• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #552517  autor: KR2615
 07 maja 2012, 15:27
Witam
Planuje zakup wewnętrznego modemu 3G do laptopa. Widzę, są takie na Allegro i nawet te najtańsze wersje obłsugują HSDPA 900MHz ale czy to zadziała z Aero? To pierwszy problem który mnie nurtuje.

Drugi to taki, że obawiam się, że mam tylko jedno gniazdo miniPCIE które jest już zajęte prez kartę WiFi. Nigdzie nie widze modemu 3G + wifi w jednym. Czy są w ogóle takie urządzenia?

Z góry dzięki za pomoc.

#552526  autor: Marens
 07 maja 2012, 16:10
krzys pisze:Widzę, są takie na Allegro i nawet te najtańsze wersje obłsugują HSDPA 900MHz ale czy to zadziała z Aero?
Tu masz "mniej-więcej" listę kompatybilności: http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawie ... dowie.html

Nie wszystkie modemy WWAN obsługujące UMTS900 działają poprawnie z Aero2.
Ze swojej strony mogę polecić Option GTM 382E
Drugi to taki, że obawiam się, że mam tylko jedno gniazdo miniPCIE które jest już zajęte prez kartę WiFi. Nigdzie nie widze modemu 3G + wifi w jednym. Czy są w ogóle takie urządzenia?
Masz czytnik kart SIM w latopie, anteny do 3G?
Może napisz jaki masz konkretnie model. Podejrzewam, że jeśli masz tylko jedno gniazdo miniPCIE to Twój lapek może nie być przystosowany do obsługi modemu WWAN.

#552527  autor: user_delete34
 07 maja 2012, 16:20
Mało tego, czy ma na tyle dobry zasięg, żeby korzystać z wbudowanego modemu? Bo raczej pod takiego nie będzie anten zewnętrznych (no bo choćby kabel jak wyprowadzić?).

#552528  autor: Mordrag
 07 maja 2012, 16:20
Aero2 bez problemu obsłuży. Co do ilości złącz to zależy jakiego masz laptopa.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#552530  autor: ja.michal
 07 maja 2012, 16:22
Od siebie dodam, że teoretycznie są moduły z czytnikiem kart sim i anteny też można dokupić, ale problemem będzie zasilanie. Tzw. WWAN ma prąd nawet 1A.

#552697  autor: KR2615
 08 maja 2012, 06:38
Oj, to chyba nie interes dla mnie. Mam Samsunga R540-JS02-PL który nie ma czytnika kart SIM jak i żadnej anteny poza tą od WiFi. Z zasięgiem u mnie kicha. Jakieś -105 dBi bez zewnętrznej anteny. Chyba nie będę w to wchodził. Przy zakupie nowego lapka pomysle o tym, aby obsługiwał 3G. Dzięki za wyjasnienia. Przynajmniej wiem juz cos wiecej w temacie ;)

#552722  autor: user_delete34
 08 maja 2012, 08:47
Moim zdaniem kupno laptopa z modułem nie ma sensu. Zapłacisz więcej a i tak ciężko będzie Ci z tego korzystać. Jeżeli nie chcesz anteny zewnętrznej, to przynajmniej kup zewnętrzny modem z dobrą wbudowaną anteną.

#552922  autor: ja.michal
 09 maja 2012, 04:06
Jeśli kolega jeździ często i nie ma WiFi w miejscu gdzie przebywa najczęściej to ma to sens jak najbardziej.
To, że anteny z laptopie są kiepskie nie jest prawdą. Często jest tak, że są lepsze niż wbudowane w modemy USB.
Drożej czy nie to kwestia dyskusyjna. Jeśli bierzemy modem u operatora to faktycznie taniej. Jeśli chcemy kupić modem nowy na wolnym runku to różnica jest już niewielka.
Z doświadczenia wiem, że jednak mPCIe WWAN to lepsze rozwiązanie bo sprzęt jest lepszy. Moduły są produkowane jako M2M i mają większą trwałość i ogólna jakoś jest dużo większa. U siebie widzę po dopuszczalnych temperaturach pracy. Prędzej mi dysk się uszkodzi niż moduł odmówi współpracy.