• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #351261  autor: contrip
 09 sie 2009, 01:48
Waśnie kończy mi sie umowa z neostarada 1MB. Niepodoba mi sie w Tp ponieważ jest drogo, konsultanci czy jak ich nazwac są bardzo natarczywi w wciskaniu jakichś usług kompletnie mi niepotrzebnych i jestem zmuszony płacić abonament telefoniczny 50zł z którego wogóle nie korzystam. Postanowiłem przejść do Netii 6MB na liniach TP. Chciałem poznać wasze opinie na temat usług Netii. W necie spotkałem się z częstymi kometarzami o przerywanych połączeniach i że to niby wina łącza ma na to wpływ. Znalazłem na jakiejś zagranicznej stronie kalkulator, wpasałem parametry pokazało że udźwigne 8MB bo tam sie kończy skala :) aż mnie zdziwiło, odczyt z D-linka SNR Margin (dB):33.9 Attenuation (dB):18.5

1. Czy mogę ufać temu kalkulatorowi z konfrontacja parametrów na moim D-linku ?( ja sie na tym nie znam)
2. Czy jak zmienie na netie parametry łącza zmienią się ?
3. Czy przy tych parametrach bedzie to wszystko śmigać jak powinno ?
4. Czy użykownicy netii mogą potwierdzić że netia to pożądna firma ?
5. I krótko czy mam brać ?
6. Jak wyglada procedura podpisannia umowy? instalacji? etc.

p.s. neostarada nie jest zła, nigdy nie miałem z nia najmniejszych problemów poza tym że jest drogo i polityka czy tzw. marketing tej firmy niepodoba mi sie całkowicie.

#351272  autor: kowcio
 09 sie 2009, 10:13
contrip, ja Ci powiem tak. Od Netii trzymaj się z daleka. Z doświadczenia. Nawet za darmo nie chcę od nich ani telefonu, ani internetu. Ktoś zmanipulowany przedstawicielem podpisał umowę żeby mieć 4x szybszy internet, a narobiła sobie 100x więcej problemów. Teoretycznie ma 4Mb/s, a max wyciąga ok 1200kbps. Tragedia. Czasami w ogóle połączyć się nie chce, telefon żyje swoim życiem, ich support to... Nie lepszy od tego, co mamy w Play (z resztą czemu się dziwię, niedaleko spada jabłko od jabłoni). Jeśli chodzi o drugą osobę. Przyszli do domu, przedstawili się że są przedstawicielami TPsy! I chcą, żeby ta osoba podpisała dokument, że wyraża zgodę na tańsze połączenia. Ta osoba się nie znała, oni jej wszystko wyjaśnili- że nic się nie zmieni itd, później na samym końcu okazało się po podpisaniu dokumentów, że są to przedstawiciele Netii. Później zamieszanie było, bo trzeba było wysłac wypowiedzenie itd. Zdecydowanie odradzam. Oni za grosz nie są poważni. Przypomina mi to sytuacje, które robiło Tele2.

Niestety, ale ja Ci nie polecę Netii. Co do instalacji, to były problemy. Oni wysyłali sprzęt, owszem- wysłali, ale zupełnie coś innego niz obiecywali i było to wybrakowane- kolejny raz tłuc się z nimi trzeba było.

#351273  autor: progosu
 09 sie 2009, 10:30
a ja z netia nie mialem nidgy najmniejszych problemow, ostatnio zamowilem 4mb llu i wszystko chodzi idealnie.

1. No raczej.
2. Zalezy czy LLU czy BSA, jako, ze chcesz wziac 6mbps to LLU jest pewnie nie dostepne, bo w LLU mozna tylko 1, 2, 4, 8 i chyba 16mbps (ale za to glowy nie dam). Dlatego jedyne co sie sie moze zmienic to tryb z fast na interleaved, o ile juz nie masz tego drugiego.
3. Na luzie by poszlo 8mbps
4. Tak
5. Tak
6. Normalnie, idziesz do punktu, podpisujesz umowe oni ci przysylaja router i tyle, instalacja banalna.

#351275  autor: ciuchcia
 09 sie 2009, 10:47
kowcio, ja mam pytanie do Ciebie ... czy widzisz roznica miedzy przedstawicielem Telekomunikacji Polskiej, a przedstawicielem firmy telekomunikacyjnej ? Bo wlasnie tak przedstawiaja sie domokrazcy Netii. Poza tym zostawiaja komplet dokumentow (wiec nawet jak umowa jest podpisywana pod wplywem chwili to mozna ja rozwiazac do 10 dni od zawarcia). Po 3 osoba "nie znajaca sie" nie powinna wogole zajmowac sie takimi sprawami i kategorycznie nie podpisywac zadnych umow. Tele2 zostalo wchloniete przez Netie, wiec moze dlatego dzialaja podobnie ;p Pracowalem w Tele2 i z doswiadczenia wiem, ze jesli sa problemy takie jak Twoje (1200 kbps przy usludze 4 Mbit) jest rozwiazywana umowa ze strony operatora ze wzgledu na brak mozliwosci swiadczenia uslug na danej linii. Taka sprawe wypadalo by do skutku zglaszac do Netii, a po kilka zgloszeniach skierowac do UKE - i bedzie po sprawie.

#351276  autor: Vieslav
 09 sie 2009, 10:58
Zgadzam się z przedmówcami: Netia robi się drugim Tele2! Jeśli nie masz LLU to lepiej weź sobie 6 mb/s w Multimo (99zł na 24 miesiące lub 119zł na 12 miesięcy).

#351282  autor: user_delete19
 09 sie 2009, 11:21
Mam internet w netii od początku kiedy weszli z oferta BSA. Raz zdazylo sie ze nie bylo internetu kilka godzin, zadzwonilem, zglosilem, poznym wieczorem internet 'wrocil', potem jeszcze kontaktowali sei ze mna technicy i bok czy wszystko gra. Generalnie jestem zadowolony. Lacze szybkie, zawsze wyciaga max (ale to w sumie moze zalezec od regionu). Kolega tez ma netie (inne miasto, ale tez kierunek 32) i tez jest zadowolony.

Na wspomnianych parametrach powinno smigac; tak, przy zmianie 1->6 parametry sie zmienia (:

#351287  autor: tajniak
 09 sie 2009, 11:26
Ja z Netią nie mam i nie miałem nic do czynienia, ale na forum przeważa opinia, że Netia na BSA jest zła, a na LLU - dobra. :)

#351292  autor: user_delete19
 09 sie 2009, 11:33
Hmm... bo raczej na forum oddzywaja sie tylko osoby ktore maja problem i marudza a nie Ci ktorym wszystko dziala xD

#351293  autor: kowcio
 09 sie 2009, 11:33
ciuchcia pisze:kowcio, ja mam pytanie do Ciebie ... czy widzisz roznica miedzy przedstawicielem Telekomunikacji Polskiej, a przedstawicielem firmy telekomunikacyjnej ?
A to w takim razie dlaczego Netia przedstawia się jako TP? Ja nic nie pisałem o firmie telekomunikacyjnej. Czy to jest normalne? Wg mnie nie. Dlatego doszło do manipulacji. Trzeba było przedstawiać się jako Netia, a nie ukrywać się że są z TPsy. Tamsta osoba na pewno nie podpisałaby umowy z inną firmą jak TP. Tutaj jestem przekonany i nie tylko z tego doświadczenia, ale także słyszałem że były takie jaja już wcześniej. Niestety, ale są u mnie przegrani :roll: Nie wiem jak Ty, ale ja z taką firmą na pewno nie podpisałbym umowy ;) Prędzej z kablówką podpisałbym umowę, niż z nimi. Te Internety z kablówek także są bardzo stabilne i polecam. Na firmę nie patrzyłbym jeśli chodzi o kablówkę. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś miał problemy. Z TPsą różnie to bywa, u mnie w jednym miejscu neo 512 potrafi zwolnić i to nieźle- jest to wieś, dzieje się to gdy sporo osób korzysta z Internetu, natomiast w miastach ładnie działa, już przeszły problemy ze zrywaniem połączeń itd.

Teraz mamy taką wolność wyboru, że nie ma co pchać się do pierwszego lepszego opa. Cena nie zawsze świadczy o jakości. Widzę, że jak Netia trzyma się tego Play'a to przechodzi dużo od nich z tym pozyskiwaniem klientów. Kombinują jak koń pod górkę.

#351297  autor: progosu
 09 sie 2009, 11:46
Nie doszlo do zadnej manipulacji, sa tylko 2 opcje:
1. Taka sytuacja w ogole nie miala miejsca
2. Przelsyszales sie i zwalasz wine na caly swiat.

#351329  autor: user_delete19
 09 sie 2009, 14:53
progosu pisze:2. Przelsyszales sie i zwalasz wine na caly swiat.
też skłaniałbym się ku takiej opcji. przestawiciele (jakkolwiek wyjątkowo perfidne jednostki) mają jasno powiedziane ze maja sie przedstawiac jako ze sa z "telekomunikacji", a ze dla 99% spoleczenstwa telekomunikacja = telekomunikacja polska to juz inna sprawa :|

#351333  autor: kowcio
 09 sie 2009, 15:12
Moi drodzy nie, ponieważ po skardze na Netię przyznał się Pan i zadzwonili do tej osoby z przeprosinami. Nie ma co nad tym płakać, mówię jak było. Ale myślę, ze już jest wszystko jasne w tej sprawie.

#351382  autor: contrip
 09 sie 2009, 19:47
czemu sie kłócicie ? lepiej powiedzcie co mam zrobić ? wziąć multimo ? gdzies czytałem że podobno na jesieni ma ostro pójść do przodu uwalnie tych linii aboneckich LLU nie wiem czy czekac bo sie moge nie doczekac, bo pewnie nikt w netii mi tego nie obieca. czy może podpisac z netia a jak cos bedzie nie tak to sie z nimi pożegnać. i ciekawe czy jak uwolnia mi linie bede mógł sie przepisać na LLU. bo niby jest ze można przejsc na korzystniejsza umowe ale nie wiem jak to działa.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2009, 19:50 przez contrip, łącznie zmieniany 2 razy.

#351420  autor: Vieslav
 09 sie 2009, 22:00
Ja nie jeżdżę po jakości usług, bo jak Netia i inni wchodzili na BSA to bardzo wielu osobom poleciłem właśnie Net24, prawie wszyscy tak zadowoleni z usług, że przedłużyli umowy biorąc dodatkowo telefon. O LLU mogę pomarzyć, ale zawsze to jeden rachunek no i pakiet kwotowy w abo a nie określona liczba minut.
Druga kwestia: nie podpiszę nigdy umowy z kimś, kto mi wciska usługę na siłę! No sory, ale był tydzień, gdy codziennie odbierałem po dwa telefony od konsultantów Netii. Minimum raz w miesiącu w moim domu zjawia się domokrążca Netii. Chyba przykleję rachunek z Dialogu na drzwiach (jako znak, że nie mogę zmienić operatora, no chyba, że zmiana WLR-->WLR jest już możliwa).
Ale wracając do sedna: contrip, ile kosztuje 6 mb/s w netii, które chcesz wziąć? Jeśli neo działa(ło) ci dobrze, to cokolwiek nie weźmiesz na BSA będzie działać podobnie, więc w tym przypadku najważniejszą kwestią będzie cena.

#351434  autor: contrip
 09 sie 2009, 22:18
teraz płace ok 110 zł za neostrade 1MB i telefon + co miesiac ok 30 zł za połączenia do Londynu = ok 140 zł tylko tam dzwonie i zawsze zostaje mi 120 darmowych minut które przepadają. O 6MB w Tp nawet nie mówie bo cena mnie przeraża.

W netii 6MB i telefon to ok 135 zł , tylko za tam mam 128 minut w tym do UE i bym niedopłacał za rozmowy. Z tego co tu czytam wychodzi ze netia i Tp to podobne firmy. Jeśli w netii bedzie chodzić 6MB jak neostrada 1MB to bym poszedł na takie coś.

#351447  autor: Vieslav
 09 sie 2009, 22:30
Trzeba było od razu pisać, że potrzebujesz pakietu net+tel oraz połączeń zagranicznych. W takim razie nie zastanawiałbym się i brał Netie.

#351460  autor: contrip
 09 sie 2009, 23:27
Dzięki. Mam nadzieje ze to bedzie chodzic, ale pomogleś mi podjąć decyzje. Zobaczymy jak to bedzie

#351730  autor: cudny
 11 sie 2009, 12:52
contrip jeżeli ważna jest dla ciebie cena to weź pod uwagę jeszcze freedom, też działa na łączach TP i kosztuje 99pln ale dostajesz 30pln na komórkę orange. Więc nawet przy abo 50pln wychodzi trochę taniej.

#351913  autor: Tomo83
 11 sie 2009, 23:39
Witam ja od dłuzszego czasu kozystam z BSA ponieważ nie mam innych mozliwosci i jest wszystko ok a pozatym sam sprzedaje usługi Netii i nie mam skarg od swoich klientów po podaniu adresutelefonu mam możliwosci sprawdzenia warunków technicznych BSA lub LLU Pozdrawiam

tomo83

#352178  autor: Wieczor1
 13 sie 2009, 10:36
Pytałeś o to czy Netia to porządna firma... Pracowałem w BOK Netii przez długi czas i powiem Ci że to bardzo dobra i rzetelna firma. Jeśli wynikają jakiekolwiek wałki to tylko i wyłącznie przez naszego polskiego monopoliste, który stosuje metody takie a nie inne.
Decydując się na Netię decydujesz się na obsługę przez ludzi którzy na prawdę dużo mogą dla Ciebie zrobić przez telefon.
Nie spotykałem się z zaniżonym transferem, jeśli BSA działa to działa jak trzeba- wszystko zależy od tego czy TPSA nie przepnie Cię do innej centrali na której nie ma wolnych portów czy nie. Również odległość od centrali jest istotna.
Polecam Netię bez mrugnięcia okiem. Dodam że teraz pracuję w innej firmie telekomunikacyjnej (szczegóły pozwolę zachować dla siebie) i nikomu jej nie polecę...