• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #378652  autor: kisielek666718
 05 sty 2010, 00:35
Witam,

jakiś czas temu założyłem tutaj temat o moim wielkim dylemacie związanym z wyborem telefonu. Uzyskałem rzeczową pomoc (za którą jestem niezmiernie wdzięczny), więc i tym razem postanowiłem się zwrócić do was.

Mianowicie, w końcu wybrałem aparat blackberry 8520, udało mi się kupić nówkę w cenie używanego telefonu (no mniej więcej :) ), więc jestem bardzo zadowolony. Telefon na prawdę zrobił na mnie wrażenie, jednak mam spory problem z pewną rzeczą...

Mianowicie, telefon obsługuje zarówno EDGE jak i WiFi. Sęk w tym, że nie bardzo interesuje mnie korzystanie z płatnej transmisji danych, bo chciałem się teraz po prostu (przed wyjazdem do anglii) trochę pobawić telefonem i wifi w domu. Jak się okazało BB uparcie ciągnie dane przez edge i nie bardzo da się to wyłączyć. Jedyna opcja żeby mieć pewność, że telefon korzysta akurat jedynie z wifi, to wyłączyć w opcjach sieć komórkową, ale co mi po tym skoro chcę mieć nadal możliwość dzwonienia i pisania smsów.

Czy ktoś z was ma jakiś pomysł? Może da się zrobić tak żeby telefon zamiast korzystać z edge korzystał po prostu ze zwykłej funkcjonalności gsm? (co się dzieje gdy wsadzę do niego angielską kartę)

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam

#378655  autor: Pijo
 05 sty 2010, 00:45
Najlepsza pomoc do Blackberry uzyskasz na : http://www.blackberryforum.pl/

Mozesz tez w APN wpisac jakies dowolne znaki , byle nie "internet', "wap", "erainternet", "erawap". Wtedy ci sie nie połączy . Nigdy nie miałem do czynienia z BB, tylko teoria :)

Przejrzyj ten wątek:
http://www.blackberryforum.pl/blackberr ... przez-GPRS

#379302  autor: kisielek666718
 08 sty 2010, 10:13
Dzięki Pijo, wygląda na to że teraz będę dręczył moją niewiedzą członków BlackBerry forum :)

APN settings mam niby puste, a edge śmiga aż miło...

#387622  autor: kadent
 15 lut 2010, 00:03
Tak na przyszłość to APN zostawić najlepiej puste a w ustawieniach przeglądarki wybrać "przeglądarka punktów aktywnych".

#389143  autor: GND
 22 lut 2010, 08:53
Czy BB ma multitask? Pytam, bo też zastanawiam się nad kupnem .

#389333  autor: grubass
 23 lut 2010, 10:13
tak, ma.