ciuchcia pisze:Obecnie producenci baterii chwalą się brakiem efektu pamięci. W instrukcji do którejś z posiadanych przeze mnie baterii wyczytałem, że bateria może się zużywać, ale wynika to z ilości cykli ładowania, a nie z ich długości itp. Ogólnie chodziło o to, że każde podłączenie do ładowania jest pojedynczym cyklem. Ilość cykli wynosiła 1000. Jednak takie coś jest bynajmniej dziwne, ponieważ ładując baterie co 3 dni można by było jej używać kilka ładnych lat ;p a jak jest każdy wie ;p
Każde podłączenie to nie jeden cykl tylko. Każde ładowanie od 0% do 100% to jeden cykl, ładowanie od 0% do 50% rozładowanie do 0% i później naładowanie do 50% to też jeden cykl. Bateria z czasem traci na pojemności, ale nie jest to jakaś duża różnica. Szkoda, że nie wszyscy producenci stosują Li-Poly. Te formowanie\formowanie baterii Li-ion czy Li-poly to nie wiem kto to wymyślił. W salonach sieci komórkowej nadal radzą rozładować aż telefon padnie i ładować do 12 godzin

takie baterie bardzo tego nie lubią, można je zniszczyć tak, że w ogóle nic nie będzie trzymała.