• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #547893  autor: Slavoo
 15 kwie 2012, 19:46
Jeśli napisałem posta w złym dziale to proszę o przeniesienie, bo nie wiedziałem gdzie zapytać.

Dlaczego rysiki nie działają na wszystkich ekranach dotykowych? Np nie działa na Samsung Galaxy S+ a działa na jakims tam dotykowym LG.
Może ktos bliżej napisać o co tutaj chodzi?
Kiedys miałem przez pare dni Samsung Omnia i mozna było użyć drewnianego cienkiego patyczka co było dla mnie bardzo wygodne.

#547899  autor: Xy
 15 kwie 2012, 20:09
Gdyż są dwa rodzaje ekranów dotykowych. Starszy typ to tak zwane ekrany oporowe. Możesz je obsługiwać poprzez dotyk palcem i właśnie wszelkiego rodzaju patyczki, ołówki, kołki osikowe ;-) Ekrany takie są zazwyczaj mniej komfortowe w użyciu, mniej dokładne... Charakterystyczne dla nich jest delikatne uginanie się w miejscu dotykania. Obecnie są stosowane w najtańszych telefonach i tabletach.
Ekran pojemnościowy jest dokładniejszy, pozwala na więcej możliwości obsługi telefonu względem ekranu rezystancyjnego. Jest obsługiwany tylko palcem lub specjalnym rysikiem do ekranów pojemnościowych (ale nie jest to już ołówek czy dowolny kij). Stosowany praktycznie w każdym nowym telefonie poza najtańszymi low - endami.
Tyle napisałem z główki. Aby się dowiedzieć więcej polecam wklepanie w google haseł "ekran oporowy (lub rezystancyjny)" oraz "ekran (lub panel) pojemnościowy".

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#547900  autor: Slavoo
 15 kwie 2012, 20:11
Dziękuję za pomoc.