• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 25 z 96
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 96

#373706  autor: Manio28
 06 gru 2009, 18:36
ok dzięki za odpowiedz :wink: Mam jednak takie pytanie co do "w najnizszym abonamencie (25zl) ceny telefonow sa dokladnie takie same zarowno dla nowych jak i dla przedluzajacych."

No i własnie... zdecydowałem się już wlasciwie na LG GD330 . Nowi abonenci podpisując umowę z Erą dostają go za 1 zł. Ja natomiast chcąc przedłużyc umowę na abonenamencie za 25 zł muszę zapłacić za niego już 169 zł. Więc z czego wynika taka cena?

#373707  autor: thonka
 06 gru 2009, 18:37
zalezy jaka oferte porownujesz, bo cos mi sie zdaje, ze telefoniczna okazje, w ktorej jest mniej minut niz w ofercie standardowej (30 minut w telefonicznej okazji, gdzie w standardowej jest 30 minut i dodatkowo w cenie abonamentu do wyboru: 30 minut promocyjnych lub 200 minut z wybrana osoba lub 200 minut w weekendy).
telefonicznej okazji nie ma dla przedluzajacych wiec ciezko jest sie odniesc do tego, w ktorej ofercie jest taniej.
gdyby telefoniczna okazja byla przy przedluzeniu (a byla nieraz w tym roku) to ceny bylyby podobne, a czasem nizsze (tak bylo poprzednio) niz dla nowych.
oczywiscie rozumiem, ze bierzesz pod uwage telefoniczna okazje dla nowych, bo minuty sa Ci zbedne.

porownujac oferte swiateczna to nowi i stali abonenci przy 25zl dostaja tyle samo minut i te same ceny na telefony. dodatkowo jako staly abonent mozesz aktywowac sobie po cenie znizkowej promocyjne pakiety. nowy ktory wzial promocyjne minuty, chcac uruchomic sobie np. 3 osobowa siec rodzinna musi za nia dodatkowo zaplacic 25zl gdzie staly abonent ma to za 5zl, a to juz znaczna roznica. przy wyzszych abonamentach juz pisalem jaka jest zaleznosc. wiecej kasy z abonenta = nizsze ceny telefonow.

znow napisze - wszytko zalezy od tego co kto potrzebuje.

patrzysz mocno przez pryzmat wlasnych potrzeb, nie patrzac na to, ze era jakby nie bylo to operator telefonii komorkowej, a nie sklep z telefonami gdzie mozna dodatkowo kupic sobie minuty do telefonu... Ty minut nie potrzebujesz wiec patrzysz na telefoniczna okazje, sa jednak ludzie, ktorzy najpierw patrza na minuty, bo sa im bardziej uzyteczne, a potem dopiero patrza na ceny telefonow.

masz 3 opcje:
zostac w erze, wybrac w miare tani telefon, za ktory dostaniesz najwiecej kasy i go sprzedac, kupujac jednoczesnie taki jaki chcesz, albo zrezygnowac z ery i wybrac innego operatora. trzecie wyjscie jest takie jak pisalem: zrezygnowac z abonamentu, przejsc do jakiegos prepaida i kupic sobie telefon w sklepie/ na aukcji.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2009, 19:04 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#373711  autor: Manio28
 06 gru 2009, 19:01
Aha więc widocznie ten LG GD330 jest poza tą ofertą świąteczną, rozumiem już.. Myślę ze poczekam do końca umowy i przejde do innego operatora, gdyż nie opłaca mi się w tym momencie wydawac więcej kasy, na telefon który w innej sieci dostane o wiele taniej :wink: Akurat tyle kasy nie mam aby kupic sobie w sklepie z telefonami nówkę, dlatego skorzystam z tej opcji..

Dzięki jeszcze raz za odpowiedz :wink:

#373713  autor: thonka
 06 gru 2009, 19:09
owszem jest w swiatecznej.
era ma po prostu 2 typy promocji dla nowych z telefonami (no dobra jest ich troche wiecej, ale do tego porownania potrzeba tylko tych 2 przy czym w obu sa te same telefony):
- swiateczna, gdzie dostaje sie dodatkowe minuty
- telefoniczna okazja, gdzie nie ma dodatkowych minut, ale sa tansze telefony

dla przedluzajacych jest niestety dostepna tylko oferta swiateczna i stad te roznice.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#373718  autor: st.konsultant
 06 gru 2009, 19:38
Z tym, że najniższy abonament wynosi 30 zł brutto, Konsultant niekoniecznie musiał się pomylić. Są takie konta abonenckie(rzadko, ale są), gdzie przy wymianie telefonu najmniejsza możliwa taryfa to NE40.

#373725  autor: osachorzow
 06 gru 2009, 20:22
st.konsultant, a możesz zdradzić czym sobie abonent zasłużył na takie traktowanie? bo trochę dziwne, że nie może wziąć niższego abonamentu przy przedłużaniu umowy ;) a przy okazji pytanie: nie orientujesz się kiedy włączą sklep na era.pl?

#373728  autor: st.konsultant
 06 gru 2009, 20:44
osachorzow pisze:st.konsultant, a możesz zdradzić czym sobie abonent zasłużył na takie traktowanie? bo trochę dziwne, że nie może wziąć niższego abonamentu przy przedłużaniu umowy ;) a przy okazji pytanie: nie orientujesz się kiedy włączą sklep na era.pl?

Do końca się nie orientuje z czego to może wynikać, ale logika podpowiada, że najprawdopodobniej to Klienci generujący najmniejsze zyski. Może to brutalnie zabrzmi, ale to Klienci, do których sieć dopłacałaby przy abonamencie niższym niż 30 zł brutto.

W każdym bądź razie to tylko moje prywatne zdanie, oficjalnie nie wiadomo.

Co do sklepu nie mam informacji kiedy zacznie działać :)

#373758  autor: nerd
 06 gru 2009, 23:40
Manio28 twierdzi, że oferta oarange jest lepsza... bardzo możliwe, w jego przypadku może tak być. Padły też stwierdzenia, że oferta ery jest beznadziejna itd No i zapewne taka jest... jednak nie tylko oferta ery... wszystkie oferty są beznadziejne. Różną się tylko tym, że niektórzy operatorzy potrafią bardziej gładko dy... wyzyskiwać klientów niż inni (lepszy marketing, "pijar" itd). Zrobiłem sobie małą tabelkę w arkuszu kalkulacyjnym, żeby porównać podobne oferty i w zasadzie różnice to +/- 100zl na kosztach całej umowy (oczywiście przy założeniu, że nie przekraczamy minut z abo) lub jakaś różnica w minutach/smsach. Era mimo wszystko pod względem minut nie wypada tak źle (przy przedłużeniu+rabaty z SUK). Prawdę mówiąc to nie ma większej różnicy komu zapłacimy pieniążki, bo i tak zostaniemy wy...zyskani. Więc najlepiej nie mieć w ogóle koma i wtedy zyskamy najwięcej. Zatem skoro sytuacja na rynku jest tak podobna to nie ma co narzekać i wybrać tego, kto najbardziej odpowiada usługami, albo (co wydaje się lepsze) zrezygnować całkowicie z koma w ramach protestu przeciw nienormalnym cenom w naszym kraju, no ale to chyba najlepiej w ogóle stąd wyjechać. :wink:

#373786  autor: Krisu6230i
 07 gru 2009, 11:45
co z ofertą świąteczną? nawet nie przemianowali chyba tego co jest teraz. ta miała być do końca listopada. wszystkie listy-opadły już dawno a oferta bez zmian...
Wie ktoś coś może?

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#373795  autor: Manio28
 07 gru 2009, 14:04
nerd pisze:Manio28 twierdzi, że oferta oarange jest lepsza... bardzo możliwe, w jego przypadku może tak być. Padły też stwierdzenia, że oferta ery jest beznadziejna itd No i zapewne taka jest... jednak nie tylko oferta ery... wszystkie oferty są beznadziejne. Różną się tylko tym, że niektórzy operatorzy potrafią bardziej gładko dy... wyzyskiwać klientów niż inni (lepszy marketing, "pijar" itd). Zrobiłem sobie małą tabelkę w arkuszu kalkulacyjnym, żeby porównać podobne oferty i w zasadzie różnice to +/- 100zl na kosztach całej umowy (oczywiście przy założeniu, że nie przekraczamy minut z abo) lub jakaś różnica w minutach/smsach. Era mimo wszystko pod względem minut nie wypada tak źle (przy przedłużeniu+rabaty z SUK). Prawdę mówiąc to nie ma większej różnicy komu zapłacimy pieniążki, bo i tak zostaniemy wy...zyskani. Więc najlepiej nie mieć w ogóle koma i wtedy zyskamy najwięcej. Zatem skoro sytuacja na rynku jest tak podobna to nie ma co narzekać i wybrać tego, kto najbardziej odpowiada usługami, albo (co wydaje się lepsze) zrezygnować całkowicie z koma w ramach protestu przeciw nienormalnym cenom w naszym kraju, no ale to chyba najlepiej w ogóle stąd wyjechać. :wink:
hehe nie, nie jest tak żle w Polsce :P Powiem tak... Nie tylko oferta orange jest dla mnie lepsza. Kazdy operator nawet Era moze zaproponować mi fajne telefony w niskiej cenie, jeśli jestem ich nowym abonentem. Natomiast z tego co teraz widzę po zapoznaniu się dokładnie z całym cennikiem wymiany telefonu na nowy, przedłużanie umowy nie jest za bardzo korzystne jeśli chodzi o ceny telefonów. Kompletnie zapomniałem o promocjach dla nowych klientów stąd moje zdziwienie tymi różnicami cen . Podoba mi się stwierdzenie że operator telefonii to nie sklep z telefonami, dlatego w tym momencie wiem już na 100% jakie telefony są w granicach moim możliwości. Przemyślałem to i nie chcę również za bardzo zmieniać operatora gdyż obawiam się że trafie na coś gorszego, a z Erą jednak się trochę już zżyłem :wink:

Ps. Nie sądziłem ze uzyskam tak błyskotliwe odpowiedzi.. jeszcze raz wielkie dzięki "thonka" :wink:

#373800  autor: PWK
 07 gru 2009, 14:44
Manio28, nie patrz tylko na cenę samego telefonu. Policz sobie ile zapłaci nowy abonent za 24 x abo + cena telefonu, a ile wyjdzie całkowity kosz przy przedłużeniu umowy. To że zapłacisz za telefon więcej o 100 czy 150 zł najczęściej zwraca się z nawiązką w czasie 24 miesięcy opłat abonamentowych.

Jest dla Ciebie jeszcze jedno rozwiązanie, ale nie jestem tego w 100 procentach pewny, i musiałby to ktoś potwierdzić. Otóż jeśli twierdzisz, że według Ciebie korzystniejsze są oferty dla nowych klientów, to może przenieś numer "na chwilę" do Tak Taka po wygaśnięciu umowy, a następnie wróć do abonamentu. Z tego co mi się wydaje, będziesz traktowany jako nowy klient. Ale tak jak już pisałem - musi to ktoś potwierdzić.

#373801  autor: osachorzow
 07 gru 2009, 14:51
mogę potwierdzić ;) co ciekawe z regulaminu migracji wynika, że obecnie jest opłata za przeniesienie 1zł i nie płaci się już opłaty aktywacyjnej przy przenoszeniu z taktaka nawet przy 1 dniowym tam pobycie... wcześniej trzeba było być w taktaku przynajmniej 3 m-ce aby być zwolnionym z opłaty aktywacyjnej... w sumie to mnie to dziwi bo jest to pole do naużyć ;) po co płacić za aktywację (np 49zł), jak można kupić starter i przenieść do abo za 1 zł
 #373802  autor: adrian_kieron
 07 gru 2009, 14:58
--- bardzo przepraszam za blad
Ostatnio zmieniony 07 gru 2009, 15:11 przez adrian_kieron, łącznie zmieniany 1 raz.

#373805  autor: osachorzow
 07 gru 2009, 15:06
adrian_kieron, to nie jest temat o wyborze telefonu, ale o ofercie przedłużeniowej ery. O telefon pytaj tu: http://telepolis.pl/forum/viewforum.php?f=9; A co do czekania, to wróżek tu nie ma więc nikt Ci nie powie co lepiej ;)

#373807  autor: Manio28
 07 gru 2009, 15:07
Przeglądałem jeszcze cenniki Ery Mix. Nie wiem czy mógłbym od tak po zakończeniu umowy zmienić abonament na mixa bez większych formalności, ale telefony promocyjne w mixie sa oczywiscie tańsze a płaciłbym tyle samo co za abonament czyli 25 zł za minimalne doładowanie. Czekam na telefon.. ma do mnie zadzwonić konsultant z Ery więc wszystkiego się dowiem i mam nadzieje ze promocje w Erze Mix będą mi przysługiwac :wink:

#373820  autor: thonka
 07 gru 2009, 17:15
Krisu6230i, oferta swiateczna dla nowych jest taka sama jak urodzinowa, wiec pewnie nikomu sie nie chcialo zmieniac juz nazwy oferty dla stalych ;) nic sie praktycznie nie zmienilo po za dodaniem kilku telefonow.
osachorzow pisze:co ciekawe z regulaminu migracji wynika, że obecnie jest opłata za przeniesienie 1zł i nie płaci się już opłaty aktywacyjnej przy przenoszeniu z taktaka nawet przy 1 dniowym tam pobycie...
mozesz w jakis sposob pokazac ten regulamin? bo ja widze w cenniku taktaka (hot, i nowy taktak) taki oto zapis:
Kod: Zaznacz cały
Przeniesienie numeru telefonicznego z systemu Tak Tak do usługi abonamentowej w sieci Era* 30,50 zł z VAT
* Nie dotyczy przeniesienia numeru do systemu Era MIX. Podana opłata obowiązuje, o ile warunki szczegółowe danej oferty nie stanowią inaczej.
Dodatkowo przy przeniesieniu numeru telefonicznego, który w systemie Tak Tak ma staż krótszy niż 3 miesiące, licząc od pierwszego wykonanego połączenia, operator nalicza opłatę za przyłączenie do sieci zgodną z Cennikiem usług lub Załącznikiem cenowym, na który Klient przenosi swój numer telefonu.
a wiec oficjalnie dalej jest tak, ze ponizej 3 miesiecy trzeba zaplacic aktywacje (obecnie 49zl), a niezaleznie od stazu dodatkowo oplata za przejscie na abonament to wlasnie 30,50zl. dlatego z checia przeczytalbym o jakims innym regulaminie ;) wiem tylko tyle, ze konsultanci od czasu do czasu dzwonia i daja mozliwosc przejscia na abonament za 1zl, zamiast tej oplaty specjalnej.

[ Dodano: 2009-12-07, 17:19 ]
Manio28, nawet jezeli nie pozwola zrobic tego bezposrednio to mozesz przejsc najpierw na taktaka, a potem bez kosztow na mixa ;)

#373832  autor: osachorzow
 07 gru 2009, 17:59
thonka, wiem wiem... trudno w to uwierzyć ;)
Kod: Zaznacz cały
8.  Opłata za przeniesienie numeru z systemu Tak Tak do oferty abonamentowej w sieci Era wynosi 1 zł z VAT (0,82 zł netto) i naliczana jest na pierwszej fakturze. 
9.  Przy migracji numeru operator nie nalicza opłaty za przyłączenie do sieci. 
http://www.era.pl/pl/indywidualni/moje_ ... abonamentu
http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/docume ... 082009.pdf

znalezisko to utwierdza mnie w przekonaniu że nie warto przedłużać umowy na początku lutego - raczej przejdę do taktaka i poczekam na nowe taryfy w Erze bo jakby stare już są te obecne ;) pogrzebałem w archiwum telepolis i wychodzi na to że taryfa Era Nowy Komfort weszła w życie 7.07.2005, Nowa Era w jest z nami od 3.04.2008 więc patrząc historczynie czas już na nową taryfę - o dynamicznych zmianach na rynku nie wspominając ;)

#373834  autor: thonka
 07 gru 2009, 18:11
osachorzow, widze od niedawna ta promocja ;)
teraz nic tylko jesli nie podobaja nam sie warunki przedluzenia przechodzic na taktaka, a potem znow na abonament.

#373852  autor: lS
 07 gru 2009, 19:31
Witam wszystkich,
umowa z era konczy mi sie w lutym a dzisiaj telefonicznie zaproponowano mi NE120 za 100zl w tym 280 do wszystkich + 220 procz play, rodzinka do 2 osob za 5zl, paczka 50MB za 15zl i telefon G1 za 99zl po odjeciu pkt + kurier = 113zl.
Poprosilem o znizke 50% na abonament przez pierwsze 12 mies w odpowiedzi uslyszalem, ze na dzien dzisiejszy nie jest to mozliwe gdyz dostalem juz znizke 22% na ten abonament i na tym zakonczylismy rozmowe ktora zostalo przelozona na inny dzien. Mam do was kilka pytan:
1.
Z tego co wyczytalem na forum wiem, ze moge wynegocjowac te 50% znizki na abonament przez pierwszy rok, kuriera gratis oraz poprosic o zaokraglenie pkt era premia bo brakuje mi 200pkt do znizki 150zl na telefon i to jest max co moge otrzymac, chcialbym was zapytac czy moge jeszcze na cos liczyc, czy cos przeoczylem.
2.
Nie do konca rozumiem na jakiej zasadzie dziala ta znizka 50% na abo przez pierwsze 12 mies, jesli NE120 jest za 100zl to znizka wedlug mnie powinna wygladac tak 50zl przez pierwsze 12 mies i potem 100zl, a na forum piszecie 60zl/100zl dlaczego?
3.
Dwa lata temu jak przedluzalem umowe to pamietam ze dostalem drugi telefon w Tak Taku za 1zl czy moze taka promocja jeszcze obowiazuje?

#373860  autor: thonka
 07 gru 2009, 19:46
lS,
ad1. nic wiecej nie dostaniesz.
ad2. znizka 50% przez pierwszy rok jest od wartosci cennikowych abonamentow nowej ery (jezeli jest to NE120 to cennikowa wartosc to wlasnie ta cyferka przy NE).
ad3. byla to jednorazowa akcja czyszczenia magazynow z baaaardzo starych modeli. teraz juz nic takiego nie ma. czasem robia tylko promocje ze starterami za 1-5zl, ale dodatkowych telefonow brak.

nie ma zlotego srodka na to by dostac znizke 50% przez pierwszy rok.
zainteresuj sie abonamentami dedykowanymi pod g2, chyba, ze potrzebujesz duza ilosc minut.
g1 jest juz wycofywany. poki co nie oplaca Ci sie przedluzac, a wiec moze wyjsc sytuacja, ze g1 juz w ogole nie bedzie, kiedy przedluzysz umowe.

• Strona 25 z 96
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 96
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25