• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 30 z 99
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 99

#399804  autor: FABIANO
 19 kwie 2010, 18:32
Właśnie powróciło Cell info na w/w BTS-ie :) POZDRAWIAM

#399921  autor: rogmaniek
 20 kwie 2010, 13:04
Pawrzes pisze:Są stacje które retransmitują jedną nazwę albo 2 identyczne naprzemiennie np. w kiedyś zlikwidowanej usłudze Radar/Gdzie jestem można było zobaczyć np. "Bilgoraj, Bilgoraj." i nic więcej... :roll:
Pawrzes, ciekawe... Jakoś w Wielkopolsce się nie spotkałem. Zawsze są dwie nazwy naprzemienne, czyli, tzw. "szczegółowa" i "ogólna". Z tym, że ta druga, to już nie zawsze musi być nazwa dużego miasta czy regionu, ale np. jakiegoś pojezierza czy parku.

[ Dodano: 2010-04-20, 13:09 ]
pager pisze:Po jakim czasie mogę się spodziewać CELL INFO ,jeśli stacja została włączona w piątek 16.04?
Jeśli chodzi o moje obserwacje, np. na stacjach we Wrześni czy Słupcy (obie na/przy solidnych konstrukcjach, czyli strunobetonowych słupach, jakże charakterystycznych dla Eruni :P ), to takie odpalanie CI trwało ok. miesiąca, ale i tak nie każda cela nadawała, od razu, taką informację. Może technicy potrzebowali czasu, aby sprawdzić czy dany sektor pokrywający jakiś obszar i CI emitowane z celi (jeśli teraz dobrze piszę :-D ) będzie pokrywało się z rzeczywistością.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#400069  autor: pager
 21 kwie 2010, 10:18
rogmaniek pisze:
Pawrzes pisze:Są stacje które retransmitują jedną nazwę albo 2 identyczne naprzemiennie np. w kiedyś zlikwidowanej usłudze Radar/Gdzie jestem można było zobaczyć np. "Bilgoraj, Bilgoraj." i nic więcej... :roll:
Pawrzes, ciekawe... Jakoś w Wielkopolsce się nie spotkałem. Zawsze są dwie nazwy naprzemienne, czyli, tzw. "szczegółowa" i "ogólna". Z tym, że ta druga, to już nie zawsze musi być nazwa dużego miasta czy regionu, ale np. jakiegoś pojezierza czy parku.

[ Dodano: 2010-04-20, 13:09 ]
pager pisze:Po jakim czasie mogę się spodziewać CELL INFO ,jeśli stacja została włączona w piątek 16.04?
Jeśli chodzi o moje obserwacje, np. na stacjach we Wrześni czy Słupcy (obie na/przy solidnych konstrukcjach, czyli strunobetonowych słupach, jakże charakterystycznych dla Eruni :P ), to takie odpalanie CI trwało ok. miesiąca, ale i tak nie każda cela nadawała, od razu, taką informację. Może technicy potrzebowali czasu, aby sprawdzić czy dany sektor pokrywający jakiś obszar i CI emitowane z celi (jeśli teraz dobrze piszę :-D ) będzie pokrywało się z rzeczywistością.
No niestety stacja po dwóch dniach zamilkła,a dokładnie dwa sektory ,które nadawały.Trzeci sektor nie ,,chodził,,.Pewnie to jakaś próba była.
I znów moje pytanie ile czasu trzeba będzie poczekać do komercyjnego uruchomienia?
Jak to wygląda z waszych obserwacji?

#400113  autor: rogmaniek
 21 kwie 2010, 13:11
pager pisze:No niestety stacja po dwóch dniach zamilkła,a dokładnie dwa sektory ,które nadawały.Trzeci sektor nie ,,chodził,,.Pewnie to jakaś próba była.
I znów moje pytanie ile czasu trzeba będzie poczekać do komercyjnego uruchomienia?
Jak to wygląda z waszych obserwacji?
Nie wiem czy to da się tak "łatwo" odpowiedzieć. Bo takie komercyjne odpalenie stacji zależy pewnie od wielu czynników. Przykładem może być wspomniana przeze mnie stacja w Słupcy. Stacja była gotowa, pod tzw. "klucz" już (a może dopiero) w maju 2008r., a jej odpalenie nastąpiło jakoś chyba pod koniec października tamtego roku (piszę w "przybliżeniu", bo tylko czasami tam "zaglądałem", mieszkając już w Poznaniu). Nie dość, że stacja w planach PTC była już w 2007r., to jeszcze tyle trwało "oficjalne" jej odpalenie. Na początku miały na to wpływ, m.in. protesty osiedlowej ludności, bo stacja miała być blisko przedszkola i w ogrodzie szpitalnym :P (nie ważne, że już na dachu szpitala swoje stacje mieli Polkomtel i PTK Centertel).

To miała być druga stacja, jakże potrzebna, bo wtedy tylko PTC, w tym mieście, miała jedną stację. Zarazem miała to być pierwsza stacja także 3G. I o dziwo, co rzadko zdarza się Polkomtelowi, operator Plusa wymienił anteny na nowe, także 3G, jakoś w październiku czy może listopadzie 2008r. i jako pierwsi w Słupcy odpalili 3G pod koniec grudnia, może na święta :twisted: , a dopiero "chwilę" później stację 3G odpaliła PTC (wcześniej dział tylko BTS).

Także może odpalą stację komercyjnie lada dzień, a może nawet za kilka miesięcy, bo w/w przypadku podobno czekali jeszcze na jedno pozwolenie (pewnie chodziło o wykaz pozwoleń UKE, bo zaraz po jego opublikowaniu na początku października tamtego roku, stacja 2G została włączona) :wink: Chociaż kto wie, jak już było tu pisane, może przez ten czas, mimo, że telefon pokazywał zasięg innej stacji, na czas rozmowy logował się do tej niby jeszcze "niedziałającej" ;-)

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#401199  autor: user_delete10
 26 kwie 2010, 17:53
Jakby tu zajrzał znowu dobry Samarytanin od CI proszę by poprawiono nazwę miejscowości na BTSie w miejscowości Pilchowice, gmina Pilchowice,powiat gliwicki, woj.śląskie. Nazwa ta to Pilchowice-Stanice, tutaj jest literówka, miało być Pilchowice-Stanica. Po roku pomimo maila do BOA nie zrobiono tego.

#401256  autor: Pawrzes
 26 kwie 2010, 22:14
W Warszawie trwa optymalizacja Cell Info, znikają błędne/niedokładne/nieaktualne nazwy a pojawiają się bardzo precyzyjne, bezbłędne, świetnie dopasowane do lokalizacji i zasięgu stacji bazowych :-) Wielkie brawa dla Specjalisty który je wprowadza :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne zmienione/ulepszone to np.:

Warecka-Nowy Swiat-Ordynacka (zamiast Srodmiescie)
M.Kasprzaka-Skierniewicka (zamiast Kasprzaka)
Park R.Traugutta-park J.Kusocinskiego
Raszynska-J.U.Niemcewicza
Senatorska-Nowy Przejazd
Browarna-Park Kazimierzowski
Zoliborz Urzedniczy-Stary Zoliborz
Z.Krasinskiego-ks.J.Popieluszki
Pl.Teatralny-Teatr Wielki
Ogrod Krasinskich-gen.W.Andersa (zamiast Nowolipki)
Warecka-K.K.Baczynskiego (zamiast Srodmiescie)

Pozdrawiam

#402226  autor: FABIANO
 02 maja 2010, 21:18
Byłem dziś na zawodach Pudzianowskiego w Chrzypsku Wielkim w woj wielkopolskim. Wszystko odbywało się obok masztu Ery. Stwierdzam brak cell info :cry:

#402585  autor: wodzu177
 04 maja 2010, 13:59
W Wieluniu i okolicach,blisko od dwóch miesięcy na wszystkich stacjach jest całkowity,brak Cell info.

Jeśli na forum są technicy sieci Era,to zwracam się do Was z dużą prośbą o przywrócenie wszystkich nazw w mieście Wieluń w województwie Łódzkim.

Z góry dziękuję!

Nokia-6610/LG-KG275/Siemens-A52/A57/mitsubishi trium Eclipse i wiele innych prawie muzealnych modeli.

#402590  autor: FABIANO
 04 maja 2010, 14:35
Cell info Ery jest ciekawe ale dużym minusem są te ich częste braki :cry: co nie zdarza się np w Orange (jest wszędzie i zawsze) POZDRO

#402594  autor: Pawrzes
 04 maja 2010, 14:50
FABIANO pisze:w Orange (jest wszędzie i zawsze)

Nie masz racji. Nie wszystkie BTSy Orange emitują CI.

Pozdrawiam

#402612  autor: FABIANO
 04 maja 2010, 15:20
Pawrzes pisze:
FABIANO pisze:w Orange (jest wszędzie i zawsze)

Nie masz racji. Nie wszystkie BTSy Orange emitują CI.
Tam gdzie ja byłem to wszędzie było CI Orange

#402729  autor: Patryk_
 04 maja 2010, 21:14
Era idzie w ślady Plusa ? :P
Obrazek

Ba ! Gorzej, bo w przypadku plusowskiego Slaskie wiadomo chociaż, że chodzi o województwo...

#402857  autor: ezaq
 05 maja 2010, 14:41
W Puławach na jednej stacji (CID 2150) odpalonej ponad rok temu do dzisiaj nie ma Cell Info.

Fajnie, że ktoś z Ery bierze pod uwagę sugestie pojawiające się w tym wątku, ale pochwaliłem się kropkami w CI i je zlikwidowano ;( A takie oryginalne były :P

#402868  autor: Pawrzes
 05 maja 2010, 15:15
Patryk_ pisze:Era idzie w ślady Plusa ?

Nie. To jest druga nazwa na przemian z nazwą miejscowości.
ezaq pisze:A takie oryginalne były :P

No ale "zgodnie z procedurą" nie powinny być ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obrazek

Pozdrawiam

#402878  autor: Patryk_
 05 maja 2010, 15:46
Pawrzes pisze:To jest druga nazwa na przemian z nazwą miejscowości.
Nie zauważyłem niestety drugiej nazwy,a wcale tak krótko nie czekałem, by się pojawiła.

#402879  autor: FABIANO
 05 maja 2010, 15:56
Kolejny przykład że CI Ery ma coraz więcej braków i niedociągnięć :| niestety

#402901  autor: Pawrzes
 05 maja 2010, 17:36
Patryk_ pisze:Nie zauważyłem niestety drugiej nazwy,a wcale tak krótko nie czekałem, by się pojawiła.

Jeśli patrzyłeś na to co widać na tapecie to drugiej nazwy nie zobaczysz bo Nokia w wyświetlaniu Cell Info pozostaje w technologii lat 90-tych i tu można zobaczyć tylko jedną nazwę która została odczytana po zalogowaniu się do stacji bazowej.
W Wiadomościach sieciowych na kanale 50 odczytywane są obie nazwy jak również CellTrack wyświetla obie naprzemiennie.

Pozdrawiam

#402933  autor: asziatko
 05 maja 2010, 20:06
Jak wiadomo są dwa typy wyświetleń nazw w CI

* Cell Info Micro - bardziej szczegółowa nazwa,
* Cell Info Macro - mniej szczegółowa nazwa.

Kiedyś było jeszcze Cell Info Oko, występowało np. w Radarze, Gdzie Jestem i na WAP.

Np. w Tarnowie można zauważyć i faktycznie tak jest w CI Era że nazwa

Obrazek
Cell Info Micro

występuje na przemian z

Obrazek
Cell Info Macro
.

W Kontakcie,
Artur

#404730  autor: Gadulski
 14 maja 2010, 17:14
Patryk_,
Era idzie w ślady Plusa ?(...) Ba ! Gorzej, bo w przypadku plusowskiego Slaskie wiadomo chociaż, że chodzi o województwo...
Nazwy regionów zdecydowanie lepiej wyglądają... Na pewno w Erze na przemian z nazwą "Slask" coś się pojawiło...
Na Śląsku Plus ma CI "Slaskie", wiec na Dolnym Śląsku powinno być "Dolnoslaskie", jednak pojawia sie "Dolny Slask"...
Nazwy województw mozna pisać małą literą...

Obrazek

#406355  autor: slawnokia
 23 maja 2010, 23:30
Wczoraj miałem okazję przebywac w Międzybrodziu Bialskim,pierwszy raz od prawie roku.CI Ery to "Miedzybrodzie Bialskie" na przemian z "Beskid Slaski".Mniej wiecej po godz.14.00 na wyświetlaczu pojawiło się mi "Miedzybrodzie Bialskie" na przemian z "mozliwe klopoty z siecia pracujemy nad poprawa".Czy ktoś coś podobnego już widział?
Oczywiście na wyświetlaczu miałem tylko częśc tekstu ("mozliwe klopoty z sie"),resztę odczytałem z wiadomości sieciowych-na mojej Nokii 6500 włączone info o sieci i odbiór wiadomości sieciowych z kanału 50.Miejsce gdzie przebywałem było ostatnio dotknięte powodzią a obecnie jest zagrożone osuwającą się z góry ziemią-byc może stąd to CI. Fakt że zasięg się tracił.
Ogólnie CI Ery na Podbeskidziu (i nie tylko) nadal działa "w kratkę",a o przerwach w działaniu można "książkę napisac". Technicy zróbcie cos z tym!.
  • Strona 30 z 99
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 99
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30