• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#504720  autor: tege
 22 wrz 2011, 13:03
Tajemniczy28 pisze:Ja zaś mam podejrzenie, że oni coś kręcą. Zostawiłem ze 3 X namiary na stronie by zadzwonili z rbm, pisałem do nich maila, odpisali że maja dużo zgłoszeń i konsultant zadzwoni. Chcę kupić tam aktywację bo mam 25% zniżki gdyż mam starter z imprezy. I nikt nie dzwowni. Dzwonie na partyline do rbm i mówią że oni oddzwonią że konsultant nie może mi umowy wysłać że sami dzwonią. Mówią że mogę iść do salonu i kupić abo z rabatem, idę a tam koleś mówi że on nie może. Mam wrażenie że oni po prostu kręcą i czekają aż się promocja skończy na możliwość zakupu abonamentu z rabatem.
Również czekam już od ponad tygodnia. Podobno ze względu na koszty załatwiają to centralnie, a nie przez punkty sprzedaży. Albo nie nadążają z obsługą zgłoszeń, albo coś kręcą. W każdym bądź razie efekt końcowy w postaci braku odzewu nie jest czymś, co pozytywnie nastawia do operatora... Pełen zlew :mrgreen:

#508147  autor: ddreporter
 11 paź 2011, 11:00
mkowalski pisze:
markos17 pisze:przenoszenie nr z Play w tej chwili jest niemożliwe, zostanie uruchomione w bliżej nieokreślonej przyszłości! Czy jest to zgodne z prawem? Jeśli okaże się to prawdą, to z chęcią zgłoszę całą sprawę od uokik i uke i wysłucham ich opinii.
Takie zgłaszanie nic Ci nie da. Wszystko jest zgodne z prawem.

Obie marki - Play i RBM - jako właściciela mają jedną spółkę, P4 Sp. z o.o. W ustawie (o zgodność z którą pytasz) jest mowa jedynie o przenoszeniu numeru między różnymi operatorami. A tutaj nie ma takiej sytuacji - operatorem cały czas jest P4.

Analogicznie mógłbyś się poskarżyć, że PTC S.A. nie pozwala na przeniesienie numeru z Tak Taka do Heyah, ale skarga nie byłaby nijak zasadna.

I tu chyba się mylisz operator jest ten sam ale sieci są różne działają na odrębnych regulaminach a na podstawie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 grudnia 2010 r. w sprawie warunków korzystania z uprawnień w publicznych sieciach telefonicznych w art. 1 pkt 1 podpunkt 2 będącego stroną umowy z dostawcą usług
zapewniającym przyłączenie do publicznej sieci telefonicznej operatora z uprawnienia do przeniesienia przydzielonego numeru:
a) w ramach istniejącej sieci tego samego operatora,
b) do istniejącej sieci innego operatora;

Wydaje mi się że to jest sieć tego samego operatora żeby rozwiać moje wątpliwości napisałem do UKE teraz czekam na odpowiedź.

#508208  autor: mkowalski
 11 paź 2011, 15:21
ddreporter pisze:I tu chyba się mylisz operator jest ten sam ale sieci są różne działają na odrębnych regulaminach a na podstawie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 grudnia 2010 r.
Jeśli cytujesz rozporządzenia, rób to z sensem...
http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2010/249/poz.1670.htm
Rozporządzenie określa warunki korzystania przez abonenta:

1) publicznej sieci telefonicznej z uprawnienia do zmiany przydzielonego numeru;

2) będącego stroną umowy z dostawcą usług zapewniającym przyłączenie do publicznej sieci telefonicznej operatora z uprawnienia do przeniesienia przydzielonego numeru:

a) w ramach istniejącej sieci tego samego operatora,

b) do istniejącej sieci innego operatora;
Podpunkt na który się powołujesz, czyli 2a dotyczy przeniesienia przydzielonego numeru przy zmianie lokalizacji, co dotyczy sieci stacjonarnych.

Zasady przenoszenia numerów mobilnych reguluje rozdział 4, który wyraźnie mówi jedynie o nowym dostawcy, a nie wspomina słowem o przenoszeniu numeru w ramach tej samej sieci:
§ 10. 1. Abonent będący stroną umowy z dostawcą usług zapewniającym przyłączenie do stacjonarnej lub ruchomej publicznej sieci telefonicznej, w celu realizacji uprawnienia, o którym mowa w art. 71 ust. 1 ustawy, występuje z wnioskiem w formie pisemnej do nowego dostawcy usług o przeniesienie przydzielonego numeru do tego dostawcy, zwanego dalej "nowym dostawcą".

#508227  autor: ddreporter
 11 paź 2011, 17:15
mkowalski pisze:Podpunkt na który się powołujesz, czyli 2a dotyczy przeniesienia przydzielonego numeru przy zmianie lokalizacji, co dotyczy sieci stacjonarnych.

Zasady przenoszenia numerów mobilnych reguluje rozdział 4, który wyraźnie mówi jedynie o nowym dostawcy, a nie wspomina słowem o przenoszeniu numeru w ramach tej samej sieci:

Cytat:
§ 10. 1. Abonent będący stroną umowy z dostawcą usług zapewniającym przyłączenie do stacjonarnej lub ruchomej publicznej sieci telefonicznej, w celu realizacji uprawnienia, o którym mowa w art. 71 ust. 1 ustawy, występuje z wnioskiem w formie pisemnej do nowego dostawcy usług o przeniesienie przydzielonego numeru do tego dostawcy, zwanego dalej "nowym dostawcą".
Po pierwsze nie jestem specjalistą, a po drugie wydaje mi się że nie masz racji, całe rozporządzenie jest na podstawie art. 73 PT, które odnosi się do art. 69-72. W art. 71 PT który brzmi:
1. Abonent będący stroną umowy z dostawcą usług zapewniającym przyłączenie
do publicznej sieci telefonicznej może żądać przy zmianie dostawcy
usług przeniesienia przydzielonego numeru do istniejącej sieci operatora
na:
1) obszarze geograficznym – w przypadku numerów geograficznych;
2) terenie całego kraju – w przypadku numerów niegeograficznych.
Numery niegeograficzne to w szczególności numery tel. komórkowych. Jak dla mnie wcześniej przytoczone rozporządzenie opisuje tylko sposób realizacji naszych praw i tyczy się zarówno sieci stacjonarnych jak i "komórkowych". Ponieważ rozporządzenie dotyczy uprawnień w publicznych sieciach telefonicznych a publiczna sieć telefoniczna to ta stacjonarna i "komórkowa". Może się mylę czekam na odpowiedź UKE. Pozdrawiam

#508255  autor: ukefake
 11 paź 2011, 20:24
ddreporter, w jednym się zgodzę: wydaje ci się.
Po pierwsze numer niegeograficzny to numer stacjonarny z prefixem 039. Nie jest przypisany do żadnej strefy numeracyjno-wojewódzkiej.
Po drugie szczegóły możliwości przenoszenia numeru określa ROZPORZĄDZENIE. Tak jak zwrócił twoją uwagę mkowalski, przenoszenie numerów komórkowych ma swoje własne zasady, trochę inne niż numerów stacjonarnych.
W związku z powyższym, bezpośrednia migracja między play a rbm zależy tylko i wyłacznie od widzimisię p4.

Kiedyś chciałem zmigrować z 36i6 do sami swoi i oto jak to się skończyło:
Niemniej jednak należy podkreślić, iż omawiane przepisy wyraźnie regulują przeniesienie przydzielonego numeru przy zmianie operatora a nie kwestię przeniesienia numeru z jednej usługi (36i6) do drugiej (Sami Swoi) świadczonej w ramach sieci tego samego operatora (Polkomtel S.A.). Trzeba zauważyć, iż Polkomtel S.A. jest operatorem zarówno usługi 36i6 jak i usługi Sami Swoi, w związku z tym nie jest zobowiązany do przeniesienia Pana numeru, w szczególności gdy nie pozwalają mu na to możliwości techniczne. Dodatkowo operator poinformował Pana, iż regulaminy oraz cenniki świadczenia usług dla użytkowników 36i6 nie przewidują możliwości przeniesienia Pana numeru do usługi Sami Swoi. Należy pamiętać iż zawierając umowę z operatorem zaakceptował Pan także postanowienia odpowiednich regulaminów oraz cenników, które to stanowią integralną część umowy.
jeśli coś nadal jest nie jasne to namawiam do ponownego zapoznania się z rozporządzeniem z 2009 określającym warunki przenoszenia numerów.

#508272  autor: ddreporter
 11 paź 2011, 21:33
Co oznacza pojęcie ruchoma publiczna sieć telefoniczna?

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
numer niegeograficzny to numer ustalony w planie numeracji krajowej, który nie zawiera ciągu cyfr określającego wskaźnik obszaru geograficznego, w szczególności numer zakończenia ruchomej publicznej sieci telefonicznej, numer do którego połączenia są bezpłatne albo o podwyższonej opłacie.
Ciężki to temat :) a ja chce po prostu zachować swój numer, a wkurzyłem się, że mnie lekko olali w obsłudze klienta. Chcę tylko wiedzieć jak to jest z tymi przenosinami z punktu prawnego.

#508282  autor: ukefake
 11 paź 2011, 22:04
ddreporter, nie jesteś pierwszy który ma wątpliwości. wcześniej dostałeś na tacy 2 zgodne opinie praktyków. Wybór należy do ciebie. Powodzenia :)

#508299  autor: mkowalski
 11 paź 2011, 22:47
ddreporter pisze:Numery niegeograficzne to w szczególności numery tel. komórkowych.
I tu jest błąd w Twoich założeniach. Cały czas powołujesz się na punkty z ustaw/rozporządzeń, które odnoszą się do numerów stacjonarnych.

Jak już wyżej kolega napisał, numery niegeograficzne to stacjonarne numery z prefiksem 039 przypisywane do usług VoIP. Numery komórkowe to całkiem inna kategoria, której nie dotyczy cytowany przez Ciebie art. 71 ustawy Prawo Telekomunikacyjne.

Z resztą, jak wyraźnie widać, jest tam napisane "przyłączenie do publicznej sieci telefonicznej", a sformułowanie to jest używane do określania operatorów stacjonarnych.

#508305  autor: ukefake
 11 paź 2011, 23:06
mkowalski, art 71 PT dotyczy właśnie przenoszenia numerów, również tych komórkowych. Natomiast co do pozostałych kwestii to przyznam, że to co wiem mi wystarczało, miało potwierdzenie w praktyce i nie czułem potrzeby tak dogłębnego sprawdzania. ddreporter, jeśli dojdziesz do czegoś ciekawego w przepisach to chętnie o tym poczytam.

#508337  autor: ddreporter
 12 paź 2011, 08:29
Z resztą, jak wyraźnie widać, jest tam napisane "przyłączenie do publicznej sieci telefonicznej", a sformułowanie to jest używane do określania operatorów stacjonarnych.

mkowalski, rozumiem że chodzi Ci o słowo "przyłącze", ale sam cytowałeś art 10 w rozporządzeniu, w którym
Abonent będący stroną umowy z dostawcą usług zapewniającym przyłączenie do stacjonarnej lub ruchomej publicznej sieci telefonicznej, w celu realizacji uprawnienia, o którym mowa w art. 71 ust. 1 ustawy, występuje z wnioskiem w formie pisemnej do nowego dostawcy usług o przeniesienie przydzielonego numeru do tego dostawcy, zwanego dalej "nowym dostawcą".
A publiczna sieć telefoniczna to stacjonarna i komórkowa jak już wcześniej pisałem :) Troszkę sam sobie zaprzeczasz.

Wszystkie moje wnioski wysuwam na podstawie http://isap.sejm.gov.pl/search.jsp tutaj mam pewność, że dany przepis jest nadal aktualny itd. Jak to wszystko ugryzę w całości opiszę z linkami do źródła. Pozdrawiam

Nie chodzi mi o to żebyśmy się spierali :) tylko o warunki prawne przenoszenia numeru, a że pracuje w administracji lubię grzebać w przepisach i rozbierać je na czynniki pierwsze. Nie jest to łatwe zadanie, ponieważ nasze przepisy często są nie jednoznaczne i zakręcone jak chińskie literki :)

[ Dodano: 2011-10-12, 12:29 ]
Ok, poległem nie muszą przenosić numeru w ramach swoich usług. Jeszcze czekam na UKE ale już się w to wgryzłem i po części miałem racje ale w sednie sprawy niestety nie, nie mają takiego obowiązku wynikającego z rozporządzenia. Pozdrawiam już będę milczał w tej sprawie :)

#508385  autor: mkowalski
 12 paź 2011, 13:02
ddreporter pisze:A publiczna sieć telefoniczna to stacjonarna i komórkowa jak już wcześniej pisałem :) Troszkę sam sobie zaprzeczasz.
Tak, faktycznie, trochę sam się poplątałem w tym co pisałem ;)

Tak czy inaczej pamiętam że kiedyś dość mocno zagłębiałem się w tę kwestię, bo próbowałem zrobić migrację Tak Tak -> Heyah. Obowiązują cały czas te same przepisy i jak już wszyscy stwierdziliśmy, nie ma możliwości przeniesienia numeru w ramach jednej spółki.

#508466  autor: ukefake
 12 paź 2011, 17:48
kiedyś ptc miała promocję, która polegała na przeniesieniu numeru z heyah do abonamentu w erze. Jak widać trochę dobrej woli i się da :)

#508509  autor: KC-KARLOS
 12 paź 2011, 19:37
ukefake pisze:kiedyś ptc miała promocję, która polegała na przeniesieniu numeru z heyah do abonamentu w erze. Jak widać trochę dobrej woli i się da
Przeniesienie z Heyah do abonamentu w T-Mobile (dawniej Ery) nadal jest możliwe - lecz już nie na warunkach promocyjnych.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#508592  autor: ddreporter
 13 paź 2011, 12:08
Play pracuje nad tym by można było :) taką odpowiedź otrzymałem z BOK. Bo ten LG mnie korci :)