• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #548230  autor: Big3
 16 kwie 2012, 23:34
Witam,
poszukuję rozwiązania polegającego na lokalizacji telefonu z GPS. Chodzi mi o możliwość dokładnego zlokalizowania telefonu, nie za pomocą najbliższego nadajnika BTS, ale właśnie za pomocą GPSa. Lokalizacja miała by być na komendę, tak abym zwrotnie otrzymywał sms lokalizację telefonu. Chciałbym w ten sposób zrobić taki dość prosty lokalizator samochodu.
Taką usługę świadczy np. Play - "Play Guard". Czy macie może jakieś inne pomysły?

#548236  autor: Kamileusz86
 17 kwie 2012, 00:06
Zapewne jest to możliwe tylko ,ze nadanie danych na satelitę jest dosyć drogie a poza tym można to zrobić jedynie poprzez jakiegos operatora który ma wykupione pasmo z transmisją zwrotną na satelicie, nasze gps w tel, w samochodach, dekodery cyfrowej tv tylko odbierają dane z satelity natomiast nic nie wysyłają więc pomysł raczej nie do zrealizowania, aczkolwiek ceny internetu satelitarnego juz przestaja byc poza zasięgiem, wiec może ktoś zna jakis sposób... 8)

#548328  autor: Spioszek
 17 kwie 2012, 13:04
Big3, nie wiem jaki masz tel, ale na Symbiana używam programu Phonelocator Periodic, ustawia się tam co ile telefon ma aktualizować swoją pozycje, można wybrać co minute 15minut, i też co godzine, pare godzin albo co 24h.

W dodatku można posłać na ten tel z nawigacją smsa by tel sam w tej chwili uaktualnił swoją lokalizacje :).
Oczywiście tel loguje się na serwer przez neta a ty mając dostęp do neta możesz przez google maps zobaczyć gdzie się znajduje i w którą strone się porusza.

#548435  autor: BananowyChlopak
 17 kwie 2012, 20:48
Jeżeli chcesz zrobić taki lokalizator samochodu podpowiedz jak zamierzasz rozwiązać kwestię padającej baterii?

Poza tym jak już ukradną Ci samochód z komórką, to nawet jeżeli jest wyłączona policja jest w stanie ją zlokalizować :)

Edit: No chyba że zamierzasz prowadzić śledztwo na własną rękę :)

In music the passions enjoy themselves.

Najtańsze sprawdzone doładowania - eu-prepaid.com

#548514  autor: Spioszek
 18 kwie 2012, 02:01
Z padającą baterią to mały problem, wystarczyła by ładowarka samochodowa, która była by podłączona na stałe do tel, a tel nie ciągnoł z zapalniczki prądu tylko gdzieś np w bagażniku by był schowany i podłączony do akumulatora :).

Co do lokalizowanie wyłączonej komórki przez policje, to nie wykonalne.
Jak urządzenie elektroniczne, które nie jest zasilane może wysłać sygnał w eter :)?
Przecież musi popłynąć prąd by taka czynność została wykonana :).

#548534  autor: Big3
 18 kwie 2012, 10:27
Tak, bateria to nieduży problem. Podczas jazdy mogę ją ładować przez zapalniczkę. To ma być zabezpieczenie samochodu głównie na noc.
Większy problem to znalezienie telefonu na Androidzie lub Symbianie za nieduże pieniadze i do tego jakiegoś dobrego oprogramowania.
darkangel - podany przez Ciebie program wydaje się dość sensowny. Napewno go przetestuje. Dzięki

#548544  autor: markoz7874
 18 kwie 2012, 11:01
Przy realizacji projektu trzeba wziac pod uwage , za aby uzywac telefonu do takich celow, trzeba posiadac taryfe telemetryczna oraz jezeli samochod jest drogi, zlodzieje przewaznie zaklucaja sygnal GSM.

#548556  autor: Mordrag
 18 kwie 2012, 11:17
Zawsze można skorzystać ze strony gdziejestem.pl instalujemy aplikację na telefon i gotowe

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#548728  autor: ciuchcia
 18 kwie 2012, 20:11
Ja mam Periodic PhoneLocator na Nokii 6220c i działa znakomicie. A dodatkowo telefon robi jako Kamera do nagrywania jazdy (SymDVR zapisuje w formie napisów do filmu pozycje, prędkość). Używam w nim karty mBank Mobile - 50 MB gratis z rozliczeniem co 1 kb - wystarczy na cały miesiąc z aktualuzacja pozycji co 2 godziny.

#548734  autor: Spioszek
 18 kwie 2012, 20:28
Od siebie dodam że na Phonelocator Periodic można wymusić natychmiastową aktualizacje (nie trzeba czekać jak się ustawiło np co 12 godzin tyle czasu) Wystarczy wysłać na ten nr gdzie zainstalowany jest program SMSa o treści Update xxx gdzie zamiast X wpisać trzeba PIN jaki sobie ustaliliście w programie :).

Wtedy telefon dostaje tego smsa i wie żeby uaktualnić swoje miejsce za pomocą GPSa i zalogować się i wysłać na serwer swoją aktualną pozycje :)

#550682  autor: marcopolllo
 27 kwie 2012, 16:15
Zdaje się, że są firmy, które sprzedają urządzenia lokalizujące pojazd. Nie wiem jak jest z płatnościami, ale to chyba jest rozliczane abonamentowo. Trzeba poszperać. Wydaje się, że będzie to lepsze rozwiązanie niż samoróbka.

#550718  autor: Mordrag
 27 kwie 2012, 20:45
Big3, znalazłem złoty środek. Avast Anti-Theft dla Android obsługuje się go za pomocą komend SMSowych, a w odpowiedzi dostajemy np. wiadomość z dokładną lokalizacją. Możemy nawet zablokować telefon zdalnie poprzez smsa. Po zmianie karty SIM telefon wysyła smsa na wcześniej zdefiniowany numer. Jak chcesz zrobić z tego lokalizator do samochodu to wystarczy zwykły najtańszy telefon z androidem minimum 2.1. Możliwe jest ciągłe śledzenie poprzez określony czas wpisany w smsie lub jednorazowo.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#550910  autor: bledos
 28 kwie 2012, 22:55
Nokia N900 z aplikacją SMSCon. Podaje pozycję, umożliwia wysłanie foto z przedniej kamery urządzenia mailem/mmsem. Obsługa komendami przez SMSa. Dodatkowo transmiter FM przydający się w samochodzie, ale to poza tematem ;)

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#550987  autor: Wolf
 29 kwie 2012, 17:11
darkangel pisze:Co do lokalizowanie wyłączonej komórki przez policje, to nie wykonalne.
Jak urządzenie elektroniczne, które nie jest zasilane może wysłać sygnał w eter :) ?
Jeśli jest bateria w tym telefonie z jakimiś 10% stanu, to można. ;) Nie wiem co prawda, czy Policja ma takie uprawnienia, ale jest wiele możliwości zabawy z telefonem typu np. zdalne włączenie - kwestia dostępu do odpowiedniego sprzetu. ;)

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#551341  autor: bledos
 01 maja 2012, 12:57
W zasadzie Windows Phone też ma taką opcję (u mnie średnio odświeża i pokazuje ciągle te samo miejsce), ale chyba szkoda takiego telefonu tylko do tego zastosowania (i za bogato...).

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#551622  autor: Big3
 02 maja 2012, 23:34
Mordrag, dziękuję za pomoc.
Sprawa wygląda obecnie tak - kupiłem używanego Samsunga z Symbionam 2,1. Niestety od kilku dni próbuje zrobić coś z gps-em aby zaczał właściwie działać. Póki co zdarza mu się złapać jakiegoś satelitę, którego po chwili gubi. Tak więc chęci były, a trefiłem na lichy lub uszkodzony egzemplarz :-(

#551641  autor: Mordrag
 03 maja 2012, 08:55
Avast Anti-theft potrafi wyznaczyć pozycję za pomocą sieci Wi-Fi, (parkingi podziemne, wysokie zabudowanie GPS może mieć z tym spory problem). Także jak obserwowany samochód zaparkuje gdzieś w mieście to istnieje duże prawdopodobieństwo, że telefon złapie lokalizacje, a ty możesz podglądnąć daną pozycję z dokładnością do 100 metrów. Zainstalowałem to u siebie na dwóch telefonach, działa bezbłędnie.

#551645  autor: m.sta
 03 maja 2012, 10:41
Jak masz zamiar korzystać z tego w samochodzie z telefonem schowanym nie wiadomo gdzie to musisz kupić tel z dobrym GPS-em. Bo na przykład iPhone 3gs, galaxy spica czy nawet galaxy s mają dość słabe te GPSy i działają kiepsko przez metalowy dach, ściany budynku już nie mówiąc jakbyś chciał go ukryć w schowku czy gdzieś schować głębiej. A na przykład w iPhone 4 czy SGS2 GPS działa świetnie i nawet dach samochodu czy ściany domu im nie straszne :)

[ Dodano: 2012-05-03, 10:47 ]
Albo taniej i lepiej wyjdzie na przykład kupić np nokie e50 + odbiornik LD-3W, jak poszukasz to zmieścisz się w 100 zł za te dwie rzeczy. Spinasz to podłączasz jedna ładowarka wrzucasz do bagażnika i hula wszystko. Ten LD-3W pamiętam ze mi łapał sygnał gdzie bym go nie wrzucił.

Jedynie trzeba się zorientować czy te programy na Symbian obsługują zewnętrzny GPS

#551654  autor: Mordrag
 03 maja 2012, 11:02
m.sta, mam LD-3W i powiem szczerze, że GPS Xperii jest znacznie lepsze. Nie dość, że fixa łapie w kilka sekund to na dodatek potrafi złapać sygnał w domu :)

#551659  autor: m.sta
 03 maja 2012, 11:41
XPerii czy telefonu za podobne pieniądze do auta nie wsadzisz :D A LD-3W działa na tyle dobrze że w połączaniu z jakimś tanim symbianem np e50, e51 powinien sprawować swoją funkcję :)