• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #490796  autor: Rotawirus
 20 lip 2011, 20:58
Czy prawdą jest, że każde ładowanie telefonu powoduje zmniejszenie pojemności baterii? Słyszałem kiedyś taką opinię, może być to prawda - im dłużej używamy telefonu, tym bateria krócej trzyma.
Na ile jednak faktycznie sprawcą jest częste ładowanie? Czy ładując telefon ,,z doskoku" zamiast czekać aż faktycznie się wyczerpie i wtedy ładować do pełna możemy w znaczący sposób wydłużyć życie baterii w telefonie?
Jakie sa inne sposoby przedłużania życia baterii?

Dziękuję za odpowiedzi,
Rotawirus.

#490845  autor: ciuchcia
 21 lip 2011, 01:48
Obecnie producenci baterii chwalą się brakiem efektu pamięci. W instrukcji do którejś z posiadanych przeze mnie baterii wyczytałem, że bateria może się zużywać, ale wynika to z ilości cykli ładowania, a nie z ich długości itp. Ogólnie chodziło o to, że każde podłączenie do ładowania jest pojedynczym cyklem. Ilość cykli wynosiła 1000. Jednak takie coś jest bynajmniej dziwne, ponieważ ładując baterie co 3 dni można by było jej używać kilka ładnych lat ;p a jak jest każdy wie ;p

#490852  autor: hettman
 21 lip 2011, 07:23
Rotawirus pisze: ładowanie telefonu powoduje zmniejszenie pojemności baterii
-zwazywszy na wlasciwosci Litu mozna uznac ze to prawda.
Jakie sa inne sposoby przedłużania życia baterii?
-jest bardzo skuteczny sposob-nie ladowac,w ten sposob przez conajmniej 4 lata zachowasz stan baterii na poziomie 95% wydajnosci :-D (a i oszczedzisz telefon-bedzie jak nowy :P )

#490879  autor: KamaZ
 21 lip 2011, 11:04
ciuchcia pisze:Ogólnie chodziło o to, że każde podłączenie do ładowania jest pojedynczym cyklem. Ilość cykli wynosiła 1000. Jednak takie coś jest bynajmniej dziwne, ponieważ ładując baterie co 3 dni można by było jej używać kilka ładnych lat ;p a jak jest każdy wie ;p
Dokładnie tak jest. W moim prawie 4,5 letnim W810i do niedawna trzymała 2-3 dni (nowa 4-5), ale ostatnio już znacznie szybciej leci. Więc można używać telefonu na jednej baterii przez spory okres czasu :wink:

#490902  autor: Rotawirus
 21 lip 2011, 12:42
Aha, czyli - im rzadziej bateria jest ładowana, tym ma dłuższą żywotność? Upraszczając tok myślenia oczywiście, wyłączając inne czynniki.

#490913  autor: KamaZ
 21 lip 2011, 13:29
Rotawirus pisze:Aha, czyli - im rzadziej bateria jest ładowana, tym ma dłuższą żywotność? Upraszczając tok myślenia oczywiście, wyłączając inne czynniki.
No tak można powiedzieć. Najlepsze jest ładowanie od pustej baterii do pełnej nieprzerwanie a nie podładowywanie w dowolnej chwili, bo wtedy zużywamy większą ilość cykli. W moim W810 starałem się tak zawsze robić chociaż jak nie było na to warunków to nie czekałem. Bez przesady telefon jest dla nas a nie odwrotnie :wink:

#490915  autor: misiaque
 21 lip 2011, 13:47
Jest dokładnie odwrotnie - im mniejszy jest poziom rozładowania, do którego dopuszczamy, tym lepiej. Dlatego chcąc zwiększyć żywotność ogniwa litowo-jonowego należy ładować często, a nie czekać aż rozładuje się ono prawie całkowicie.

Źródło: Battery University

#490918  autor: Maniiiek
 21 lip 2011, 13:57
Nie wolno dopuścić do całkowitego rozładowania. To grozi nawet uszkodzeniem akumulatorka.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#490958  autor: KamaZ
 21 lip 2011, 16:08
Maniiiek pisze:Nie wolno dopuścić do całkowitego rozładowania. To grozi nawet uszkodzeniem akumulatorka.
Nie da rady rozładować w pełni akumulatora. Zawsze telefon zostawia sobie troszkę prądu jak się wyłącza.

#491395  autor: senshiro
 23 lip 2011, 00:50
Podsumowując to wszystko: najlepiej poczekać aż bateria będzie na poziomie 5%-10% i wtedy ładować do pełna. Po naładowaniu odłączyć, nie zostawiać przez 12 h na kablu.

Obrazek

#491487  autor: user_delete10
 23 lip 2011, 16:25
Według mojej opinii chcąc odpowiedzieć na postawione pytanie czy ładowanie zmniejsza pojemność baterii: związek taki na pewno istnieje gdyż z czasem akumulator trzyma coraz krócej. Warunkiem użytkowania jest ładowanie i rozładowywanie ogniwa także tylko w tej sposób czas pracy może się skracać.

#491642  autor: senshiro
 24 lip 2011, 01:44
Crockett pisze:Warunkiem użytkowania jest ładowanie i rozładowywanie ogniwa także tylko w tej sposób czas pracy może się skracać.
Nieprawda, bo pozostawiona i nieużywana przez 3 lata bateria również będzie miała spadek pojemności. Tyle, że będzie on mniejszy niż przy normalnym użytkowaniu.

Obrazek

#491644  autor: wtd
 24 lip 2011, 02:00
senshiro pisze:Po naładowaniu odłączyć, nie zostawiać przez 12 h na kablu.
Nie ma znaczenia, obecnie już praktycznie wszędzie stosuje się układy które odcinają prąd po naładowaniu.

#491650  autor: Mordrag
 24 lip 2011, 08:03
ciuchcia pisze:Obecnie producenci baterii chwalą się brakiem efektu pamięci. W instrukcji do którejś z posiadanych przeze mnie baterii wyczytałem, że bateria może się zużywać, ale wynika to z ilości cykli ładowania, a nie z ich długości itp. Ogólnie chodziło o to, że każde podłączenie do ładowania jest pojedynczym cyklem. Ilość cykli wynosiła 1000. Jednak takie coś jest bynajmniej dziwne, ponieważ ładując baterie co 3 dni można by było jej używać kilka ładnych lat ;p a jak jest każdy wie ;p
Każde podłączenie to nie jeden cykl tylko. Każde ładowanie od 0% do 100% to jeden cykl, ładowanie od 0% do 50% rozładowanie do 0% i później naładowanie do 50% to też jeden cykl. Bateria z czasem traci na pojemności, ale nie jest to jakaś duża różnica. Szkoda, że nie wszyscy producenci stosują Li-Poly. Te formowanie\formowanie baterii Li-ion czy Li-poly to nie wiem kto to wymyślił. W salonach sieci komórkowej nadal radzą rozładować aż telefon padnie i ładować do 12 godzin :-D takie baterie bardzo tego nie lubią, można je zniszczyć tak, że w ogóle nic nie będzie trzymała.

#491689  autor: user_delete10
 24 lip 2011, 14:24
senshiro pisze:
Crockett pisze:Warunkiem użytkowania jest ładowanie i rozładowywanie ogniwa także tylko w tej sposób czas pracy może się skracać.
Nieprawda, bo pozostawiona i nieużywana przez 3 lata bateria również będzie miała spadek pojemności. Tyle, że będzie on mniejszy niż przy normalnym użytkowaniu.
W sensie takim, że po prostu określona porcja energii "wyparuje" czy takim, że w skutek leżakowania nastąpi ubytek pojemności, taki sam jak przy ładowaniu przez okres np. 2 lat?

#491692  autor: Piescoch66
 24 lip 2011, 15:15
BP-6M w 6233 wytrzymała 3 lata i 7 miesięcy - ładowana co 1-2 dni zawsze od pustej do pełnej. 3400 godzin w internecie[12GB], 120 godzin rozmów, około 10000 sms. Bateria w A55 ma 7 lat i szacuję ją na 90% (w nocy wylączany)

#491765  autor: senshiro
 24 lip 2011, 20:06
Crockett pisze:W sensie takim, że po prostu określona porcja energii "wyparuje" czy takim, że w skutek leżakowania nastąpi ubytek pojemności, taki sam jak przy ładowaniu przez okres np. 2 lat?
Nie chodzi mi o rozładowanie odłożonej baterii (chociaż to też nastąpi), tylko o zmniejszenie jej pojemności maksymalnej. Nie będzie to tak duża utrata, jak w przypadku normalnego używania, ale jednak będzie.

Obrazek

#491844  autor: Mordrag
 24 lip 2011, 23:03
Taka nieużywana bateria potrafi stracić więcej pojemności niż byłaby używana. Zależy jak się ją przechowuje. Nie może być naładowana oraz rozładowana, byle by miała 40-50% Nieużywany organ zanika :)

#492057  autor: user_delete10
 25 lip 2011, 17:50
Stąd przy zakupie baterii do starych komórek należało by sprawdzać datę produkcji gdyż można się natknąć na zdechniętą.

#492850  autor: adell1877
 28 lip 2011, 22:31
To nie jest perpetum-mobile :P Jak najbardziej bateria się zużywa z czasem i ma mniejszą pojemność, jest to udowodnone w testach.