• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #367317  autor: kowcio
 30 paź 2009, 21:26
Witam.
Pewne sytuacje zmusiły mnie do tego, abym zaczął korzystać (ponownie) z mobilnego Internetu.
Nad ofertę nikogo nie będę męczył- na razie będzie to Play na testy- jesli będzie tragedia, to iPlus mi zostaje. Wybrałem Play ze względu na cenę, ale to nie jest istotne.

Potrzebuje zakupić tani modem na USB do netbooka. Tylko modem na USB wchodzi w grę. Chciałbym, aby modem był w kształcie jakiejś małej "wtyczki" typu Pendrive. Im mniejszy tym lepiej, ale nie chodzi tutaj tylko oto. Musi on obsługiwać standard HSDPA 3,6Mb/s, a najlepiej jak będzie to 7,2Mb/s (choć to nie jest konieczność).
Nie może sprawiać żadnych problemów, nie będzie intensywnie użytkowany, raczej szukam coś trwałego. Koniecznie bez sim-locka. Będę kupował na allegro.pl. Raczej skłaniam się ku wyrobom Huawei, wolałbym się nie pchać w ZTE- chyba, że oni mają jakiś super model, bo ta firma znakomicie nie kojarzy mi się. Tutaj chodzi o modemu GSM...
Na netbooku mam windows XP, ale moze kiedyś zakupię coś z W7 i nie chciałbym mieć problemów ze sterami.
Fajnie, gdyby taki modem instalował się sam po podłączeniu, ale to już zbędny bajerek, z a którego dodatkowo nie będe płacił.

Chodzi mi o takie coś:
Obrazek

Pomógłby mi ktoś tak na szybko? Może kupie w listopadzie, na pewno w grudniu. Chyba, że jakiś operator ma w swojej ofercie jakiś tani modem USB? Oczywiście nie interesują mnie oferty abonamentowe.

Kwoty nie podaję. Im mniej, tym lepiej.

Na takich modemach prawie w ogóle się nie znam.

#367326  autor: Btk_Tomas
 30 paź 2009, 22:24
Polecam Huawei E170, posiadam go ponad rok. Przywiozłem go z Danii, zdjąłem smoka i działa jak ta lala. :mrgreen:
Oprogramowanie instaluje się automatycznie,działa na XP i Viście, zapewne na 7 też będzie działał.
Testowałem go na wszystkich naszych sieciach, działa stabilnie i nie zrywa połączeń.
Jest wielkości pendrive.

#367353  autor: kowcio
 31 paź 2009, 10:06
yagi, ale cena :-(
Ja chyba zdecyduję się na zakup Jakiegoś Huawei E156/e160- ludzie raczej chwalą sobie te modemy. Stwierdziłem, że 3,6 Mb/s wystarczy mi do przeglądania stron www. Plików pobierać przez taki Internet nie będę ;-)

Przeglądałem stronę Play i mają modem E156G za 269 PLN + starter 1GB na start. Warto to zakupić? Czy lepiej jak dołożę i za 499 PLN kupię ten modem z transferem 31GB ważnym przez rok? Nie wiem co mam zrobić...

Tak myślę, chyba lepiej jak zakupię modem w sklepie i będę miał gwarancję na niego na wszelki wypadek.

Jeszcze pozwolę sobie zadać tutaj pytanie dotyczące Play Online, z którego będe musiał zacząć korzystać :-( Jak to jest z ważnością konta? Czy konto ważne jest przez rok po każdym doładowaniu, czy jest jakoś inaczej to liczone? Ja myślałem, że będe miał dłuższą ważnośc konta w Play niż w Plusie, dlatego taki mój wybór. Na stronie mnie troszkę zmylono :roll:

#367362  autor: Btk_Tomas
 31 paź 2009, 10:49
30 zł 28 dni, 2 GB transferu.
50 zł 56 dni 4 GB transferu.