• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 28 z 99
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 99

#394377  autor: darnok
 20 mar 2010, 10:59
wodzu177 pisze:Zrozumiałem, dzięki za wyjaśnienia.

I jeszcze jedno pytanie.Czy zniknięcie CI np. w Wieluniu i okolicach może mieć związek ze zmianą numeru LAC obszaru. Pytam się ponieważ CI Ery w Wieluniu pozostało tylko na jednym BTS-ie. Era zmieniła w Wieluniu i okolicach nr.LAC z 30510 na 30690
Sprawdziłem to netmonitorem na noki 3410.
Tam sie podmiana sprzetu odbywa (stad te zmiany LAC) i na nowym sprzecie zapewne Cell Broadcast nie jest skonfigurowany. Z czasem poprawia.

#394460  autor: user_delete10
 20 mar 2010, 18:46
Jakieś faktycznie dziwactwa się dzieją w Erze. Nawet w Gliwicach ostatnio przez dłuższą chwilę nie wyświetlało nic, natomiast dziś znając nazwy CI jakie są po kolei na drodze jaką jeżdżę (Toruńska - os.Sikornik-Trynek) od siebie do centrum pojawiły się jakieś 2 "nowości", pomiędzy tymi powyższymi, jedna nazwa nigdy przezemnie dotąd nie zaobserwowana - Nowy Swiat-os.Sikornik i jedna z drugiego krańca miasta - os.Kopernika.Potem normalnie, ale za następny kawałek uparcie widziałem tylko na ekranie - Pszczynska zamiast Wroclawska-Dworcowa i zabrakło wspomnianej kiedyś przezemnie nieaktualnej nazwy Kuczewskiego, pojawiła się od razu Politechnika Slaska. Może zmiany, może pomieszało się totalnie.

#395374  autor: slawnokia
 24 mar 2010, 18:27
Za to w Cieszynie wg CI Ery jest "Mnisztowo", a powinno poprawnie byc "Mnisztwo"-kolejna literówka .
Błąd został poprawiony po moim wpisie na forum.Wprowadzono też kilka nowości,m.in:"Krasna","Bobrek","Slowicza".
W Bielsku-Białej,przez dwa dni tylko nieliczne stacje nadawały CI. W dniu dzisiejszym CI wróciło z większości stacji.
i zabrakło wspomnianej kiedyś przezemnie nieaktualnej nazwy Kuczewskiego, pojawiła się od razu Politechnika Slaska. Może zmiany, może pomieszało się totalnie.
Skoro nazwa nieaktualna to pewnie po twoim poście zmienili na prawidłową.

#395595  autor: user_delete10
 25 mar 2010, 22:14
Dlaczego po wpisie na Telepolis Era miałaby zmienić? Nie rozumiem. Sprawdzę jutro jeszcze raz.

#395624  autor: slawnokia
 26 mar 2010, 03:05
Bielsko-Biała:jest "Halcnowska Kepa"a powinno byc:"Kepa Halcnowska"
jest"Debowskiego-Na Kopcu Lipnickim" a powinno byc "Dembowskiego-Na Kopcu Lipnickim"
[ Dodano: 2009-12-24, 13:14 ]
Potwierdzam zmianę na nazwy prawidłowe w Bielsku-Białej,jest "Dembowskiego-Na Kopcu Lipnickim" i "Kepa Halcnowska"
technicy Ery tu zaglądają bo uwzględnili kilka moich sugestii odnośnie błędnych nazw.Ostatnia to
Cytat:
3.Na 1/3 obszaru Czechowic-Dziedzc jest :"Goczalkowice-Zdroj" wcześniej było o ile dobrze pamiętam"Grabowice-Kepa"-pierwotna nazwa jak najbardziej prawidłowa.

Obecnie jest:"Grabowice-Kepa,Goczalkowice-Zdroj".
To cytaty z moich wcześniejszych postów.
Wszystkie zmiany zostały wprowadzone kilka dni po moich wpisach na tym forum.To chyba nie przypadek,bo długi czas występowały w formie błędnej.Szkoda,że screenów nie mogę robic.Może technicy Ery tu zaglądają-nie wiem.

#395659  autor: rogmaniek
 26 mar 2010, 13:14
slawnokia pisze:Błąd został poprawiony po moim wpisie na forum.
slawnokia pisze:Wszystkie zmiany zostały wprowadzone kilka dni po moich wpisach na tym forum.To chyba nie przypadek,bo długi czas występowały w formie błędnej.Szkoda,że screenów nie mogę robic.Może technicy Ery tu zaglądają-nie wiem.
Ein Moment, że co proszę?! Nie wysłałeś żadnego mail'a do BOK'u PTC, a poprawili CI, tylko po wpisie na tym forum?! Jeśli byłaby prawda, to ode mnie duże BRAWA dla PTC :-D

Aż chce się momentalnie wrócić do blue Eruni. Tylko właśnie- od razu się otrzeźwiam, jak przypomnę sobie ofertę TT i czarną "wizję" rebranding'u :x

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#395709  autor: krzykos
 26 mar 2010, 19:04
Wszystkie zmiany zostały wprowadzone kilka dni po moich wpisach na tym forum.To chyba nie przypadek,bo długi czas występowały w formie błędnej.Szkoda,że screenów nie mogę robic.Może technicy Ery tu zaglądają-nie wiem.

Takie rzeczy TYLKO w Erze :):P

A na poważnie - a dlaczego by nie..... ;-) Co - tylko Play może mieć na forum swoich doradców? Kto kumaty - to zrozumie :) :-D [/quote]

#395718  autor: Pawrzes
 26 mar 2010, 20:58
PTC a konkretniej temu osobnikowi co wpisuje nazwy w Warszawie od około 3 lat należy się nagana! Ta osoba nie powinna tym się zajmować, nie zna zupełnie miasta, nie bierze pod uwagę istniejących stacji, korzysta z nieprofesjonalnych map, robi to "na odwal się" itp. Cell Info Era w stolicy zeszło na psy... :smt011 :evil:

1. Przypisywanie nowym 3-sektorowym stacjom CI takie samo jak mają sąsiednie 3-sektorowe stacje!

2. Wpisywanie zupełnie błędnych nazw ulic, osiedli na terenie których użytkownik ich nie zobaczy na wyświetlaczu a widzi nazwę na ulicy/osiedlu będąc gdzie indziej!

3. Wymyślanie nieistniejących nazw! Np. "Ursynów Południowy" z BTS na północy dzielnicy Ursynów! Jakieś twory typu "Wilanow Polnocny" "Wilanow Poludniowy" na wschodniej części dzielnicy Wilanów zamiast nazwy obszarów np. "Zawady-Kępa Zawadowska"

4. Pomylone kierunki z których powinny być dane nazwy!

5. Nazwy ogólnikowe nic nie wnoszące do zagęszczającej się sieci jak np. 3 x "Śródmieście" z jednej stacji! Albo tylko jednej ulicy przy skrzyżowaniu dwóch ważnych arterii!

5. Ostatnio zupełne zaprzestania stosowania skrótów "Al." lub "al." (już nie wspominając o skrótach typu "gen." czy litera imienia patrona) więc np. w alei Niepodległości można zobaczyć nazwy "Al.Niepodleglosci" , al.Niepodlegosci" i "Niepodleglosci" czy 'al.Wilanowska" , "Al.Wilanowska" i z najnowszych "Wilanowska"...

6. Stosowanie znaku "/" zamiast jak dawniej "-" czyli np. "Modzelewskiego/Lotnikow" (al.Lotników powinno być!) , "Sobieskiego/Naleczowska" , "Sienna/Al.Jana Pawla II (o dziwo prawidłowa)

7. Nieaktualne od bardzo dawna nazwy

8. Stosowanie naprzemiennej nazwy np. "Mazowsze" albo "Powsin" zamiast "Warszawa"!

9. Całkowity brak CB na części BTS-ów - na niektórych taki stan trwa od kilku lat!

Widać że np. we Wrocławiu technicy się bardzo starają, nazwy są wyczerpująco dokładne i prawidłowe a np. w Warszawie rzadko która z nowszych stacji jest dobra!
Mało tego - zgłoszenia ewidentnie złych nazw są od jakiegoś czasu zupełnie olewane!

Pozdrawiam

#395911  autor: slawnokia
 28 mar 2010, 01:49
rogmaniek napisał:
Ein Moment, że co proszę?! Nie wysłałeś żadnego mail'a do BOK'u PTC, a poprawili CI, tylko po wpisie na tym forum?! Jeśli byłaby prawda, to ode mnie duże BRAWA dla PTC
Nie wysyłałem żadnych maili do BOK na temat błędnych nazw.
Jedynie w temacie występowania przerw w nadawaniu CI w moim rejonie(Bielsko-Biała i okolice)-co dało marny efekt,nawet wpisy na forum nie pomagają - przerwy nadal występują.
Jestem na tym forum od niedawna.Błędne nazwy były emitowane od kilku lat,po moich postach po kilku dniach pojawiały się prawidłowe, więc nie jest to chyba przypadek.
Opisujcie te błędy tak jak ja i ostatnio Pawrzes-może to coś pomoże.
Pozdrawiam.

#395913  autor: krzykos
 28 mar 2010, 08:59
Pawrzes pisze:PTC a konkretniej temu osobnikowi co wpisuje nazwy w Warszawie od około 3 lat należy się nagana! Ta osoba nie powinna tym się zajmować, nie zna zupełnie miasta, nie bierze pod uwagę istniejących stacji, korzysta z nieprofesjonalnych map, robi to "na odwal się" itp. Cell Info Era w stolicy zeszło na psy... :smt011 :evil:

1. Przypisywanie nowym 3-sektorowym stacjom CI takie samo jak mają sąsiednie 3-sektorowe stacje!

2. Wpisywanie zupełnie błędnych nazw ulic, osiedli na terenie których użytkownik ich nie zobaczy na wyświetlaczu a widzi nazwę na ulicy/osiedlu będąc gdzie indziej!

3. Wymyślanie nieistniejących nazw! Np. "Ursynów Południowy" z BTS na północy dzielnicy Ursynów! Jakieś twory typu "Wilanow Polnocny" "Wilanow Poludniowy" na wschodniej części dzielnicy Wilanów zamiast nazwy obszarów np. "Zawady-Kępa Zawadowska"

4. Pomylone kierunki z których powinny być dane nazwy!

5. Nazwy ogólnikowe nic nie wnoszące do zagęszczającej się sieci jak np. 3 x "Śródmieście" z jednej stacji! Albo tylko jednej ulicy przy skrzyżowaniu dwóch ważnych arterii!

5. Ostatnio zupełne zaprzestania stosowania skrótów "Al." lub "al." (już nie wspominając o skrótach typu "gen." czy litera imienia patrona) więc np. w alei Niepodległości można zobaczyć nazwy "Al.Niepodleglosci" , al.Niepodlegosci" i "Niepodleglosci" czy 'al.Wilanowska" , "Al.Wilanowska" i z najnowszych "Wilanowska"...

6. Stosowanie znaku "/" zamiast jak dawniej "-" czyli np. "Modzelewskiego/Lotnikow" (al.Lotników powinno być!) , "Sobieskiego/Naleczowska" , "Sienna/Al.Jana Pawla II (o dziwo prawidłowa)

7. Nieaktualne od bardzo dawna nazwy

8. Stosowanie naprzemiennej nazwy np. "Mazowsze" albo "Powsin" zamiast "Warszawa"!

9. Całkowity brak CB na części BTS-ów - na niektórych taki stan trwa od kilku lat!

Widać że np. we Wrocławiu technicy się bardzo starają, nazwy są wyczerpująco dokładne i prawidłowe a np. w Warszawie rzadko która z nowszych stacji jest dobra!
Mało tego - zgłoszenia ewidentnie złych nazw są od jakiegoś czasu zupełnie olewane!

Pawrzes wszystko się zgadza - wytłumaczenie masz jedno i jest banalnie proste - nikomu nie zależy na tym, ponieważ nie ma ta usługa odzwierciedlenia w finansach:( Stąd takie olewanie - a po drugie - sam wiesz ile jest stacji w Warszawie - a ile we Wrocławiu czy w innym mieście - ilość robi swoje... są ważniejsze rzeczy :roll: do zrobienia, pilnowania, nadzorowania....

#396008  autor: user_delete10
 28 mar 2010, 17:58
Zgłosiłem wczoraj wieczorem do poprawki jedno CI w Gliwicach i do dziś do popołudnia Era była wstanie odp. mi na 2 maile i przekazać moje zgłoszenie gdzie trzeba. To jest niesamowite...

#396014  autor: FABIANO
 28 mar 2010, 18:30
To że odpisali nie znaczy że zmienią CI FENIX :| .....mi też odpisali --> i tylko odpisali,bo do dzisiaj zmiany nie ma.....

#396019  autor: user_delete10
 28 mar 2010, 19:02
No tak, jeszcze mam jedną lokalizację, gdzie w minione lato prosiłem o zmianę literówki w nazwie wsi i dotąd tam nie byłem, by sprawdzić czy to zrobili. Ale mi o to chodziło, że potrafili w niedzielę 2 razy odp. podczas gdy z Orange na o wiele ważniejsze sprawy odp. ponad tydzień.

#396029  autor: FABIANO
 28 mar 2010, 19:29
To jest nadzieja (że nie olewają ludzi) :wink: ...mi się wydaje że to też zależy od tego kto przyjmie zgłoszenie. Wiadomo że Oni zmieniają się tam na służbach-i wszystko zależy od danej osoby. Jeden pomyśli---> "co mnie to obchodzi co pokazuje na wyświetlaczach" a znowu inny stwierdzi---> "a zresztą co mi zależy-zaraz im wklepie jak proszą i dadzą spokój" :-D .......może to trochę humorystycznie zabrzmiało co napisałem lecz coś w tym musi być ;-) .........

[ Dodano: 2010-03-31, 12:10 ]
Po około miesiącu od napisania emeila zmienili Cell info z drugiego sektora na BTSie w miejscowości "Miały". Zawsze było "gm.Wielen". Nie był to błąd gdyż faktycznie Miały to gmina Wieleń. Lecz sygnał z drugiego sektora obejmował dwie gminy. Dziś rano na wyswietlaczu zawitało "gm.Wielen-gm.Wronki". Oczywiscie z drugiego sektora gdyż CID sprawdziłem dzięki google maps. BRAWO:);):)

#396564  autor: user_delete10
 31 mar 2010, 19:39
Coś się chyba im pokopało w głowach w Erze. Maile 2 mi wysłali w niedzielę, tylko, że jeden miał dziwną treść bo kazali mi podać nr, lokalizację, adres, od kiedy, jak długo występuje problem (czyli nie prawidłowa, przestarzała nazwa CI :shock: ), potem drugi,że przekazali to dalej a dziś przyszedł sms, że nie znaleźli usterki tam gdzie pisałem :? Brawo Era

#396566  autor: FABIANO
 31 mar 2010, 19:48
Jak mówiłem przypuszczalnie zależy od chęci i podejścia do CI samego technika. Jeśli i jemu zależy to z miłą chęcią poprawi na dokładniejsze ;-) ...uwierz

#396584  autor: user_delete10
 31 mar 2010, 21:41
No nie będę im spamował w nadziei, że trafię na kogoś bardziej zaciekawionego tematem, no ale to dziwne było, bo ten 1 mail brzmiał jak wklejona regułka w OK Play, niezbyt pasująca do tego co pisałem, a teraz ten dziwny sms też nijak nie mający się do spraw CI.Szkoda, za pierw. razem o czym pisałem, gdy kazałem zmienić literówkę w nazwie wioski niedaleko mnie to odp. logicznie,a czy zmieni zobaczy gdy tam pojadę po roku nieobecności tam.

#396587  autor: FABIANO
 31 mar 2010, 21:52
To widocznie trafiłeś na kogoś komu na tym nie zależy i żeby sobie głowy nie zaprzątać to wysłał Tobie regułkę i finał....no widzisz u mnie dzisiaj zmienili 8) :-)

#396621  autor: wodzu177
 01 kwie 2010, 00:50
Ja też sądzę że im się nieźle w głowach miesza. Dwa dni temu napisałem do nich maila, na temet całkowitego zaniku cell info na wszystkich nadajnikach o numerze LAC 30690.

Wczoraj mi odpisali żebym podał numer telefonu numer seryjny karty sim i jaki mam obecnie stan konta. Napisali mi że dane te są im potrzebne w celu weryfikacji zgłoszenia.

Odpisali mi po ok. 5 godzinach, że opisany problem jest im już znany i o rozwiązaniu tego problemu poinformują mnie smsowo

Nie mogli tak odpisać odrazu, bez tych ceregieli z podawaniem danych? Co im to szkodzi.

Chyba trafiłem na dziwnego konsultanta.

Nokia-6610/LG-KG275/Siemens-A52/A57/mitsubishi trium Eclipse i wiele innych prawie muzealnych modeli.

#396636  autor: FABIANO
 01 kwie 2010, 09:05
Kiedys Orange tez chcieli ode mnie dane. Adres zamieszkania i nr tel. Nie wiem co to ma wspólnego z CI ale spoko-podałem co chcieli. Oczywiscie Cell info nie zmienili w zamian zawalali mi skrzynkę telefoniczną sms'ami gdzie są najbliższe punkty salonów i proponowali jakies tam tel. Byłem wściekły. Teraz już wiem po co chcieli mój adres zamieszkania !!!

[ Dodano: 2010-04-04, 23:26 ]
Byłem dziś w Drawsku w Wielkopolsce i zmieniono CI z jednego sektora z BTS-a w Krzyżu Wielkopolskim. W samym Drawsku zawsze widniało "gm Krzyz" obecnie zmieniono na "gm.Krzyz Wlkp-gm.Drawsko" co jest jak najbardziej prawidłowe:). Z innego sektora też poprawili z "gm.Krzyz" na "gm.Krzyz Wlkp"---->ROBERCIE MIAŁEŚ RACJĘ-CHCĄ TO POTRAFIĄ a wiem że w dużej mierze zmiana CI to Twoja zasługa:):):)POZDRAWIAM
  • Strona 28 z 99
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 99
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28