• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #498131  autor: motov3
 21 sie 2011, 00:39
Witam,

Po dlugich poszukiwaniach udalo mi sie nabyc telefonik PANASONIC G450 w stanie idealnym :D Posiada sim-locka na siec PLUS.
Zakupilem zatem starter z SIMPLUSA, wpakowalem karte i.....

Moim oczom ukazal sie napis ---> PL PLUS i pod spodem BLOKADA oraz wizerunek kluczyka.
Nie mozna skorzystac z klawiatury, poniewaz jest zablokowana. (wyczytalem instrukcje i nigdzie nie pisze jak wylaczyc blokade klawiatury) :(

Czy ktos ma pojecie jak mozna ODBLOKOWAC ten telefon ?

I drugie pytanie - Czy to aby nie jest BLOKADA telefonu po zmianie np SIM ? (zalozmy mozliwosc ze poprzedni wlasciciel zmienil SIM, ale byl zalozony Kod na zmiane SIM, wpisal go kilka razy niepoprawnie - i wystapila BLOKADA. Mozliwe to jest ? )

Jak wg was poradzic sobie z tym problemem ?

Bede niezmiernie wdzieczny za pomoc.

pozdrawiam - fan starszych telefonow :)

#498134  autor: michalus
 21 sie 2011, 01:04
Nacisnij i przytrzymaj przez dluzsza chwile klawisz 1

#498155  autor: motov3
 21 sie 2011, 12:18
Probowalem. Niestety to nie dziala. Zarowno trzymanie dlugo 1-ki, jak i 0, jak i naciskanie Joysticka i klawisza OK (ten kwadrat z prawej strony - patent z Panasonica GD).

Wszystkie sposoby jakie sa na necie - przetestowalem - i nic. DLatego zastanawiam sie czy to aby jest Blokada klawiatury czy telefonu. Polaczenia mozna odbierac, ale samemu nic sie nie da wybrac z powodu tej blokady, ani nic innego zrobic.

Obrazek

#499876  autor: best
 29 sie 2011, 00:25
Mi się wydaje, że to blokada klawiatury. Gdzieś na jakimś klawiszu nie masz znaczka kłódki, albo klucza? :) Albo nie wyświetla na ekranie jakiś instrukcji?

#500134  autor: bolek2004
 30 sie 2011, 10:13
Na pewno jest to blokada klawiatury na kod. Kiedyś z racji tego gdzie pracowałem miałem do czynienia na codzień z różnymi telefonami komórkowymi i pamiętam, że w tym panasoniku tak było i nie tylko w tym ( jeśli ktoś to ustawił wcześniej oczywiście) że trzeba wpisać kod z klawiatury i dopiero będzie można używać klawiatury i telefonu, także ktoś musiał ustawić kod, ale jak się go pozbyć to trudno powiedzieć , pewnie jest jakiś sprzęt/soft do tego, tylko czy to jest opłacalne??

#501356  autor: motov3
 03 wrz 2011, 19:25
Dziekuje za pomoc, niemniej nie jest to raczej blokada klawiatury. Dlaczego ? Poniewaz jesli wyjmie sie karte SIM, to mozna bez przeszkod z klawiatury korzystac - czyli normalnie wbijaja sie cyferki bez zadnych przeszkod. Nie mozna tylko nigdzie zadzwonic poza Pogotowiem - co jest oczywiste.

Z racji ze te Panasonici wychodzily w tamtych latach z PLUS-a, to prawdopodobnie posiada Simlock na PLUS-a.

Bolku, czy oplacalne jest zdjecie tej blokady ? Dla mnie tak. Dlugo szukalem tego telefonu, nie tylko w celach kolekcjonerskich ale i uzytkowych (zeby nie bylo iz jestem dinozaurem - mam takze N70 rozbudowana do zadan normalnego uzytkowania). :)

Jesli ktos ma jakies pomysly - to smialo pisac. :-D Poki co juz 5 punktow gdzie zdejmuja Simlocki - sie poddalo :-D

Pomocy :smt005