• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #424342  autor: PhINIX
 21 sie 2010, 14:00
Ostanio spotkalem sie z tym ze eksperci wybieraja najlepsze telefony roku, w nastepnej prezentacji widze najlepsze urzadzenia przenosne (w tym telefony) i tutaj pojawia sie moje pytanie:

Dlaczego eksperci wybieraja np Samsunga Galaxy S i Samsunga Wave??
(x10 mini wiadomo za to ze kompaktowa)

Wydaje mi sie ze zarowno Iphone 4 jak i HTC HD2 czy desire w niczym nie ustepuja tym samsungom...

jakie jest wasze zdanie? a moze o czyms nie wiem co jest wazne...

#424355  autor: user_delete19
 21 sie 2010, 14:28
ale jacy kuzwa eksperci?! O_o

#424356  autor: kowcio
 21 sie 2010, 14:34
PhINIX, wave to zupełnie inny telefon niż dostępne teraz na rynku... Zupełnie inna klasa. Telefon dość długo będzie jednym z najbardziej wydajnych telefonów- procesor 1GHz, wyświetlacz super amoled (robi piorunujące wrażenie) i te nagrywanie w HD..
PhINIX pisze:Galaxy S
To też jest urządzenie (już nei nazywam tego telefonem), które jest... przełomowe..

Co taki Apple wniósł iPkiem 4? Może subiektywnie, ale dla mnie nic..

Ale z HTC HD2 to się zgodzę, bardzo ciekawa maszynka i też szkoda, że nie została doceniona. Co do tych Samsungów, ktore dostały nagrody, to zadnych wątpliwości nie mam ;-)

Taki Wave można powiedzieć, że od HD2 też się niczym nie różni. Tylko tu też jest nowy system, który także duzo wniesie na rynek, jeśli Samsung będzie go rozwijał (a to pewne, bo kasy wpakowali w tę Badę tyle, że głowa boli ;) ).

Wiesz, też różni sa ludzie i jednemu taki Wave pasuje, a drugiemu HD2. Ja nie mógłbym mieć takiego HD2 jako telefonu, bo po prostu za wielki jest. Może fajny, ale niezbyt wygodny przy korzystaniu w ruchu. Wave też jest dość duży, ale nie aż taki, żeby jego wymiary przeszkadzały.

No i też zobacz na... Cenę. Wave ma świetna cenę do swoich możliwości. Nie znajdziesz telefonu tak wyposażonego za ~950 PLN/nowy w serwisie allegro.pl (chyba, ze o czymś nie wiem?). Pewnie ten stosunek też jakoś uwzględnili. HD2 bardzo drogi jest.

Tak to juz jest.. Coś trzeba wybrać.

#424362  autor: stypulkovski
 21 sie 2010, 15:01
Cena HD2? Cena iP4?

To nie jest wybór jakościowy, tylko cena/jakość. Wave drogi nie jest, X10 mini podobnie. HD2 najtaniej koło 1300-1500 zł (Allegro), a iP4 nie dostaniesz za mniej niż 3000 zł.

#424369  autor: user_delete10
 21 sie 2010, 16:18
kowcio pisze:Ja nie mógłbym mieć takiego HD2 jako telefonu, bo po prostu za wielki jest. Może fajny, ale niezbyt wygodny przy korzystaniu w ruchu. Wave też jest dość duży, ale nie aż taki, żeby jego wymiary przeszkadzały.
Dopiero w Saturnie, w ubiegłą środę miałem okazję zobaczyć na żywo HTC HD2. Ci "eksperci" jeśli biorą takie urządzenia pod lupę w kategorii "telefonu" powinni mieć na uwadze rozmiary a wtedy HTC HD2 przegrałby na początku. Mimo wszystko rozmiary powinny być przyzwoite a nie przypominać netbooka czy tabletu. Kto to nosi w kieszeni, jak z tego dzwonić?... Do tego trzeba chyba łap jakiegoś olbrzyma by ten HTC nie wypadł z rąk podczas obsługi gdzieś na ulicy.

#424370  autor: kowcio
 21 sie 2010, 16:22
fenix189, to samo miałem na myśli we wcześniejszym poście. Taki Wave jest dla mnie sporym telefonem, a tego HTC to bym musiał w torbie nosić. Czy to nie mija się z celem? ;-) To raczej tablet z funkcjami telefonicznymi. Nie wiem, jak z tego można dzwonić- jak dla mnie to wielki grzmot. Sam ekran ma 4,3" jeśli nie pomyliłem się. Może fajnie się obsługuje go (wiadomo), tylko na ile to praktyczne urządzenie jest?

Gla mnie GalaxyS jest lepszy niż iP4 ;-) I 2x tańszy. Dla wieli użytkowników także. Apple to już bardzo przereklamowane telefony.

#424413  autor: orson_dzi
 21 sie 2010, 23:09
kowcio pisze:Co taki Apple wniósł iPkiem 4? Może subiektywnie, ale dla mnie nic..
A antena wbudowana w obudowę to pies? Przełomowy wynalazek. Telefon z którego nie da się dzwonić :!: :smt005

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#424416  autor: knopers
 21 sie 2010, 23:45
kowcio pisze:Apple to już bardzo przereklamowane telefony.
Apple głównie się utrzyma z tego, że obecni użytkownicy iP 3G i 3GS będa kupowali iP 4. Dla mnie ajszajs to telefon dla szpanerów, nic więcej...

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#424417  autor: wtd
 22 sie 2010, 00:45
knopers pisze:Dla mnie ajszajs to telefon dla szpanerów, nic więcej...
Nie chcę tutaj wyjść na jakiegoś fanboja, ale jak dla mnie największy wybór aplikacji spośród dostępnych platform + do niedawna praktycznie nieporównywalna przeglądarka i ekran jak dla mnie są czynnikami które doskonale usprawiedliwiają jego zakup. Chociaż obecnie to z cenami ip4 to trochę w kosmos odlecieli.
kowcio pisze: Taki Wave jest dla mnie sporym telefonem, a tego HTC to bym musiał w torbie nosić
Jeżeli wave jest sporym to co nie jest? Mniejsze telefony zaczynają kuleć pod względem ekranu, zresztą te 3,3" w wave to już jest taka dolna rozsądna granica .

#424422  autor: orson_dzi
 22 sie 2010, 05:30
wtd pisze:są czynnikami które doskonale usprawiedliwiają jego zakup
Ale nie cenę na pewno.
kowcio pisze:Wave jest dla mnie sporym telefonem
Bez przesady. Wave zgrabny jest.
Wczoraj bawiłem się Galaxy S i jest już całkiem spory, ledwo ręką sięgałem do krańców ekranu ale też jakiś strasznie wielki nie jest. Wielka, to jest Toshiba G900, TyTn II, albo LG BL-40 ze względu na tą straszną długość.

Wracając do nagród, to ta dla Wave jest całkiem zasłużona. Gorzej, jak takie nagrody dostają telefony zwyczajnie słabe, jak wychwalany i nagradzany swego czasu W910, w tym (ło matko) za jakość dźwięku.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#424428  autor: kowcio
 22 sie 2010, 09:34
Może źle się wyraziłem. Wielki to on nie jest, wymiary ma akceptowalne, ale wcześniem miałem Monte i to był malutki telefonik ;-) Ja bardzo lubiłem od zawsze jakieś małe telefoniki, więc dla mnie jest ten Wave dość duzy. Nie jest wielki, jak Galaxy (Galaxy bym na pewno nie kupił).
Wave jest długi, mimo wszystko jeszcze dobrze leży w dłoni. Gdyby był szerszy, to bym go nie wziął. muszę mieć coś, co mi wygodnie się obsługuje, a taki Galaxy to fajna... Zabawka.

No właśnie, głównymi klientami iP4 to dotychczasowi użytkownicy starszych wersji... Kiedyś to owszem, pojawiła się nowość, a dzisiaj za dużo nie wnieśli tą czwórką. Tak moze subiektywnie.

#424662  autor: PhINIX
 23 sie 2010, 13:23
Wychodzilo by na to ze galaxy dostal nagrode praktycznie za to za ma super amoled i androida... przeciez HD2 nie jest duzo wiekszy od galaxy...

Co do i4 wyswietlacz nie ma sobie rownych....

Podejrzewam ze w wyborach na najlepsze urzadzenie przenosne nikt nie bral pod uwage ceny czy wielkosci.... tylko funkcjonalnosc, szybkosc dzialania, wyswietlacz etc...

#424754  autor: user_delete10
 23 sie 2010, 19:09
PhINIX pisze:Podejrzewam ze w wyborach na najlepsze urzadzenie przenosne nikt nie bral pod uwage ceny czy wielkosci.... tylko funkcjonalnosc, szybkosc dzialania, wyswietlacz etc...
Bo nie znają potrzeb klientów. Ja chcę mieć przy sobie dobry telefon a nie cegłę czy mini netbooka.