221  autor: Wiola_K
 05 mar 2013, 15:05
Uwierz, przy niektórych pracach pokrowiec się przydaje. Mąż zamęczył jednego solida ;) resztę chce uchronić przed tym samym losem. Pokrowce udało się dokupić :D
 #618376  autor: hewoch
 06 mar 2013, 09:53
Podaj link do tego pokrowca jeśli możesz ?

#618392  autor: Wiola_K
 06 mar 2013, 11:45
To jest pokrowiec z innego samsunga który idealnie pasuje na telefon po lekkim podgrzaniu w piekarniku ;) s5610 pasuje do B2710 natomiast do B2100 nie pamiętam niestety z którego samsunga etui pasowało, ale o wiele łatwiej do niego dopasować niż do B2710
polecam fb na temat solidów w którym troszkę udziela się mój mąż ;)http://www.facebook.com/solidny.fejs piszcie o Waszych wrażeniach nt.solidów :)