• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #342426  autor: Groch
 23 cze 2009, 00:24
Cześć.
Mam problem, wysyłam bardzo dużo maili dziennie, nawet do 100 czasem trochę więcej. Najczęściej są to wiadomości nie zawierające załączników ale i to się zdarza. Korzystam z Nokii e71 i potrzebuję porady co wybrać.

Era mail - w sumie pasuje ale ma jedną wadę - maile na tel są dostarczane z opóźnieniem i skrzynka w telefonie nie jest synchronizowana z tą na www. Korzystałem przez miesiąc i w miarę jestem zadowolony.

Gmail - w sumie chyba najlepsza opcja ale czy można podpiąć konta z innych domen? Tylko jest problem z informacją o dostarczeniu tej wiadomości.

Nokia mail - nie korzystałem, nie mam pojęcia.

Coś jeszcze - jest aplikacja w samej e71, która pozwala zarządzać mailami tak jak smsami i w odpowiadałoby mi to najbardziej, jeśli tylko mógłbym podpiąć kilka skrzynek, aplikacja musi pracować w tle i dostarczać maile na bieżąco.

Macie jakieś propozycje?

Moje wymagania są następujące:
- obecnie pracuje na 2 służbowych i jednym prywatnym mailu - jedna skrzynka może to obsługiwać
- dostarczanie maili na bieżąco, najlepiej jak najszybciej
- super byłoby gdyby skrzynka się synchronizowała z telefonem czyli jak kasuje maila na telefonie to znika on z serwera

#342431  autor: thonka
 23 cze 2009, 01:33
wszystko to mozesz miec z wbudowanego w telefon programu pocztowego.
ja mam skonfigurowanego gmaila i bez problemu wywala rzeczy z serwera, aktualizuje na biezaco gdy tylko jest w zasiegu okreslonych sieci wifi, albo innego AP z wybrana czestotliwoscia. ogolnie jest dobry do obierania i wysylania tylko trzeba sie jego nauczyc i dobrze skonfigurowac.

napewno obsluguje 2 konta na aktywnym ekranie gotowosci, a samych kont moze byc z pewnoscia wiecej.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#342435  autor: user_delete7
 23 cze 2009, 07:43
a momail można powiazć wiele kont mailowych i system wysyła sms konfiguracyjny do telefonu z ustawieniami email www.momail.pl

#342441  autor: Worczynski
 23 cze 2009, 09:14
Gmail dobry, ale innych kont niż z serwera google nie podczepisz. Natomiast Nokia Messaging, dobry program, ale trzeba płacić, a funkcjonalność szalenie lepsza niż w standardowej skrzynce e-mail e-series nie jest:) Jak bym zrobił na twoim miejscu tak jak thonka poradził:)

Jazz do łez:)

#342442  autor: DKB Plus
 23 cze 2009, 09:15
Nokia Messaging ewentualnie jak zależy ci na synchronizacji to Nokia Intellisync.

#342602  autor: Groch
 24 cze 2009, 12:36
To teraz tak:
Era mail - korzystałem miesiąc i powiem tak - średnio jestem zadowolony - maile dochodziły czasem z godzinnym opóźnieniem. Poza tym graficznie i szybkościowo mi nie odpowiada. Chociaż layout jestem w stanie przeboleć.

Gmail - jest cudowny - synchronizacja z kontem działa idealnie, maile dostaje natychmiast, tylko szkoda, że nie mogę jakoś dźwięku ustawić żeby mnie informował (chyba, że ślepy jestem i nie widzę tej opcji) a ciągłe sprawdzanie tel jest irytujące. I nie wiem czy obsłuży mi konto mailowe z domeną .ie. Muszę sprawdzić.

Momail - zarejestrowałem się ale do tej pory jakoś sobie nie mogę poradzić z odpaleniem tej usługi. Niby konta spięte ale nie pushuje mi maili na telefon.

Nokia Messaging, Nokia Intellisync - nie mam pojęcia jak to ugryźć i jak to funkcjonuje. Ktoś mi coś podpowie na ten temat?

#343140  autor: dechomenon
 27 cze 2009, 04:19
Groch pisze:Nokia Messaging, Nokia Intellisync - nie mam pojęcia jak to ugryźć i jak to funkcjonuje. Ktoś mi coś podpowie na ten temat?
Intellisync działa na podobnej zasadzie jak BB, z tą różnicą ze mozna załączniki edytować i przesyłać dalej, a ile kont obsluguje ..hmmmmm chyba 10 ale tutaj mnusiał bym zajrzeć d0 szczegółów promocji..jednak nie mogę ich znaleźć..o tej porze, już na wzrok pada..

#344656  autor: paulaxxx
 04 lip 2009, 21:39
Cześć.
Widzę że korzystacie z aplikacji Era mail. mam wielką proźbe czy wyjaśnicie mi działanie tej aplikacji. a mianowicie moj problem polega na tym ze
- bardzo czesto zawiesza mi sie ta usługa.
- mam kłopoty z synchronizacją
- gdy chce sie zalogować pokazuje sie "uwierzytelnianie na serwerze" i trwa około 30 min poczym pokazuje sie komunikat ze sa problemy z serwerem gdzie rano ta usługa działała. dzwonie do obsługi klienta i dopiero moze na 2 dzien mam sprawna tylko ze za jakis czas to znów sie powtarza !
- bardzo długo pobierają mi sie wiadomości. jest to czasem godzinne opóźnienie.
gdy usługi nie mam właczonej czekam 10 min wchodze w aplikacje i synchronizuj i wiadomosci w miare szybko sa. lecz gdy przyjdzie mi powiadomienie o nowym meilu gdy era mail jest włczona na tel. to pobieranie trwa wieczności !!!!!!

czy moze to byc spowodowane oprogramowaniem jakie mam w telefonie ?
posiadam Nokie 6500 slide a oprogramowanie V.09.60
czym ono różni sie od V.06.60
czy na tym drugim oprogramowaniu, bedzie mi lepiej śmigac era mail ? co robić ?????
aby nie było tych wszystkich kąplikacji...????

bardzo mi na tym zalezy ponieważ nie znam sie zbytnio na tej technice a nitk nie moze mi w tym problemie pomóc !!!! :( (((((((((( i wciąż odsyłają z kwitkiem...
a usługę era mail naprawde potrzebuje.... HELP !!!!!

Pozdrawiam Paula. :) ))
czekam na odpowiedz. Proszę.

#344689  autor: yagi
 05 lip 2009, 08:58
Po pierwsze warto zainstalowac najnowsza dostepna wersje - przeslanie linku odbywa sie z panelu po zalogowaniu przez www.

Co do czasu dochodzenia wiadomosci to w ustawieniach powinna byc zakladka czestotliwosc synchronizacji - ja mam ustawiona na 30 minut i nie narzekam. Ty mozesz miec godzine.

Wg mnie to albo ta Nokia ma problem z ta aplikacja (nota bene autorstwa Nokii) albo wersja oprogramowania jest zmaszczona i warto rozgladnac sie za aktualizacja :/

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#344738  autor: paulaxxx
 05 lip 2009, 14:29
a jaki jest najlepszy czas dla synchronizacji...?
10 min moze byc ?????
bo teraz mam 1 dzien i strasznie wolno mi to śmiga !!!!! :((((

#344817  autor: yagi
 05 lip 2009, 20:52
Daj co godzine. Jak bardzo musisz miec dostep do maili to 10 minut, ale bateria bedzie szybko znikac :(

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#357109  autor: Groch
 02 wrz 2009, 18:56
Korzystam z Nokia email i mam problem. Wszystko było w porządku dopóki nie odinstalowałem aplikacji.
Po ponownej instalacji nie wyświetla mi skrótów do maili na pulpicie telefonu (a wcześniej tak było).

Czyli był ten standardowy pasek nokii gdzie są skróty do wiadomości, kalendarza, internetu itd. podspodem zawsze miałem 3 ostatnie maile, potem notatki a potem wifi.

Pacjent to nokia e71.

Co zmienić, żeby mi maile wróciły na pulpit telefonu?

#357114  autor: thonka
 02 wrz 2009, 19:15
sprobuj tak: ustawienia\ogolne\personalizacja\ekran glowny\ustawienia trybu\aplikacje na ekranie glownym\wlaczone aplikacje
tam powienienes miec do zaznaczenia powiadomienie o email1 oraz 2
po wlaczeniu powinno byc ok. jezeli chcesz by dodatkowo wyswietlalo maile nieprzeczytane to musisz wyjsc z 'wlaczonych aplikacji' a wejsc w powiadomienie o email, a tam w podgladzie zaznaczyc naglowki i nieprzeczytane.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#357124  autor: Groch
 02 wrz 2009, 19:37
Dzięki Thonka. Jak zwykle pomogłeś.

#360804  autor: paulaxxx
 20 wrz 2009, 18:31
Cześć czesć.
Proszę o pomoc. do tej pory korzystałam z aplikacji era mail.
jest ok. wysyłam duzo e maili dziennie i dostaje powiadomnie o nowym. super.
ostanio dowiedziałam sie ze era chce zlikwidowac ta aplikacje!!!!!!!!!!
prosze o pomoc czym moge ja zastapić ???? zeby odbierać poczte na telefonie.
Mam Nokia 6500Slide

a) mysłam wykupic pakiet WAP i zainstalowac onetlajt bo pocztę mam tez na onecie.ale ciagłe jej sprawdzanie czy jest cos nowego to nieporeczne i irytujące...

b) w mojej noki jest taka zakładka w wiadościach skrzynka e-mail. ponoc mozna normalnie z niej korzystac i w dodatku przychodza powiadomienia o nowym e mailu. ale POMOCY zupełnie nie wiem jak to ugryść i jak zainstalowac skonfigurować zeby to zadziałało....!!!!! instrukcja tez nic nie pomaga. co robić ???????
jaki e mail wpisac trzeb miec jakis z serwera noki czy moze byc z popczty onet ?
prosze napiszcie krok po kroku co zrobic....

czy macie jakies propozycje?????????
zalezy mi zeby dostawac powiadomnia o meilu i moc odczytac go na telefonie oraz odpisac.

o co chodzi z tym gmail ????

Prosze o rade i pomoc. :(((((

[ Dodano: 2009-09-20, 18:55 ]
A coś takiego

http://www.dobreprogramy.pl/GMail-w-kom ... ,4888.html

wiecie jak to działa ???? czy zadziała na Noki 6500slide ????
ale do tego musze wykupic pakiet WAP zeby nie zapłacic majątku za połaczenie z netem w telefonie. czy sa powiadomienia o nowej wiadomosci????
czy ta aplikacja moze byc cały czas właczona na telefonie ????
takie cos podobne do ery mail ????

[ Dodano: 2009-09-20, 21:49 ]
a jak zainstalowałam gmaila u siebie na noki6500 slide
od razu mowie w tel. mam ustawiony era internet. pokazuje mi ze nie odpowiedni certyfikat
co zrobic???? jak to nie odpowiedni certyfikat ????? czemu ???? jak zrobic zeby był odpowiedni....

#360856  autor: rafcyk
 20 wrz 2009, 23:09
paulaxxx, zainteresuj się tym rozwiązaniem email.nokia.com
Bezpłatne, zasada działania identyczna jak w era mail.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2