Temat nasunął mi się po poszukiwaniach na forum. Nie udało mi się znaleźć tego w jednym wątku, więc zasugeruję nowy wątek - jak dla mnie bardzo użyteczny.
Zasadzam się na nokię 5800 - nową, ale z tego co widzę
NOWE jest bardzo różnie rozumiane. Większość telefonów jest wyjęta z pudełka. Folia ochronna jest na wyświetlaczu albo jej nie ma. Wygląda na to, że brak standardowych akcesoriów oferowanych przez operatorów (w konkretnym modelu często brak smyczy, nawet od operatora, który miał ją w zestawach). Sprzedający milczą z oczywistych względów o starych "mniej udanych" wersjach softu itd.
Piszą o gwarancji 24 miesięcznej, gdzie data zakupu tel. w czerwcu czy lipcu a tymczasem jest wrzesień itd.
Bywa, że są mniej udane serie z zagranicy, telefony powystawowe itd - o czym sprzedający nie zawsze piszą.
Oprócz oczywistych dla "starego wyjadacza Allegro" spraw tj.
1. Kupno od osoby/sklepu z dużą ilością pozytywów
2. Jeśli są negatywy czy neutrale to sprawdzić za co, od kogo i jaki jest stosunek sprzedającego do klienta (po odpowiedziach).
3. Za co sprzedający zdobył dużą liczbę pozytywów. Często widzę "świeżo" wypracowaną historię konta na jakiś drobiazgach.
4. Uważnie czytać treść aukcji, porównać z innymi i sprawdzić czy to czego nie ma/pominięto w treści aukcji nie jest na niekorzyść oferowanego towaru
5. Zastanowić się z czego wynika wyjątkowo niska cena
6. Wybierając odbiór przesyłki pamiętać, że
-aby sprawdzić towar przy przesyłce poleconej na poczcie należy najpierw go odebrać (po zapłaceniu). Aby zobaczyć zawartość przed zapłaceniem wysyłający musi wykupić dodatkową opcję.
-Uważać na spieszących się kurierów. Też nie pozwolą zajrzeć przed odebraniem pieniędzy w przesyłce standardowej. Jeśli paczka ma mocno naruszone opakowanie lepiej odmówić odbioru, niż wozić się z procedurą reklamacyjną w firmie kurierskiej.
...proszę o dodawanie innych spostrzeżeń do listy
To moje
"ostrożnickie" przemyślenia dot. w zasadzie kupna różnych towarów.
Czy mogli byście podzielić się spostrzeżeniami na co uważać przy kupnie nowego telefonu.
Na jakie "koszty dodatkowe", które nas czekają zwrócić uwagę i inne informacje cenne przy kupnie.
Właśnie odbieram nowy tel, który będę (chyba) chciała sprzedać i patrząc po Allegro to chyba najpewniej go nie rozpakowywać tzn. zostawić oryginalną plombę na pudełku..., a może rozpakować, aby zrobić foty? Sama jak patrzę na "nowe" telefony i widzę na nich mnóstwo odcisków to mam wątpliwość co do "wyjęte z ciekawości", "nie było dzwonione" (przecież spryciarz mógł zresetować licznik) itd.
O co też PYTAĆ sprzedających, aby potem nie było rozczarowania?
Co wg Was oznacza "NOWY" telefon?