Dajcie sobie spokój z abonamentami. Przez 6 lat miałem świetnie skrojone taryfy, ale w październiku nie przedłużyłem umowy tylko przeszedłem do Tak Taka. Oto moje spostrzeżenia - wcześniej przez 2 lata miałem abonament (bez telefonu, bo miałem swój lepszy) co wychodziło miesięcznie około 60 złotych. Po przejściu na kartę użytkowanie telefonu kosztuje mnie miesięcznie... 20 złotych. Spodziewałem się spadku do 50 złotych a tu taka niespodzianka. Za wszystkim, jak się okazuje, stoi to o czym w reklamach niestety nie mówią:
a) stała stawka do wszystkich sieci, co w przypadku abo wpisane jest jedynie w tzw. "darmowe minuty" nawet jeśli nie ma abo z telefonem.
b) pula z ładowania, która obejmuje internet, roaming, numery premium (za co w abo przeważnie naliczało się dodatkowo - przede wszystkim numery premium - czasami nie mam możliwości skorzystania z płatności internetowej i łatwiej jest zapłacić telefonem)
c) 10% gratis przy doładowaniu przez internet i okresowe promocje jak ta obecna. Drugie doładowanie miałem za 150 złotych, a otrzymałem 300 złotych.
d) brak umowy, elastyczność, w każdej chwili mogę przejść do konkurencji, jeśli coś mi się nie spodoba, a nie po dwóch latach
e) telefony w abo nie są już tak atrakcyjne, również cenowo, jak jeszcze kilka lat temu...
f) podczas 2-letniej sztywnej umowy abonamentowej, stawki na usługi pre-paidowe, dzięki silnej konkurencji, będą coraz bardziej korzystne. Być może zejdę do 15 złotych miesięcznie a może jeszcze niżej.
g) NIE MUSZĘ PŁACIĆ ZA SPRAWDZENIE STANU KONTA; w abo, co było absurdem, za odsłuchanie informacji trzeba było płacić.
jedyna zauważalna dla mnie wada pre-paidu
- Paczka internetowa powinna być nie tylko 5MB. Ale jeśli tylko będę miał z tym faktycznie poważny problem, już wieczorem mogę przejść do mmobile itp. z lepszą ofertą internetową.
Nie piszę o tym dla osób, które faktycznie potrzebują umowy na telefon. Piszę to dla osób, które z przyzwyczajenia korzystają z abonamentu mając w głowie wady pre-paidów z początków działalności. Moi znajomi są zaskoczeni. Jeżeli pomogłem chociaż 2% czytelników, proszę o nieusuwanie tego przez moderatora. To jest na temat!