• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #355953  autor: amigo007
 28 sie 2009, 21:00
Witam posiadam plan tp socjalny z którego generalnie jestem zadowolony. Problemem czasem jest tylko to że impuls jest dość drogi 0,71 zł i czasem nieświadomie nabijany jest zbyt wysoki rachunek. W tym miesiącu np. dużo dzwoniłem na infolinię cyfry+ 0-801066066, strasznie długo się tam czeka na konsultanta ok. 20min i myślałem że te połączenia kosztują tylko 1-ną jednostkę taryfową, ale okazało się że płaci się za każdą minutę 0,71 zł. No i teraz policzyłem że rachuneczek będzie na około 80zł. Moje pytanie jest takie czy w planie socjalnym mogę zrobić coś na kształt mixa, tzn. określić limit po przekroczeniu którego będą blokowane połączenia wychodzące?
 #356076  autor: Aen Hen Cerbin
 29 sie 2009, 11:42
amigo007 pisze:Witam posiadam plan tp socjalny z którego generalnie jestem zadowolony. Problemem czasem jest tylko to że impuls jest dość drogi 0,71 zł i czasem nieświadomie nabijany jest zbyt wysoki rachunek. W tym miesiącu np. dużo dzwoniłem na infolinię cyfry+ 0-801066066, strasznie długo się tam czeka na konsultanta ok. 20min i myślałem że te połączenia kosztują tylko 1-ną jednostkę taryfową, ale okazało się że płaci się za każdą minutę 0,71 zł. No i teraz policzyłem że rachuneczek będzie na około 80zł. Moje pytanie jest takie czy w planie socjalnym mogę zrobić coś na kształt mixa, tzn. określić limit po przekroczeniu którego będą blokowane połączenia wychodzące?
Dlatego na infolinie należy dzwonić jako na numery PSTN, najlepiej z puli tanich (np. EraJednostki, pakiet w PlayFresh) lub bezpłatnych minut (w moim przypadku Orange).

Ad rem:
(20 minut * 0,58 zł/min.) * 1,22 = 14,15 zł

Ile razy dzwoniłeś?

Na stronie tp.pl możesz zalogować się i podejrzeć jaki będzie +/- rachunek w następnym miesiącu.

W planie socjalnym tp możesz sobie założyć usługę tp mix, działającą na zasadzie przedpłaty bezterminowej, jednak po jej wydzwonieniu/wyczerpaniu wykonywanie płatnych połączeń będzie niemożliwe.
Dokładny opis usługi ze str. 291 CUT z 1.VIII.2009:

Usługa tp mix
1. Usługa tp mix umożliwia korzystanie z usług do wysokości kwoty przedpłaconej, powyżej której blokowane są płatne połączenia wychodzące oraz inne płatne usługi dostępne w planie tp socjalny.
2. Kwota przedpłacona to suma doładowań dokonywanych przez Abonenta, przypisana do
określonego numeru zakończenia sieci.
3. Doładowania są możliwe za pomocą nośników o wartości brutto: 5zł, 10zł, 30zł, 50zł oraz 100zł. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów doładowania dostępne są w salonach sprzedaży tp oraz na stronie www.tp.pl.
4. Kwota przedpłacona może być wykorzystana na płatne usługi dostępne w planie tp socjalny (nie obejmuje abonamentu telefonicznego) z uwzględnieniem przysługujących rabatów.
5. Niewykorzystana w danym okresie kwota przedpłacona przechodzi na kolejne okresy
rozliczeniowe.
6. Połączenia w ruchu półautomatycznym oraz usługi dodatkowe SMS nie są realizowane w usłudze tp mix.
7. Wykorzystanie kwoty przedpłaconej skutkuje blokadą płatnych połączeń wychodzących.
8. Blokada połączeń nie dotyczy połączeń bezpłatnych, w tym połączeń do służb specjalnych wymienionych w pkt 6 Informacji o połączeniach.
9. W momencie wykorzystania kwoty przedpłaconej w trakcie trwania połączenia, płatne połączenia wychodzące są przerywane, a realizacja kolejnych połączeń jest możliwa po dokonaniu doładowania.
10. Po wyczerpaniu kwoty przedpłaconej Abonent jest informowany przy próbie realizacji płatnego połączenia o wyczerpaniu środków bezpłatnie poprzez komunikat słowny.
11. Abonent ma możliwość sprawdzenia stanu wykorzystania kwoty przedpłaconej pod bezpłatnym numerem 19425.
12. Usługi tp mix nie można łączyć z usługą limit połączeń tp oraz usługą limit rachunku tp oraz funkcjami płatnymi poczty głosowej tp.
13. Warunkiem skorzystania z usługi tp mix jest złożenie zamówienia oraz: w przypadku nowych Abonentów zawarcie umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych na czas nieokreślony, w formie pisemnej, a w przypadku dotychczasowych abonentów odpowiednio aneksu.
14. Rozliczanie opłat rozpoczyna się od następnego okresu rozliczeniowego w stosunku do okresu, w którym złożone zostało zamówienie.
15. W przypadku rezygnacji z usługi tp mix, rozliczanie opłat trwa do końca okresu rozliczeniowego, w trakcie którego Abonent złożył rezygnację.
16. Opłaty za usługi dodatkowe, w tym wybrane numery tp, rozmowy z rabatem tp, moja godzina tp, pakiet minut komórkowych tp 30 w usłudze tp mix naliczane są z góry i rozliczane w ramach kwoty przedpłaconej.
17. W przypadku braku środków w ramach kwoty przedpłaconej pokrywających koszt zamówionych usług dodatkowych z początkiem okresu rozliczeniowego, usługi dodatkowe zostaną dezaktywowane.

SVP.

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp

#356139  autor: amigo007
 29 sie 2009, 15:35
Witam na moim koncie w internecie mam 46 impulsów na infolinię płatnych (15 impulsów mam darmowych w ramach abonamentu) do tego 10 impulsów na połączenia lokalne płatnych, i trochę połączeń na komórki, także mniej więcej spodziewam się rachunku do 80zł. Poczytałem jeszcze o tym mixie w cenniku usług telekomunikacyjnych, i raczej na niego się niezdecyduję bo to wymaga zmiany umowy chyba. Znalazłem natomiast w tym cenniku usługę co się nazywa ograniczenie rachunku tp i na nią się zdecyduję, w tej usłudzę wybieram ilość jednostek taryfikacyjnych po przekroczeniu których blokowane są połączenia wychodzące. Wybiorę sobie 30 jednostek taryfikacyjnych płatnych max. co da mi największy rachunek koło 50zł (połączenia w trakcie których przekracza się rachunek nie są blokowane). Dzięki za pomoc :smt006

#356154  autor: maniek
 29 sie 2009, 16:11
Widac socjalny ci boczkiem wyjdzie w tym miesiacu. To jest abo do odbierania polaczen a nie do ich wykonywania. Moja rada jak masz dzwonic to z komorki bedzie najtaniej :wink:

#356231  autor: amigo007
 29 sie 2009, 22:01
Nie no dzwonić trochę można, wliczone mam 15 darmowych impulsów czyli 45min 8-22 lub 90min po 22 :D A dzwoniłem już na infolinię i uruchomiłem usługę ograniczenie rachunku tp. Co ciekawe w cenniku usług telekomunikacyjnych napisali że trzeba będzie podać ilość impulsów po przekroczeniu których blokują połączenia wychodzące. Na infolinii okazało się jednak że trzeba podać wielokrotność 10 zł netto, minimum 30zł netto (36,60zł brutto). Ja wybrałem 40zł netto (48,80zł brutto). Co do dzwonienia jeszcze w planie socjalnym to jednak trochę się zmieniło bo można za 10zł brutto wybrać usługę moja godzina tp i od 10:00 - 11:00 lub od 16:00 - 17:00 dzwoni się za darmo na wszystkie numery stacjonarne. I można wybrać jeszcze max 5 darmowych numerów stacjonarnych bez limitów 1 numer 10zł, 2 numery 17zł, 3 numery 23zł, 4 numery 27zł, 5 numerów 29zł. Także nawet w planie socjalnym można na dzień dzisiejszy sporo podzwonić.

#356238  autor: maniek
 29 sie 2009, 22:16
Nie bedzie ci to dzialalo bo limit rachunku dziala jedynie w planach rozliczanych sekundowo .Powinienes wybrac limitowanie jednostek(dziala w planach rozliczanych jednostkowo). Niestety trafiles na niezorientowanego konsultanta :wink:

#356442  autor: amigo007
 30 sie 2009, 19:45
Maniek też mi się zdawało że będę musiał wybrać ilość jednostek po wykorzystaniu których nastąpi blokada. Ale konsultantaka wyraźnie mi powiedziała że ma to być kwota. Mam nawet mój numer zgłoszenia. A jakby to niezadziałało to co w tej sytuacji, reklamacja?