• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 34 z 35
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35

#364027  autor: mastafoka
 09 paź 2009, 07:04
Nie jeśli są na korzyść , tylko kiedy zmiana wymuszona jest dostosowaniem do zmienionego prawa.

#364033  autor: maniek
 09 paź 2009, 08:56
Zmiany regulaminu nie tylko w erze podyktowane sa zmiana Prawa Telekomunikacyjnego. Jesli zerwiesz umowe zaplacisz kare.

#366351  autor: negra
 24 paź 2009, 11:20
Witam
Jak do tej pory do mnie nic nie dotarło (może że zrezygnowałem z papierowej fakturki), ale chcę zapytac jak przedstawia się naliczenie kary za zerwanie umowy.Posiadam dwie umowy z których jedna kończy się w dniu 28.12.09(którą raczej nie przedłużę), druga w 03.02.2011 którą chciał bym rozwiązac( ?) i tu moje pytanie. Jak naliczona jest kara za zerwanie umowy z mojej strony , dodam że w umowie pisze chyba ( w tej chwili nie mam wglądu bo jestem poza miejscem zamieszkania) .....500zł. Ile bym musiał zapłacic na dzień 31.12.2009r. kary? Jeszcze jedno jeżeli można prośic jak napisac pisma do operatora jedno o ; normalne; rozwiązanie , drugie o rozwiązanie z mojej winy.

#366352  autor: maniek
 24 paź 2009, 11:28
Do mnie tez nic nie dotarlo. Zmiana na fakture @ nie ma tu nic do rzeczy. Operator musi powiadomic abonenta o zmianach w regulaminie.

#366355  autor: Marens
 24 paź 2009, 11:43
maniek pisze:Jeszcze jedno jeżeli można prośic jak napisac pisma do operatora jedno o ; normalne; rozwiązanie , drugie o rozwiązanie z mojej winy.
Dzwonisz do operatora i wylicza Ci do do dnia.
Co do rozwiązania umowy to standardowe pismo a zdanie może być jedno

Rozwiązuje umowę bez zachowania okresy wypowiedzenia z dniem np 11.12.2013
Teraz już nie ma znaczenia, bo różnice w przypadku kary umownej są rozliczane co do dnia.

#366358  autor: kuwejt
 24 paź 2009, 11:57
negra pisze:Witam
Jak do tej pory do mnie nic nie dotarło (może że zrezygnowałem z papierowej fakturki), ale chcę zapytac jak przedstawia się naliczenie kary za zerwanie umowy.Posiadam dwie umowy z których jedna kończy się w dniu 28.12.09(którą raczej nie przedłużę), druga w 03.02.2011 którą chciał bym rozwiązac( ?) i tu moje pytanie. Jak naliczona jest kara za zerwanie umowy z mojej strony , dodam że w umowie pisze chyba ( w tej chwili nie mam wglądu bo jestem poza miejscem zamieszkania) .....500zł. Ile bym musiał zapłacic na dzień 31.12.2009r. kary?
Ilość miesięcy pozostałych do końca umowy x udzielony rabat (czyli różnica miedzy podstawową ceną w cenniku a ceną którą Ty płacisz).
Lub to 500zł o którym pisałeś, nie wiem jak masz skonstruowaną umowę
negra pisze:Jeszcze jedno jeżeli można prośic jak napisac pisma do operatora jedno o ; normalne; rozwiązanie , drugie o rozwiązanie z mojej winy.
Obydwa rozwiązania są z Twojej strony... tylko w jednym kończy Ci sie umowa i nie trzeba bedzie płacić kary w drugim przypadku trzeba bedzie zapłacić. Pismo nie musi być jakieś wyszukane. Wystarczy kilka słow w stylu: Wnosze o rozwiązanie umowy nr.XXXX zawartej dnia XXX, z dniem XXXX z zachowaniem regulaminowego okresu wypoedzenia.
Musisz pamietac aby na takim pismie podac wszystkie swoje dane z umowy

#366363  autor: negra
 24 paź 2009, 12:22
Dzięki @kuwejt za wyjaśnienia.

#366840  autor: orson_dzi
 26 paź 2009, 23:30
Na pewno nic nie da się z tym zrobić?
Właśnie przestudiowaliśmy te pismo i wg tego co tam piszą, to raczej można rozwiązać umowę bez płacenia kary.

Jutro postaram się zrobić skan i go tu wrzucić.

Byłoby mi to strasznie na rękę, bo raz, że pozbędę się wysokich rachunków spowodowanych najniższym abonamentem, a dwa pożegnam problemy finansowe telefonem, który wezmę przy nowej umowie i go sprzedam ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#366841  autor: osachorzow
 26 paź 2009, 23:57
orson_dzi pisze:Właśnie przestudiowaliśmy te pismo i wg tego co tam piszą, to raczej można rozwiązać umowę bez płacenia kary.
aż trudno mi uwierzyć w taką dobroduszność Ery ;) jakby to była prawda to chyba byłby news dnia, a jak na razie cisza ;) więc z tym większą ciekawością czekam na skan ;)

#366883  autor: Kpot
 27 paź 2009, 15:05
Witajcie, mam abonament Blueconnect i dostałem nową informację o zmianie regulaminu, który wejdzie w życie 2 stycznia 2010. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat?

#366904  autor: st.konsultant
 27 paź 2009, 16:34
Kpot pisze:Witajcie, mam abonament Blueconnect i dostałem nową informację o zmianie regulaminu, który wejdzie w życie 2 stycznia 2010. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat?
Brak akceptacji = naliczenie kary umownej.

#366906  autor: pesahson
 27 paź 2009, 16:58
A czy wcześniej można było rozwiązać umowę bez ponoszenia kary? Nie (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). Więc co by to była za zmiana? Ja też tak to zrozumiałam, że teraz nie trzeba jej płacić. A zaczęłam to dopiero studiować dlatego, że dziś w pracy dowiedziałąm się że przeciwko erze, orange, play wystosowany został pozew przez UOKiK za łamanie praw klientów właśnie w postaci nakładania nieprawnych opłat! http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/3 ... entow.html
Tylko plus się do tego dostosował i u nich można zerwać umowę bez konsekwencji co w praktyce sprawdził mój znajomy.
Nigdzie na necie nie znalazłam czy ta sprawa się skończyła czy nie więc nie mogę wyrokowac na 100 % jak to teraz jest w erze.

[ Dodano: 2009-10-27, 17:07 ]
Muszę jeszcze coś dopisać. No więc z tego aneksu wynika, ze era została zmuszona żeby zrezygnować z tych opłat, ale zostawili sobie furtkę,która nie wiem co oznacza. Zapis brzmi tak: "w razie skorzystania z prawa wypowiedzenia umowy operatorowi nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze, a także zwrot ulgi przyznanej abonentowi, z zastrzeżeniam sytuacj, w której konieczność wprowadzenia zmian wyniknęła bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, w tym również usunięcia niedozwolonych postanowień umownych"
kto to potrafi rozszyfrować?

---yagi edit: usuniecie zdublowanego wpisu
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 08:11 przez pesahson, łącznie zmieniany 1 raz.

#366909  autor: st.konsultant
 27 paź 2009, 17:15
pesahson pisze:A czy wcześniej można było rozwiązać umowę bez ponoszenia kary? Nie (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). Więc co by to była za zmiana? Ja też tak to zrozumiałam, że teraz nie trzeba jej płacić. A zaczęłam to dopiero studiować dlatego, że dziś w pracy dowiedziałąm się że przeciwko erze, orange, play wystosowany został pozew przez UOKiK za łamanie praw klientów właśnie w postaci nakładania nieprawnych opłat! http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/3 ... entow.html
Tylko plus się do tego dostosował i u nich można zerwać umowę bez konsekwencji co w praktyce sprawdził mój znajomy.
Nigdzie na necie nie znalazłam czy ta sprawa się skończyła czy nie więc nie mogę wyrokowac na 100 % jak to teraz jest w erze.

[ Dodano: 2009-10-27, 17:07 ]
Muszę jeszcze coś dopisać. No więc z tego aneksu wynika, ze era została zmuszona żeby zrezygnować z tych opłat, ale zostawili sobie furtkę,która nie wiem co oznacza. Zapis brzmi tak: "w razie skorzystania z prawa wypowiedzenia umowy operatorowi nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze, a także zwrot ulgi przyznanej abonentowi, z zastrzeżeniam sytuacj, w której konieczność wprowadzenia zmian wyniknęła bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, w tym również usunięcia niedozwolonych postanowień umownych"

[ Dodano: 2009-10-27, 17:08 ]

Oznacza to po prostu tyle, że jeżeli Operator sam z siebie wymyśli jakieś zmiany i wprowadzi takie zmiany w regulaminie wtedy Abonent może bez płacenia kary umownej rozwiązać umowę. Natomiast jeżeli takie zmiany w regulaminie wynikają ze zmiany prawa(taka sytuacja ma miejsce teraz) rozwiązanie umowy kończy się naliczeniem kary.

#366931  autor: margal
 27 paź 2009, 19:56
Moja mama też dostała nowy regulamin, ale zmiany nie dotyczą bezpośrednio Ciebie. Jeżeli era zmieniła by ci inną ofertę albo podniosła miesięczny abonament to możesz rozwiązać umowę ale w takim przypadku nie

#366936  autor: vinc
 27 paź 2009, 20:21
Przeczytajcie was proszę jeszcze raz te pismo z Ery tym razem dokładnie. Przecież w piśmie od Ery jest czarno na białym, że wprowadzane zmiany są dostosowaniem się do nowelizacji Prawa Telekomunikacyjnego z dnia 06.07.2009r. Jeśli dalej myślicie, że uda się wam pozbyć zobowiązań to poczytajcie jeszcze TU i TU

Obrazek

#367253  autor: basssiok
 30 paź 2009, 15:07
a sprawa dotyczy też mixa? Bo takie samo pismo przyszło dziś do ojca. Kończy mu się umowa 30.06.2011 a chciałby przejść do Playa.Póki co karte sim ma doładowaną do 1.10.2010. Co z tymi kosztami w końcu?

#367313  autor: vinc
 30 paź 2009, 21:09
basssiok pisze:Co z tymi kosztami w końcu?
Przeczytaj pismo to się dowiesz, że zapłacisz za odstąpienie od umowy :roll:

Obrazek

#367320  autor: eski
 30 paź 2009, 21:39
Trzeba dokladnie przeczytac. Nie mozna zerwac bez kary umowy i w sumie bardzo dobrze. Plus zmienial regulaminy takze ze swoimi zmianami typu za rachunek 5zl itp. Tutaj Era zostala zmuszona zeby wprowadzic jakies zmianki w regulaminie poniewaz prawo telekomunikacyjne sie zmienilo i wszyscy beda operatorzy musieli to wprowadzic. Wiec to nie jest ich widzi misie lecz wymuszona zmiana z "gory".

#367336  autor: Kopi
 31 paź 2009, 00:38
Prawo telekomunikacyjne:

W skrócie prawo odstąpienia od umowy "bez konsekwencji finansowych" nie przysługuje gdy zmiana:

A) regulaminu

-wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, w tym
również usunięcia niedozwolonych postanowień umownych.

B) cennika

-jest na korzyść (rozumiana obiektywnie)

-następuje na skutek zmiany przepisów prawa

Prawo telekomunikacyjne art.60a i 61.

#368333  autor: Bartas
 06 lis 2009, 19:07
Witam tez otrzymalem list od ery z proponowanymi zmianami w umowie regulaminie i warunkach oferty oraz o swiadczeniach uslug telekomunikacyjnych. Mam mixa tak tak fon i tez mam pytanie czy mozna rozwiazac umowe? Pozdrawiam.

*B@rt@s*
  • Strona 34 z 35
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33