• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #38741  autor: Kaczy
 29 gru 2005, 18:31
Moi rodzice zostali "szczęśliwymi posiadaczami" neostrady :smt005 :smt005

Jest taka sprawa. Średnio co kilkanaście godzin rozłącza mi neta. Zapewne jest to związane z tą dziwną zasadą zmiany IP przez TPsę.
Problem jest taki, że przy zmianie IP wyłącza się wymieniony w tytule modem.

Czy jest to normalny obiaw czy coś z tym modemem jest nie tak?

Bo jakoś mam ochotę pomęczyć ludzików z infolinii, ale chciałbym zebrać trochę więcej lepszych argumentów, żeby mieli nad czym się głowić :mrgreen: :twisted: :twisted:

Ps. Jest to dla mnie wkurzające, bo komp chodzi 24h, służy jako serwer DHCP i FTP. No i w ogóle zasysam sobie różne rzeczy :mrgreen:

Ps. Tylko nie piszcie mi, żebym kupił sobie router i problem wtedy zniknie :[

...::: Made for loneliness :::...

#38763  autor: Skarpyta
 29 gru 2005, 19:53
hmm mam własnie ten model i własnie dziś instalowałem od nowa bo mi rozłączało co 2 min :!:

i jak instalowałem za pierwszym razem to wogóle niedało sie połączyc z netem
PORADA: zainstalój ponownie lub dzwoń do neo :twisted: :-D
Ostatnio zmieniony 29 gru 2005, 20:20 przez Skarpyta, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
Obrazek

re

#38779  autor: Saracen
 29 gru 2005, 20:13
Skarpyta pisze:hmm mam własnie ten model i własnie dziś instalowałem od nowa bo mi rozłączało co 2 min :!:

i jak instalowałem za pierwszym razem to wogóle niedało sie połączyc z netem
PORADA: zainstalój ponownie lub dzwoń do tych psów :twisted: :-D
do jakich psóf???z chęcia bym ci machnol ostrzeżenie z racji tej ze tym sie zajmuje.......ale nastepnym razem taki post-wyrazenia nie przejda w tym dziale.

ale do rzeczy:
-jaki masz system?? windows?? pewnie XP :smt005 SP???
- jakiej aplikacji sie łaczysz z netem???
- czy to sie dzieje od poczatku??-
- czy poruszałeś problem na infolini??itd

[email protected]
Obrazek

#38781  autor: Skarpyta
 29 gru 2005, 20:19
przepraszam :oops:

Obrazek
Obrazek

#38824  autor: D@rio
 29 gru 2005, 22:12
A ja Ci powiem co jest przyczyna. To jest normalnie ze sie wylacza dla tego modemu i dla tego Sagem'a. Bede szczery. Te modemy co wziales to sa modemy warte "tyle ile za nie zaplaciles". Zmien modem i skoncza sie wszelkie problemy, zwiekszsy sie predkosc i zmieni sie tryb laczenia. Wlaczasz kompa i masz net'a....zadnych wdzwanian. Te modemy do TP daje w tej promocji to nie oszukujmy sie....sa nic nie warte. Poprostu zatykaja sie przy duzej ilosci portów i tyle.

Ja zmienilem modem i mam Linksys'a ADSL2ME+ ;) 229zł. w VOBISie ;) polecam! :)

re

#38834  autor: Saracen
 29 gru 2005, 22:42
ja od 2 lat korzystam z 2-ch sagem i thomson niemam zadnego problemu,wiec>>>>>??

[email protected]
Obrazek
 #38841  autor: D@rio
 29 gru 2005, 23:05
Saracen pisze:ja od 2 lat korzystam z 2-ch sagem i thomson niemam zadnego problemu,wiec>>>>>??
Wiec masz szczescie :) A jakiego masz thomson'a? 330? ...jesli masz tego 550 i wyżej to się zgodzę. To są bardzo dobre modemy. Zwlaszcza do rozwiazan serwerowych. Natomaist uwazam ze ten sagerm i thomson za "złotówkę" to jedno wielkie "G". Miałem to na XP Professional i też rozłączało jak jasna cholera....nie mówiąć że transfer był dosyć kiepski. Zmieniłem na linsys'a i skonczyly sie wszelkie problemy...
 #38846  autor: Kaczy
 29 gru 2005, 23:16
Saracen pisze:ale do rzeczy:
-jaki masz system?? windows?? pewnie XP :smt005 SP???
- jakiej aplikacji sie łaczysz z netem???
- czy to sie dzieje od poczatku??-
- czy poruszałeś problem na infolini??itd
W odpowiedzi:
- Win XP, SP2 i prawie wszystkie łatki
- utworzyłem sobie połączenie poprzez "Kreatora połączeń"- żadnych tam tych programików z płytki
- dzieje to się od jakiegoś czasu- średnio rozłącza się co kilkanaście godzin, a wcześniej komp rodziców nawet tyle nie chodził bez przerwy

RE

#38861  autor: Saracen
 30 gru 2005, 07:22
ostatnie pytanie czy masz telefony bezprzewodowe???panasonic??? jesli tak odłacz na jakis czas..jesli to nie pomoże zgłoś rozłaczanie Neo na 9393 złe parametry lini..,byc moze linia zbyt tłumi synchronizacje do modemu jaka masz predkość Neostrady???

[email protected]
Obrazek
 #38863  autor: Saracen
 30 gru 2005, 07:24
D@rio pisze:
Saracen pisze:ja od 2 lat korzystam z 2-ch sagem i thomson niemam zadnego problemu,wiec>>>>>??
Wiec masz szczescie :) A jakiego masz thomson'a? 330? ...jesli masz tego 550 i wyżej to się zgodzę. To są bardzo dobre modemy. Zwlaszcza do rozwiazan serwerowych. Natomaist uwazam ze ten sagerm i thomson za "złotówkę" to jedno wielkie "G". Miałem to na XP Professional i też rozłączało jak jasna cholera....nie mówiąć że transfer był dosyć kiepski. Zmieniłem na linsys'a i skonczyly sie wszelkie problemy...
tak tak mam te za 1 zł...i żadnego problemu!! od 2 lat!!!!!! jak mam neostrada- dodam jeszcze jedno mam Win98SE

[email protected]
Obrazek

#38865  autor: D@rio
 30 gru 2005, 08:05
Win98SE moze sobie radzi....ale XP nie. Nie wiem dlaczego jes tak. Moze Win98 nie otwiera tylu portów i w ogole.....ale fakt faktem jest ze się pitoli.

Szczerzę wątpię że wszelkie metody coś pomogą. Ja zmieniłęm na linsysa, wywałem ten filter ADSL gó***** i cieszę się szybkim, 2mbit/s internetem :)

re

#38884  autor: Saracen
 30 gru 2005, 10:10
z doswiadczenia na dziale technicznym jako kspert nie pamiętam aby ktos zgłaszal problem na win98se a tylko wyłacznie XP -bez znaczenia czy to ISDN,SDI,itd wiec jestem przekonany że to nie wima modemu!! ale byc moze sterowników lub samego XP.. pomijam fakt ze problemy z którymi sie spotykkam np z ruterami też dotycza RUTERÓW!!! wiec...gdzie szukac prawdy...po stronie systemu XP niema innej mozliwosci

[email protected]
Obrazek

#38892  autor: kalin
 30 gru 2005, 10:37
No tak wiec na wstapie zaznacze ze nie znam sie na zadnych Neostradach :-D Chcialem wtracic swoje trzy grosze i podsunac Ci rzecz ktora zrobil moj kumpel.Najzwyczajniej w swiecie zmienil program przez ktory laczy sie z netem.Wywalil ten starndardowy od tepsy i sciagnal nowy.Takze zrywalo mu polaczenie.Nazwy programu jednak nie pamietam :|
 #38894  autor: Kaczy
 30 gru 2005, 10:45
Saracen pisze:ostatnie pytanie czy masz telefony bezprzewodowe???panasonic??? jesli tak odłacz na jakis czas..jesli to nie pomoże zgłoś rozłaczanie Neo na 9393 złe parametry lini..,byc moze linia zbyt tłumi synchronizacje do modemu jaka masz predkość Neostrady???
No mam telefon bezprzewodowy, ale Philips`a.
A prędkość to 128 kbit.
kalin pisze:Najzwyczajniej w swiecie zmienil program przez ktory laczy sie z netem.Wywalil ten starndardowy od tepsy i sciagnal nowy.Takze zrywalo mu polaczenie.Nazwy programu jednak nie pamietam
Jak napisałem wcześniej nie używam tego programu do łączenia się. Zrobiłem je sobie ręcznie poprzez konfiguratora połączeń sieciowych :mrgreen:

#38910  autor: rafcyk
 30 gru 2005, 11:33
Najlepiej wywal wszelkie progsy od tpsy, zainstaluj tylko sterowniki do modemu i skonfiguruj polaczenie z konfiguratora xp w panelu sterowania - polaczenia sieciowe, podasz login i haslo i chodzi az milo!

#38920  autor: Kaczy
 30 gru 2005, 11:55
rafcyk pisze:Najlepiej wywal wszelkie progsy od tpsy, zainstaluj tylko sterowniki do modemu i skonfiguruj polaczenie z konfiguratora xp w panelu sterowania - polaczenia sieciowe, podasz login i haslo i chodzi az milo!
Po raz 3. powtarzam- mam tak zrobione- nie instalowałem, żadnych programów do łączenia się...

re

#38921  autor: Saracen
 30 gru 2005, 11:57
ciekawostka jest ze korzystam z aplikacji tp -i niemam problemu...
do Kaczy
zgłoś na 9393 -zrywanie synchro zobaczymy co powiedzą...

[email protected]
Obrazek

#38923  autor: Kaczy
 30 gru 2005, 12:00
Na 9393 a nie na 0800-102-102??

#38947  autor: Skarpyta
 30 gru 2005, 13:29
0800-102-102 raczej na ten nr bo to jest pomoc techniczna :wink:

Obrazek
Obrazek

#38956  autor: D@rio
 30 gru 2005, 13:43
Ja tez nie mam zadnych programow od tepsy i wszystko mi smiga ;)

do Saracen: a tu sie nie zgodze :) SDI chodzi na XP bez zadnych problemow, NAJMNIEJSZYCH. Moja rodzina z Podkarpacia właśnie ma SDI (nie ma możliwości instalacji neostrady) i działa bez problemu. Jedyne co trzeba było zrobić to ściągnąć sterowniki do XP bo na płytce do modemu nie było. I jak narazie żadnych problemów. Jak na technologie HiS to chodzi im to wszystko nie najgorzej.

A neostrada na ISDN jak dobrze pamietam jest niedostepna ;) ...

A wiesz dlaczego twierdze ze to wina modemu? Bo znam znajomego speca w tych sprawach i on siedzi w modemach i rozwiazaniach serwerowych. I powiedzial mi ze te modemy co oferuje TP S.A. za "1 zł.". są nic nie warte. Nie potrafią sobie poradzić z obciążeniem jakie obecne komputery oczekują od internetu, otwierają duzą ilość portów której te modemy nie są w stanie przyjąć. I stad "wywala" połączenie. Dlatego mi poradził zmienić modem i wywalić programy od TP S.A. (który tylko rozwala kompa i ogranicza transfer) oraz ten filter-odszumiacz bo powiedziałe że dobry telefon bezprzewodowy sobie spokojnie poradzi z takimi szumami. No i chyba miał rację. Bo jak tutaj pisze użytkownik używa tego modemu jakos serwer FTP i DHCP. A więc jednak troszkę portów otwiera. Zresztą, podobnie jak na P2P..bo te aplikacje otwierają masę ilości portów...i też jest bardzo duże ryzyko że będzie rozłącząć. Dlatego myślę że nie sądzę że się mylę. TP S.A. sprzedaje badziewie w tej ofercie i tyle. Bo nie tylko ja, kolega co pisze ten temat narzekają na te modemy w WinXP. Wiele znałem. I mało się dało zrobić. A wątpię żeby każdy miał złe parametry linii, brak synchronizacji...np. ja gdzie po zmianie modemu nic się nie rozłącza i prędkość faktycznie dochodzi do 2mbit/s. Tak samo nie sądzę że jest to WindowsXP? Bo niby na jakiej podstawie? Co tu chcieć od Windows'a? On tylko robi to co mu sprzęt sprzęt i sterowniki "mówią"...
A jeśli chodzi o mnie to mój modem to, dokładnie Linksys ADSL2MUE Router ADSL 1-WAN 1-LAN USB (modem z wbudowanym routerem, bez switcha). Poszukajcie na stronach VOBISu dla zainteresowanych ;) ...ten mój spec mówił też że ten Thomson SpeedTouch 550 i wyższe modele są również bardzo dobre do rozwiązań serwerowych i też je polecał. Natomiast te "wynalazki za 1zł." każe wywalić ;) ...

Pozdrawiam! :)