• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.

#496255  autor: Xy
 13 sie 2011, 09:37
A jak wpływa na baterię krótkie podładowywanie baterii? Podłączając telefon kablem USB aby zgrać pliki jest on automatycznie ładowany. Zgrywanie trwa raptem kilka minut i później odłączam telefon. Póki bateria nowa to ok. Ale czy to jej nie zarżnie?
Przy okazji: Bateria od laptopa położona w szufladzie i nieużywana także traci na pojemności? Wyjąłem ją z komputera aby nie zużywać podczas gdy mogę pracować na zasilaczu ;) Nie wiem w ilu procentach jest naładowana. Niebawem sprawdzę. Jak ma dużo to zużyć tak do 40 - 50%?
Ale przede wszystkim zależy mi na odpowiedzi na pierwszą część postu :-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#496261  autor: forum_tg
 13 sie 2011, 10:17
jak chcesz oszczędzać baterie do Laptopa to masz racje zeby nie pracować w domu na niej, tylko na kablu. ale robisz tak, ładujesz do powiedzmy 80 % (już wystarczy) i wkładasz do szuflady, ale powiedzmy raz/dwa razy w tygodniu na niej pracujesz i potem znow jak sie naładuje, to wrzucasz do szuflady. ja tak pracuje zawsze na "domowym" laptopie i jeszcze nigdy nie zajechałem baterii (domowy - rzadko opuszcza teren mieszkania, a jest laptopem bo jest wygodniej i można w każdej części coś porobić dzięki wi-fi). Ale żeby bateria była dobra to jak napisałem powyżej chociaż w raz w tygodniu powinna popracować.

A co do podłączania do kompa komórki wg mnie nie powinno się z nią za dużo dziać złego. Krótkie ładowania nie są dobre, ale port USB ma ograniczenie prądowe, więc spokojnie.

#496333  autor: user_delete10
 13 sie 2011, 15:36
Ja dużo siedziałem na notebooku podłączony do prądu wraz z baterią i po półtorej roku jest totalnie zużyta.

#496351  autor: kowcio
 13 sie 2011, 17:25
Crockett pisze:Ja dużo siedziałem na notebooku podłączony do prądu wraz z baterią i po półtorej roku jest totalnie zużyta.
No widzisz, a mój laptop po 5 latach ma baterie jak nową, w sumie juz nie mam tego laptopa ;-)
Prawda jest taka, że baterie współczesne można sobie ładować jak się chce i nie ma to większego wpływu na ich pracę. Mówię to z własnych doświadczeń, bo robiłem taką pracę odnośnie tego. Ja tam nigdy baterii nie formowałem, nigdy nie ładowałem po 12h. Telefon daje wyraźny komunikat: Bateria pełna. Odłącz ładowarkę, aby oszczędzać energię. Gdyby to "źle" robiło na baterię, to producenci by nie kazali odłączyć ładowarek zaraz po naładowaniu, bo to mijałoby się z celem...

#496352  autor: MK_
 13 sie 2011, 17:35
Ja dużo siedziałem na notebooku podłączony do prądu wraz z baterią i po półtorej roku jest totalnie zużyta.
Tylko że wbrew temu co myślisz to nie jest wina tego, że on jest podłączony do prądu, tylko tego, że miałeś shitową baterię.

Koszt produkcji ogniw li-ion przez ostatnie lata się zmniejszył, częściowo z powodu technologii produkcji ale jednak zauważalnie spadła również ich jakość. Może się trafić bateria która ciągnie 5 lat, a może taka która wysiądzie po pół roku. Miałem 3 laptopy i w żadnym bateria nie straciła na pojemności od trzymania na zasilaniu. Trzymanie baterii od laptopa w szufladzie jest totalną głupotą - po to ta bateria jest, żeby jej używać. Jeżeli nie masz potrzeby używania baterii w laptopie to trzymaj ją w laptopie i raz na jakiś czas rozładuj i naładuj. Bardziej zepsuje się w szufladzie niż w laptopie.

Sama nazwa tematu mnie trochę bawi - bo jeżeli postawione tam pytanie okazałoby się prawdziwe, to co? Nie ładować telefonu bo niszczy baterię :lol: ?

Co do ładowania USB - im szybsze ładowanie, tym bardziej niszczy ogniwa. Ładowanie z USB jest zupełnie niegroźne dla baterii z powodu małego prądu.

I ostatnie co mam do powiedzenia - przestańcie się tak przejmować tymi bateriami. Aktualnie elektroniki w nich jest coraz więcej a to po to właśnie, żeby ludzie po prostu ich UŻYWALI bez żadnych dziwnych "bateryjnych zasad higieny". Amen.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#496353  autor: kowcio
 13 sie 2011, 17:38
Nawet jakby te baterie się zużywały co 2 lata i trzeba byłoby je wymienić, to chyba nie jest to duży koszt, jeśli chcemy nadal używać danego telefonu dalej. Zazwyczaj co 2 lata wszyscy wymieniają telefony, więc problemu nie widzę, a telefon po 2 latach ma sprawną baterię - chyba, że jest bardzo intensywnie użytkowany. Przykład swego czasu jak miałem E51, to wykończyłem baterię w niecały rok, jakoś tak.

#496596  autor: user_delete10
 14 sie 2011, 21:28
Przez USB niektóre komórki nie chcą się doładować do końca. Co najdziwniejsze w tym co piszę to to, że komunikat o końcu ładowania widzimy. A jak się zaraz po tym włoży normalną ładowarkę to się okazuje, że tak naprawdę zaczyna się znowu ładować od jednej na powiedzmy trzy kreski.

#496624  autor: MK_
 14 sie 2011, 23:49
Przez USB niektóre komórki nie chcą się doładować do końca.
Co więcej, używanie telefonu jako modemu USB powoduje tak wysoki pobór mocy przez telefon, że energii niejednokrotnie schodzi więcej niż jest w stanie dostarczyć ładowanie USB.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#496644  autor: kerim36
 15 sie 2011, 09:31
MK_ pisze:Co więcej, używanie telefonu jako modemu USB powoduje tak wysoki pobór mocy przez telefon, że energii niejednokrotnie schodzi więcej niż jest w stanie dostarczyć ładowanie USB.
w gprs/edge nie
ale w umts juz jak najbardziej jest to mozliwe i najczesciej spotykane

[ Dodano: 2011-08-15, 09:32 ]
Przez USB niektóre komórki nie chcą się doładować do końca.[/quote]
o ile wartosc V sie zgadza, o tyle wartosc A zazwyczaj w porcie usb jest znaczaco mniejsza i dlatego niektore sprzety nie maja szans na porcie usb naladowac sie do pelna

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl