• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #419836  autor: Optipos_Prime
 29 lip 2010, 08:52
Witam, założyłem temat, ponieważ rozglądam się za Samsungiem Wave. Wiem, że ma baterię 1500 mAh, lecz podobno można ładować go w połowie naładowania baterii i nie wpływa to na wytrzymałość baterii na przestrzeni lat.
Drodzy użytkownicy pomóżcie mi rozróżnić rodzaje baterii, które są w telefonach. Wiem, że są litowo-jakieśtam itd. Chciałbym wiedzieć, które z nich są najlepsze.

[center] d(-.-)b [/center]

#419848  autor: staruch
 29 lip 2010, 09:45
nie wiem jakiego rodzaju bateria tam jest ale powiem Ci szczerze ze przy samsungu S8300 i I8910 mialem napisane to samo w INSTRUKCJI OBSLUGI wiec to calkiem mozliwe-ja tak ladowalem i bateria nigdy nie padła(w sensie nie zniszczyla sie)

pozdro

#419849  autor: Maniiiek
 29 lip 2010, 10:03
obecnie stosowane sa litowo-jonowe i litowo-polimerowe. Ich sie oczywiscie nie formuje a przeladowanie lit-polimer grozi wybuchem. Podobno polimerowe sa lepsze. Ale wydaje mi sie, ze wymagaja mniejszych gabarytow do wiekszych pojemnosci niz litowo-jonowe. (w noki 9300 jest dosyc mala a 1500mHa ma a w e61 jest znacznie wieksza i ma tyle samo) ale to tylkp moje przypuszczenia.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#419855  autor: Optipos_Prime
 29 lip 2010, 10:30
staruch pisze:ja tak ladowalem i bateria nigdy nie padła
Ale w jaki sposób? Chodzi Ci od pełnego rozładowania do pełnego naładowania?
Maniiiek pisze:Podobno polimerowe sa lepsze
Hmm, właśnie chodzi mi o to jakie są lepsze (chodzi o czas czuwania/pojemność)
Czyli formatowanie niepotrzebne, bo to nic nie da?

[center] d(-.-)b [/center]

#419871  autor: staruch
 29 lip 2010, 11:35
Optipos_Prime pisze:Ale w jaki sposób? Chodzi Ci od pełnego rozładowania do pełnego naładowania?
chodzi o ładowanie-naprzyklad od 30% baterii do pełnego naładowania codziennie

pozdro

#419930  autor: orson_dzi
 29 lip 2010, 17:12
Maniiiek pisze:Podobno polimerowe sa lepsze.
Są. Patrz na większość SE, które ładnie trzymają.

Baterie bardzo rzadko ładuję, gdy padnie całkowicie. I nigdy żadnych problemów nie zauważyłem. Kiedy potrzebuję, wtedy podłączam.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#421450  autor: kowcio
 06 sie 2010, 15:01
Ja też mam takie odczucie, ładuję jak chcę. Mam takiego starego Samsunga C210 z li-ion by Hitachi (oryginał!) i jakoś od chyba 2004 roku jakoś nic złego się z nią nie dzieje, jak żywam to 2/3 dni trzyma, a jak lezy to ponad tydzień. Tylko przypominam, że w tamtych czasach Samsungi słabo trzymały ;-) Bateria ma 800 mAh (to sprawdzone w menu serwisowym). Nie zanosi się, że po 6 latach użytkowania będzie ona w najbliższym czasie do wymiany (jak się zużyje to całkiem ten telefon wywalę na smietnik).
Bateria... Meda in Korea, cell made in Japan. Teraz to wszedzie china :-(

co zauwazyłem, baterie w Nokiach się szybko zużywają. Tzn. nie do końca padają, ale po 2 latach normalnego użytkowania z półtora tygodnia trzyma raptem 3-4 dni. W SE... Miałem K320i, później kuzyn go mial i za dużo nie używał, a po 1,5 roku już trzymał połowę krócej, tj. z tygodnia na 3 dni. Tam była bateria li-pol.

Jakoś mnie nie rusza li-pol.

A tego samsunga często ładowałem jak miał 2/3 kreski, bo często z niego prowadzę długie rozmowy.

#421928  autor: Rafix
 09 sie 2010, 10:08
Ja miałem w SE Li - Pol - ładowałem jak było potrzeba i nadal trzyma dobrze, a teraz mam Li - jo i robię tak samo i też jest spoko :)

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#422128  autor: mariusz9a
 10 sie 2010, 11:22
orson_dzi pisze:Są. Patrz na większość SE, które ładnie trzymają.
Ale nie ma w tym żadnego naukowego wytłumaczenia że li-poly trzymają dłużej. To nie na tym polega różnica w tych bateriach. To ile bateria wytrzymuje w danym telefonie zależy jak "prądożerny" jest sam telefon a nie czy to ogniwo li-ion czy li-poly.
Baterie li-poly w porównaniu do li-ion różnią się tylko większą ilością cyki ładowania (około 500 cykli ładowania więcej niż ogniwa li-ion).
Maniiiek pisze:przeladowanie lit-polimer grozi wybuchem
A według Ciebie li-ion czy jeszcze starsze np ni-mh nie wybuchają przy przeładowaniu? Jest specjalny układ mikroprocesorowy zapobiegający przeładowaniu. Także możesz sobie telefon trzymać i miesiąc pod ładowarką jeśli tylko chcesz.

#422132  autor: kowcio
 10 sie 2010, 11:26
Gwoli ścisłości ilość ładowań dla li-ion to 1000x, a dla li-pol 1500x. To jets orientacyjna wartość. Ja nie zauwazyłem tego. Jak bateri ama się zużyć to i tak się zużyje, czy to będzie li-ion, czy li-poly czy li-noname.

Teraz ładować można jak chce się, to już nie jest doba wodorotlenkowych baterii, które miały tzw. efekt pamieciowy.

Poza tym wiecie ile było tematów o bateriach? Masa.