amigo007 pisze:Witam posiadam plan tp socjalny z którego generalnie jestem zadowolony. Problemem czasem jest tylko to że impuls jest dość drogi 0,71 zł i czasem nieświadomie nabijany jest zbyt wysoki rachunek. W tym miesiącu np. dużo dzwoniłem na infolinię cyfry+ 0-801066066, strasznie długo się tam czeka na konsultanta ok. 20min i myślałem że te połączenia kosztują tylko 1-ną jednostkę taryfową, ale okazało się że płaci się za każdą minutę 0,71 zł. No i teraz policzyłem że rachuneczek będzie na około 80zł. Moje pytanie jest takie czy w planie socjalnym mogę zrobić coś na kształt mixa, tzn. określić limit po przekroczeniu którego będą blokowane połączenia wychodzące?
Dlatego na infolinie należy dzwonić jako na numery PSTN, najlepiej z puli tanich (np. EraJednostki, pakiet w PlayFresh) lub bezpłatnych minut (w moim przypadku Orange).
Ad rem:
(20 minut * 0,58 zł/min.) * 1,22 = 14,15 zł
Ile razy dzwoniłeś?
Na stronie tp.pl możesz zalogować się i podejrzeć jaki będzie +/- rachunek w następnym miesiącu.
W planie socjalnym tp możesz sobie założyć usługę tp mix, działającą na zasadzie przedpłaty bezterminowej, jednak po jej wydzwonieniu/wyczerpaniu wykonywanie płatnych połączeń będzie niemożliwe.
Dokładny opis usługi ze str. 291 CUT z 1.VIII.2009:
Usługa tp mix
1. Usługa tp mix umożliwia korzystanie z usług do wysokości kwoty przedpłaconej, powyżej której blokowane są płatne połączenia wychodzące oraz inne płatne usługi dostępne w planie tp socjalny.
2. Kwota przedpłacona to suma doładowań dokonywanych przez Abonenta, przypisana do
określonego numeru zakończenia sieci.
3. Doładowania są możliwe za pomocą nośników o wartości brutto: 5zł, 10zł, 30zł, 50zł oraz 100zł. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów doładowania dostępne są w salonach sprzedaży tp oraz na stronie www.tp.pl.
4. Kwota przedpłacona może być wykorzystana na płatne usługi dostępne w planie tp socjalny (nie obejmuje abonamentu telefonicznego) z uwzględnieniem przysługujących rabatów.
5. Niewykorzystana w danym okresie kwota przedpłacona przechodzi na kolejne okresy
rozliczeniowe.
6. Połączenia w ruchu półautomatycznym oraz usługi dodatkowe SMS nie są realizowane w usłudze tp mix.
7. Wykorzystanie kwoty przedpłaconej skutkuje blokadą płatnych połączeń wychodzących.
8. Blokada połączeń nie dotyczy połączeń bezpłatnych, w tym połączeń do służb specjalnych wymienionych w pkt 6 Informacji o połączeniach.
9. W momencie wykorzystania kwoty przedpłaconej w trakcie trwania połączenia, płatne połączenia wychodzące są przerywane, a realizacja kolejnych połączeń jest możliwa po dokonaniu doładowania.
10. Po wyczerpaniu kwoty przedpłaconej Abonent jest informowany przy próbie realizacji płatnego połączenia o wyczerpaniu środków bezpłatnie poprzez komunikat słowny.
11. Abonent ma możliwość sprawdzenia stanu wykorzystania kwoty przedpłaconej pod bezpłatnym numerem 19425.
12. Usługi tp mix nie można łączyć z usługą limit połączeń tp oraz usługą limit rachunku tp oraz funkcjami płatnymi poczty głosowej tp.
13. Warunkiem skorzystania z usługi tp mix jest złożenie zamówienia oraz: w przypadku nowych Abonentów zawarcie umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych na czas nieokreślony, w formie pisemnej, a w przypadku dotychczasowych abonentów odpowiednio aneksu.
14. Rozliczanie opłat rozpoczyna się od następnego okresu rozliczeniowego w stosunku do okresu, w którym złożone zostało zamówienie.
15. W przypadku rezygnacji z usługi tp mix, rozliczanie opłat trwa do końca okresu rozliczeniowego, w trakcie którego Abonent złożył rezygnację.
16. Opłaty za usługi dodatkowe, w tym wybrane numery tp, rozmowy z rabatem tp, moja godzina tp, pakiet minut komórkowych tp 30 w usłudze tp mix naliczane są z góry i rozliczane w ramach kwoty przedpłaconej.
17. W przypadku braku środków w ramach kwoty przedpłaconej pokrywających koszt zamówionych usług dodatkowych z początkiem okresu rozliczeniowego, usługi dodatkowe zostaną dezaktywowane.
SVP.