waeren pisze:Dario masz napisane ze siec era i korzystasz z iplusa?:)
Mam nokie 6310i i podejrzewam ze na GPRS to za bardzo nie chodzi, a tam gdzie chyba bede mieszkal nie ma edge, teraz mam kabel w sieci osiedlowej wiec nie martwi mnie to ale robie wywiad na wypadek przeprowadzki bo nie chcialbym sie odciac od netu. Tak tez sie zastanawiam jak z odbieraniem tych polaczen i dzwonieniem, normalnie bez problemu mozna inicjowac i odbierac w czasie pracy z netem, polaczenie ma priorytet nad netem? I czy powoduje to rozlaczenie, czy jak to nazwac, polaczenia z netem w czasie rozmowy?
A i jeszcze jedno jak to jest po przekroczeniu tego 1 GB, jak to wspominaj w umowie o mozliwosci ograniczenia transferu?
Ja korzystam z wielu sieci

akurat abonamentowo mam tez PlusGSM a Ere mam jako TT

ale poprostu do Ery mam jakoś większą sympatię.
Natomiast co do EDGE, sprawdź sobię na
www.mapa.plusgsm.pl 
odszukaj swoją miejscowość i kliknij na pokrycie EDGE
Co do połączeń...nie będę Cię zagłębiał w szczegóły. To wszystko zależy od rodzaju zaimpletowanego w telefonie GPRSu. Wyróżniamy takie 3 klasy:
Class A - telefon może jednocześnie mieć aktywną sesję transmisji pakietowej i przyjmować połączenia innego typu z sieci GSM
Class B - telefon może jednocześnie mieć aktywną sesję transmisji pakietowej i oczekiwać na połączenia z sieci GSM, jednak na czas przychodzącego połączenia sesja jest zawieszana, a następnie wznawiana po rozłączeniu połączenia.
Class C - telefon może być albo w stanie oczekiwania na połączenia z sieci GSM, albo mieć aktywną sesję transmisji pakietowej - wtedy dzwoniący usłyszy sygnał zajętości bądź zostanie przekierowany na inny numer (np. poczty głosowej).
Najczęściej zaimpletowany GPRS w telefonach jest właśnie "Class B". Przynajmniej (chyba) we wszystkich Nokiach
A co do limitu transferu 1GB. Nie traktuj tego aż tak poważnie. Jesto to poprostu zabezpieczenie się techniczne ze strony operatora. Jednak narazie nie znam takich osób takich którym prędkość połączenia ta została faktycznie "ograniczona" po przekroczeniu tego limitu do 1GB dajmy na to. Nie wiem jak jest z większymi "wykroczeniami"

Ale dodam tez że przeciętny użytkownik nie wysyła w ciągu miesiąca więcej danych jak 1 - 2 GB spokojnie korzystajać z internetu. A więc jeśli nie używasz net'u do masowego korzystania z sieci P2P albo innych wymygających systemów to spokojnie Ci powinno wystarczyć. Zwłaszcza jeśli transmisja idzie po EDGE. Dodam, że obecne sieci GPRS u Naszych operatorów są w stanie obsłużyć ruch 6x- 7x razy większy niż dotychczas bez większych problemów

...