Witam,
jakiś czas temu założyłem tutaj temat o moim wielkim dylemacie związanym z wyborem telefonu. Uzyskałem rzeczową pomoc (za którą jestem niezmiernie wdzięczny), więc i tym razem postanowiłem się zwrócić do was.
Mianowicie, w końcu wybrałem aparat blackberry 8520, udało mi się kupić nówkę w cenie używanego telefonu (no mniej więcej

), więc jestem bardzo zadowolony. Telefon na prawdę zrobił na mnie wrażenie, jednak mam spory problem z pewną rzeczą...
Mianowicie, telefon obsługuje zarówno EDGE jak i WiFi. Sęk w tym, że nie bardzo interesuje mnie korzystanie z płatnej transmisji danych, bo chciałem się teraz po prostu (przed wyjazdem do anglii) trochę pobawić telefonem i wifi w domu. Jak się okazało BB uparcie ciągnie dane przez edge i nie bardzo da się to wyłączyć. Jedyna opcja żeby mieć pewność, że telefon korzysta akurat jedynie z wifi, to wyłączyć w opcjach sieć komórkową, ale co mi po tym skoro chcę mieć nadal możliwość dzwonienia i pisania smsów.
Czy ktoś z was ma jakiś pomysł? Może da się zrobić tak żeby telefon zamiast korzystać z edge korzystał po prostu ze zwykłej funkcjonalności gsm? (co się dzieje gdy wsadzę do niego angielską kartę)
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam