• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #463526  autor: pawlo05
 06 mar 2011, 12:27
Witam.

Mam następujący problem z zasięgiem. W jednej części domu mam zasięg w telefonie komórkowym nawet całkiem niezły ale jak jestem w innej części domu nie mam zasięgu wogóle. Nie wiem co z tym zrobić. Może istnieje jakiś sposób albo urządzenie które zwiększa zasięg telefonii komórkowej.

Z góry dzięki,
Pawlo05

#463632  autor: kerim36
 06 mar 2011, 20:08
albo wzmacniacz gsm albo zmiana operatora na tekiego, ktory byc moze bedzie dzialal w calym domu

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#464147  autor: ganc2
 09 mar 2011, 00:43
kowcio pisze:Były już o tym tematy
musisz sprawić sobie urządzenie - repeater GSM
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... g=repeater
Poprawi on sygnał, ale sieci GSM.
to raczej drogie zabawki.
z ciekawości - z jakiej sieci korzystasz? nie wyobrażam sobie już miejsca w polsce w którym bym nie miał zasięgu.
z metod chałupniczych - kup jakiś starszy telefon (stare siemensy - z "śrubą" z tyłu obudowy, weź kawałek), skręć duży kawał drutu i podepnij - zadziała jak prymitywna antena. sposób bardzo prymitywny ale skuteczny. Taką zewnętrzną antene możesz zrobić z blaszanej pokrywki od jakiejś bombonierki, kawałka drutu i gumową zatyczke-ważne żeby drut siedział w gniezdzie.

jakbyś miał problemy techniczne to wal na elektrodę: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic469338.html, albo do mnie tutaj w tym temacie, ale raczej powinieneś dać sobie radę.

Albo po prostu kup telefon z możliwością podłączenia zewnętrznej anteny lub zestawu indukcyjnego. Markowa antena to wydatek maksymalnie kilkudziesięciu złotych, ale po co przepłacać?

Wzmocni ci to zasięg, a co najważniesze wydaje mi się rozsądniejszym wyjściem niż praktycznie stawianie własnego BTSa w pokoju, co z kolei wydaje mi się co najmniej strasznie niedorzeczne :P .

#464154  autor: kerim36
 09 mar 2011, 08:49
ganc2 pisze:nie wyobrażam sobie już miejsca w polsce w którym bym nie miał zasięgu.
ale takich jeszcze sporo jest

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#464173  autor: KamaZ
 09 mar 2011, 14:25
kerim36 pisze:ale takich jeszcze sporo jest
Pół biedy jak jest chociaż jeden operator z dobrym zasięgiem, ale znam miejsca w których z jakiegokolwiek jest problem, żeby zadzwonić.

#464659  autor: ganc2
 11 mar 2011, 20:58
KamaZ pisze:
kerim36 pisze:ale takich jeszcze sporo jest
Pół biedy jak jest chociaż jeden operator z dobrym zasięgiem, ale znam miejsca w których z jakiegokolwiek jest problem, żeby zadzwonić.
Wystarczy wejść do metalowej klatki (np. windy :wink: ) / zamknąć telefon w szczelnym metalowym pudełku by stracić zasięg na amen, ale ja nie mówię tutaj o takich miejscach jak środek gęstego lasu, wielki kanion czy szyb kopalni 800m p.p.m. bo brak sygnału w takich miejscach rozumie sie samo przez się, tylko miałem na myśli ze raczej w zamieszkiwanych i typowo urbanistycznym terenie nie zauważyłem zaników :wink: .

#465741  autor: kello
 18 mar 2011, 09:44
Mało jeździsz po Polsce. Często między mniejszymi miejscowościami nie ma zasięgu. Anteny skierowane są na miejscowości, a nie na drogi między nimi.

#466027  autor: DeLirQa
 19 mar 2011, 16:32
Znam kilka miejscowości głównie na pograniczu woj. lubelskiego/mazowieckiego(jedna miejscowoć nawet gminna :) ) gdzie o zasięg jest ciężko. W domach zasięgu Ery i Orange praktycznie nie ma i trzeba być przy oknie ew. wyjść na zewnątrz, by móc zadzwonić czy też wysłać SMSa.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#466142  autor: cwo
 20 mar 2011, 08:56
ganc2 pisze:z ciekawości - z jakiej sieci korzystasz? nie wyobrażam sobie już miejsca w polsce w którym bym nie miał zasięgu.
wbrew pozorom jest dużo takich miejsc, tak jak mówili poprzednicy drogi pomiędzy miejscowościami, małe miejscowości. No i oczywiście wszelkie piwnice, często fabryki, windy, schrony, parkingi podziemne.

Ale i tak jest dużo lepiej niż jakieś 5-10 lat temu. Swego czasu jeździłem po całej Polsce z dwoma telefonami, 1 w plusie i 1 w orange (wtedy idea) i idea działała na początku w większej ilości miejsc, chociaż były takie miejsca gdzie idea traciła zasięg a plus dawał radę. Później nie było prawie różnicy jaka sieć.

jaki film polecacie - cowartoobejrzec.pl