• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #362600  autor: alcapon
 30 wrz 2009, 08:34
Bawiłem się telefonem i przypadkowo wpadła mi do szklanki z wodą.
Telefon działa normalnie (prawie ) ale podświetlanie wyświetlacza nie działa - widać ikony itp ale wszystko jest bardzo ciemne.

Co radzicie??

#362603  autor: michalus
 30 wrz 2009, 08:46
Radze wylaczyc telefon poki co wyjac baterie i sprobowac troche osuszyc np strumieniem cieplego powietrza z pewnoscia troche wody do srodka sie dostalo.Jesli to nie pomoze i podswietlenie nie bedzie dzialac zostaje serwis

#362611  autor: matteo
 30 wrz 2009, 09:38
michalus pisze:Radze wylaczyc telefon poki co wyjac baterie i sprobowac troche osuszyc np strumieniem cieplego powietrza z pewnoscia troche wody do srodka sie dostalo.Jesli to nie pomoze i podswietlenie nie bedzie dzialac zostaje serwis
Twoja porada jest nie za dobra. Tak, wyjąć baterię owszem, ale absolutnie nie suszyć strumieniem ciepłego powietrza - suszarki !!!

Najlepiej telefon rozebrać i go po prostu osuszyć przez wytarcie wody.

#362614  autor: dario321
 30 wrz 2009, 09:49
wyjac baterie,rozkrecic telefon i polozyc czesci w naczyniu z ryzem w temperaturze pokojowej na 48h.

ewentualnie zaniesc do komisu na kapiel w wannie ultradzwiekowej.

#362616  autor: alcapon
 30 wrz 2009, 09:56
Hmm korzystałem z suszarki :( - jak się okazuje nie był to za dobry pomysł.
Mam natomiast problem z rozkręceniem telefonu.
Odkręciłem 2 śrubki (koło karty sim) - ale coś trzyma jeszcze.

Ma ktoś może jakiś film instruktarzowy jak rozkręcić telefon - nokia 6125

#362624  autor: orson_dzi
 30 wrz 2009, 10:51
dario321 pisze:wyjac baterie,rozkrecic telefon i polozyc czesci w naczyniu z ryzem w temperaturze pokojowej na 48h.
Dokładnie. To najlepsze wyjście. Po 24 godzinach warto wymienić ryż na nowy. Jak nie dobiłeś go już tą suszarką, to bez problemu będzie po tym działać.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)