• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #440408  autor: orson_dzi
 09 lis 2010, 22:48
Witam,
Temat nie dotyczy konkretnego telefonu, a kilku jakich ostatnio używałem.
Przykładowo wybieram numer, dzwonię i nie słyszę żadnego sygnału. Odbiorca odbiera telefon, mówi do mnie, a ja dalej nic nie słyszę. Dzwonię jeszcze raz i już jest wszystko normalnie.
Zasięg przeważnie pełny, głównie 2G, bo 3G jest prawie zawsze wyłączone.
Co może być tego przyczyną? Bo na pewno nie telefon, bo to niezależne od marki i modelu.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#440410  autor: wtd
 09 lis 2010, 23:03
orson_dzi pisze:Co może być tego przyczyną?
Prostą drogą eliminacji zostaje wina sieci. Chyba że próbowałeś na kilku różnych - wtedy nie mam pojęcia, tylko czarna magia i spisek.
A próbowałeś w różnych miejscach czy te problemy występują tylko w jakimś konkretnym miejscu? (jako miejsce mam na myśli mniej więcej jednego btsa)

#440415  autor: orson_dzi
 09 lis 2010, 23:22
Nie no tylko w Erze, nic więcej nie kombinowałem.
Jakieś strasznie uciążliwe to w sumie nie jest, kwestia przyzwyczajenia, że jak nie mam sygnału, to wyłączam i dzwonię jeszcze raz. I mam tak w różnych miejscach.

A czy winna może tu być karta w jakiś sposób? Tą samą używam 6,5 roku.

#440489  autor: Vieslav
 10 lis 2010, 14:04
Przełącz na 3G, powinno pomóc.

#440596  autor: maniek89
 10 lis 2010, 23:31
orson_dzi pisze:A czy winna może tu być karta w jakiś sposób? Tą samą używam 6,5 roku.
hm jesli cie to drazni - mozna wymienic zawsze na nowa. Chociaz wlasnie tez bym obstawial wine Ery - znam ludzi ktorzy maja ten sam numer i karte nawet po 8-10 lat i im ta karta dziala w porzadku.
Vieslav pisze:Przełącz na 3G, powinno pomóc.
Moze pomoc aczkolwiek nie kazdy ma telefon 3g wiec jesli inni maja taki problem co maja zrobic?

#440612  autor: Półprzewodnik
 11 lis 2010, 09:11
Mi też się takie coś zdarzało, ale na dosyć nowej karcie i o ile pamiętam to była karta Heyah (czyli powiązania z Erą).

#440694  autor: kowcio
 11 lis 2010, 17:44
Takie rzeczy tylko w Erze.
Nie tylko Ty z tym masz problem, kilka dni temu ktoś mi się żalił. W ogóle dziwna ta sieć, nawet trzeba wybierać kierunek przed numerem, polskim numerem.

#440840  autor: Vieslav
 12 lis 2010, 11:52
Moze pomoc aczkolwiek nie kazdy ma telefon 3g wiec jesli inni maja taki problem co maja zrobic?
To wtedy mają problem :roll: . Nie pierwszy raz spotykam się z taką akcją w Erze. Zawsze zmiana na 3g pomaga.

#440904  autor: Półprzewodnik
 12 lis 2010, 18:30
Mam telefon z 3G ale co z tego, nie jestem w zasięgu 3G. I co w takiej sytuacji? Pozostaje się tylko żalić na sieć?

#444127  autor: orson_dzi
 01 gru 2010, 15:42
Fakt, zmiana na 3G pomaga (o ile nie przymrozi głośnika, co wczoraj przy -18* mnie złapało :P , przez pierwsze kilka sekund głos był ledwo słyszalny, dopiero po chwili się rozkręcił).
Ale przy 3G i średnim zasięgu tej sieci baterię żre jak dziki i za nic nie mogłem się do tego przyzwyczaić, bo wynik czuwania zawsze był inny. Raz zasięg był lepszy i trzymało dłużej, raz krótszy i telefon siadał w niecałe dwa dni, zamiast w cztery.

Tal więc zostaje co jakiś czas ponowić połaczenie jak zabranie sygnału ;) .

#444342  autor: Rafix
 02 gru 2010, 11:05
Też tak kiedyś mieliśmy z narzeczoną, obydwa telefony w Orenżu. Dzwonił telefon, halo halo i głucho w słuchawkach. I tak było, że co jakiś czas się tak zdarzało w różnych miejscach, by nagle całkowicie zniknąć - problemu nie mamy od paru miesięcy. Obydwa telefony w 2g, chociaż mój ma obsługę

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka