• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #570370  autor: Sacronus
 26 lip 2012, 16:38
Tak jak w temacie byłbym wdzięczny gdyby ktoś wrzucił tutaj link do Rankingu Telefonów wg Jakości Rozmów dla różnych modeli, bo w necie ciężko coś na ten temat znaleźć :(

#570376  autor: PalonyLolek
 26 lip 2012, 16:51
Sacronus pisze:wg Jakości Rozmów dla różnych modeli
A to w jakich jednostkach się mierzy? Bo coś mi się wydaje, że to tak jakbym poprosił Cię o wrzucenie rankingu najładniejszych telefonów trochę...
Jasne są telefony z lepszą i gorszą jakością rozmów, ale chyba nie ma "najlepszego" pod względem połączeń telefonu i tego "najgorszego".

#570383  autor: user_delete34
 26 lip 2012, 17:05
Sacronus pisze:link do Rankingu
Ktoś niezwykle znudzony chyba by go tworzył. Dziel sobie je na te z HD Voice i te bez HD Voice. Z tego co wyczytałem dobrą jakość rozmów ma np. Motka Milestone. Nie wiem, czy ma HDV, czy nie, dowiedziałem się tylko, że dobrą. Wystarczy? Nie? To sprawdź wszystkie interesujące modele samemu i oceń.

#570390  autor: PalonyLolek
 26 lip 2012, 17:18
Markadiusz pisze:Dziel sobie je na te z HD Voice i te bez HD Voice.
W mojej zastępczej Nokii 5230 też niby to HD Voice jest, a jakoś wybitnie i super się przez nią nie rozmawia, ot jak z normalnego telefonu.

#570400  autor: user_delete34
 26 lip 2012, 18:00
Muszą to mieć telefony po obu stronach i muszą to obsługiwać obie sieci (oczywiście, w danym momencie - bo jeśli taki PLAY obsługuje tylko w 3G, a jesteście w 2G to lipa). W normalnych warunkach prawie niespotykane. Zaraz ktoś powie: "No jak? Przecież obsługują to także prostsze telefony, taki Hazel na przykład czy wspomniana Nokia." ale co z tego, jeśli nie są spełnione wszystkie warunki?

#570404  autor: Sacronus
 26 lip 2012, 18:11
To może inaczej. Jakie czynniki wpływają na jakość rozmowy w telefonie?

- HD Voice (chociaż czytałem opinie że z tym różnie bywa - czym się rożni HD Voice od telefonu bez HD voice?)
- Telefon muzyczny/telefon zwykły - w salonie play mi powiedzieli że telefony muzyczne są lepsze do rozmów ponieważ mają lepszą jakość dźwięku, wbudowany chip muzyczny.
- Jakość dźwięku w telefonach muzycznych jest porównywalna jak w smartfonach.
- No właśnie jest jeszcze chip muzyczny różne maki i modele podobno Wolfson jest dobry, "Wolfsona WM8994 można też znaleźć w Samsungu Wave i Galaxy S i9000, które są wg mnie najlepiej grającymi smartfonami na rynku" (cytat z 2011r).

Co sądzicie o Samsung Wave s8600?

#570409  autor: user_delete34
 26 lip 2012, 18:27
0) Siła i jakość sygnału (szczególnie "na granicy") - szybkość transmisji dźwięku, kodek, mikrofon i głośnik i coś tam w sieci jeszcze. Tak myślę. Wypowiedz się jakiś kumaty.
PS: ciocia Wiki.
1) To chyba po prostu inny kodek.
2) Telefon muzyczny, co określenie... Opy piszą różnie o swoich telefonach, muszą jakoś zachęcić do kupna tego, na czym najwięcej zarobią, więc jeżeli telefon jest denny ale ma ładne słuchawki albo coś to w reklamówce może to być telefon muzyczny. Podobnie smartfonem do internetu będzie cokolwiek z androidem (bo to już telefon z systemem nie od producenta) i 3G/WiFi wg opa.
2cd) Chip muzyczny chyba niewiele ma się do obsługiwanych kodeków (nie jestem tutaj znawcą, błędy poprawcie).
3) Dunno.
4) Muzyka przez słuchawki to co innego niż głos rozmowy w słuchawce, nie wiem, czy rozmowy są obsługiwane przez taki chip. Po prostu nie wiem.
5) Jeżeli nie musisz mieć żadnych aplikacji poza wbudowanymi to (o ile to jest w jakiejś normalnej cenie) może nie będzie zły, jak byś go chciał. Ale to zależy od wymagań, a to nie dział od tego.

#570487  autor: orson_dzi
 27 lip 2012, 00:12
Sacronus pisze:- Telefon muzyczny/telefon zwykły - w salonie play mi powiedzieli że telefony muzyczne są lepsze do rozmów ponieważ mają lepszą jakość dźwięku, wbudowany chip muzyczny.
- Jakość dźwięku w telefonach muzycznych jest porównywalna jak w smartfonach.
:!: !!!!!!!!!!!!!!!!! :smt005 !!!!!!!!!!!!!!!!! :!:

Przy przyjmowaniu ludzi do salonów, to jakieś testy inteligencji powinni robić. Szympansy lepiej by wypadły.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#570613  autor: Sacronus
 27 lip 2012, 16:12
Znalazłem coś takiego ranking głośności

http://www.gsmarena.com/latest_features ... -171p3.php

W sumie interesuje mnie głównie parametr voice. Zależy mi abym mógł spokojnie rozmawiać wszędzie gdzie się znajduje także idąc obok ruchliwej ulicy lub będąc w tłumie ludzi.

Jak znajdę ranking kart dźwiękowych to wrzucę

#570653  autor: Wiola_K
 27 lip 2012, 20:18
Sacronus pisze:Znalazłem coś takiego ranking głośności

http://www.gsmarena.com/l...eview-171p3.php
To mój Hazelek słabo wypada w tym rankingu, a mój staruszek c702 super :)

#570666  autor: user_delete34
 27 lip 2012, 20:35
Sacronus, decyzja: głośność czy jakość dźwięku w słuchawce, bo chyba nie wiesz czego chcesz.

#570679  autor: wtd
 27 lip 2012, 21:02
Sacronus pisze:- HD Voice (chociaż czytałem opinie że z tym różnie bywa - czym się rożni HD Voice od telefonu bez HD voice?)
Zastosowanym kodekiem dźwięku.
orson_dzi pisze:Przy przyjmowaniu ludzi do salonów, to jakieś testy inteligencji powinni robić. Szympansy lepiej by wypadły.
Patrząc na ten tekst to robią chyba teksty kreatywności - kto najszybciej wymyśli dobrą bajkę. Jakbym się w ogóle na tym nie znał to by brzmiała nawet przekonująco :p