• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #395569  autor: ;Domelo
 25 mar 2010, 19:53
Witam.

Czy możecie mi coś powiedzieć na temat występowania niklu w telefonach komórkowych? Ostatnio powstał problem bo jedna osoba nie może znaleźć dla siebie telefonu ponieważ miała już wiele telefonów i zawsze po używaniu telefonu, wokół ucha pojawiało się zaczerwienienie. Lekarz powiedział jej że to wina telefonu komórkowego. Czy wiecie coś na temat telefonów w których nikiel nie występuje, lub występuje w znikomych ilościach? Jedynie informacje na temat niklu w telefonach komórkowych znalazłem na stronie SE jednak tam piszą że telefony są tak przebadane aby nie wpływać negatywnie na zdrowie.

c210-->k700-->w610-->w810i-->w715-->w810i-->C905-->Neo V-->Xperia P

Nokia - zakała telefonów :smt005

#395632  autor: Marek
 26 mar 2010, 09:08
Generalnie posrebrzenia na klawiaturce czy panelu zawierają nikiel.
Proponuje poszukać jakiegoś czarnego telefonu, nie wiem jaka jest zawartość niklu w czarnych klawiaturkach, więc lepiej poszukać sobie jakiegoś z taką gumowatą.

Pomogę odrzucić już jeden model, nokia 2630 zawiera nikiel.
Podobna sytuacja była gdy wprowadzano euro, wielu osobom przypomniało się że mają uczulenie na nikiel.

Proponuje napisać na stronach producentów do pomocy technicznej, może pomogą ograniczyć listę modeli dla alergika.

Drugą opcją jest poszukanie na necie jakiegoś forum dotyczącego tematyce zdrowia, możliwe że alergicy mieli podobny problem i udało im się zakupić jakiś telefon który nie powoduje podrażnień.

#395672  autor: kowcio
 26 mar 2010, 14:44
Prawie wszystkie NOKIE posiadają tę substancję w sobie, nawet w 2610 czy 6030 klawisz nawigacyjny jest z tego tworzywa zrobiony i jest o tym przestroga w instrukcji obsługi.

Ja polecam zajrzeć za Samsungami, w tych się z takim czymś nie spotkałem. Najlepiej jakiś porządny plastikowy telefon. Sporo jest tego, chociażby E1080 z najniższej półki.

W Instrukcji Nokia przestrzega, żeby nie mieć z klawiszem nawigacyjnym zbyt dużego kontaktu, bo może wywołać uczulenie. Na mnie to nie działa, tysiące SMSów wysłałem z Nokii i nie miałem żadnego zaczerwienienia. Tak samo nie jestem alergikiem ani nie mam uczulenia na nic.

#395675  autor: ;Domelo
 26 mar 2010, 15:11
kowcio pisze:Prawie wszystkie NOKIE posiadają tę substancję w sobie
Czyli nokie odpadają dla tej osoby.
Marek pisze:Generalnie posrebrzenia na klawiaturce czy panelu zawierają nikiel.
Czyli SE rzeczywiście będą tutaj dobrym wyborem, bo na rzadko których modelach są jakieś posrebrzenia. o plastikowych samsungach też wspomnę :)

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.

PS. Macie po pomógł ;)

c210-->k700-->w610-->w810i-->w715-->w810i-->C905-->Neo V-->Xperia P

Nokia - zakała telefonów :smt005