• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #350118  autor: elrond
 03 sie 2009, 14:54
Od niedawna z przyjemnością użytkuję sobie Nokie 6650 Fold. Telefon kupiłem na Allegro, nowy, z pełną gwarancją producenta. Z założenia miał to być telefon na dłuższy okres użytkowania więc wolałem więcej zapłacić i mieć pewność co do gwarancji w razie problemów.

Telefon mimo, że był sprzedawany przez jakiś komis z Poznania (ul. Długa), miał być nowy, na normalnej gwarancji 24 miesięcznej. Pochodzenie - salon Ery. Oczywistym więc wydawało mi się, ze w karcie znajdę pieczątkę i paragon z jakiegoś salonu tego operatora. Tak jednak nie jest. Paragon jak i pieczątka pochodzą z komisu! Dodatkowo na paragonie telefon figuruje jako "używany"!

Domyślam się więc, że w razie problemów na żaden salon Ery nie mogę liczyć. Jedyne co wiąże w tej chwili telefon z tym operatorem to logo podczas włączania telefonu i erowskie pudełko. Pytanie więc, czy jakikolwiek autoryzowany bezpośredni serwis Nokii przyjmie mi ten telefon?

Wysłałem maila do sprzedawcy. Czekam na wyjaśnienia.

EDIT:

Jest i odpowiedź:
wSZYSTKO SIĘ ZGADZA MA PAN 24 MIESIĄCE GWARANCJI HONOROWANEJ W KAŻDYM PUNKCIE ERY ORAZ W KAŻDYM SALONIE NOKII, POZDR
Czy można temu wierzyć...?
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 15:33 przez elrond, łącznie zmieniany 2 razy.

#350123  autor: nemo2009
 03 sie 2009, 15:18
Ja bym nie wierzył.Ale można spróbować w autoryzowanym serwisie Nokii aktualizować oprogramowanie na niebrandowane(jeśli nie ma simloka).Z drugiej strony,jeśli gwarancja jest trefna,mogą ją zatrzymać.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#350147  autor: dario321
 03 sie 2009, 16:56
nemo2009- piszesz bzdury :!:

wez telefon z karta gwarancyjna i paragonem,idz do serwisu nokii i sie przekonasz czy akceptuja gwarancje.jesli nie to sprzedawc z allegro Cie oszukal.poinformuj go o tym i zadaj zwrotu gotowki,jesli sie nie zgodzi to zloz stosowne zeznanie na policji,prokuraturze.
zachowaj korespondencje od sprzedawcy,pozdro

#350185  autor: nemo2009
 03 sie 2009, 20:51
dario321 pisze:wez telefon z karta gwarancyjna i paragonem,idz do serwisu nokii i sie przekonasz czy akceptuja gwarancje
dario321 przeczytaj jeszcze raz co napisałem :!:

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#350192  autor: elrond
 03 sie 2009, 21:56
Ok, czyli mając dwie sprzeczne opinie stoimy na razie w miejscu :wink:

Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia na tym polu? Dobrze, że jeszcze nie wystawiłem na Allegro komentarza, bo jeśli coś będzie nie tak, o zielonym pozytywie sprzedawca może zapomnieć...
 #350193  autor: Xander99
 03 sie 2009, 21:58
elrond pisze:Z założenia miał to być telefon na dłuższy okres użytkowania więc wolałem więcej zapłacić i mieć pewność co do gwarancji w razie problemów.
W takim wypadku to robi się zakupy w Media-Markt, Saturn, Electro World lub innych sieciowych sklepach z elektroniką a nie na Allegro.

INEA

#350195  autor: babeo
 03 sie 2009, 22:02
Xander99 pisze:W takim wypadku to robi się zakupy w Media-Markt, Saturn, Electro World lub innych sieciowych sklepach z elektroniką a nie na Allegro.
To nie temat o radach na przyszłość, tylko o konkretnym przypadku. Trzymajmy się tematu, ok?

#350197  autor: ciuchcia
 03 sie 2009, 22:12
ja mam spore doswiadczenie na allegro - przynajmniej tak mi sie wydaje (ok 300 transakcji - wiekszosc kupna). Prawo stoi po Twojej stronie. Jesli masz jakies watpliwosci do 10 dni mozesz zwrocic towar (jesli kupowales od firmy) bez zadnego tlumaczenia sie. Najlepiej bylo by isc rzeczywiscie do Nokii i dowiedziec sie, czy zaakceptuja taka gwarancje (wg mnie o salonie ery mozna zapomniec), ale watpie zeby ja zaakceptowali. Jesli okaze sie, ze nie to smialo zwracaj towar z pisemkiem (mailem), ze towar zwracasz ze wzgledu na niezgodnosc towaru z umowa. Sa 2 ale - po pierwsze nie dostaniesz zwrotu za przesylke (w obie strony), po drugie czesto sprzedawcy nie przyjmuja zwrotow i wtedy pozostaje centrum sporow allegro (ktore prawie zawsze przyznaje racje sprzdawcy), a nastepnie policja. Dodam, ze mi sie zawsze udawalo rozwiazac takie problemy, a troche juz ich mialem bo zawsze probuje kupic jak najtaniej i czesto kupuje u sprzedajacych o podejrzanej reputacji. Jezeli te wyjasnienia sa niewystarczajace moge uzupelnic je o konkretne paragrafy z prawa handlowego, ale to juz jak bede w domu (kolo 24)

#350208  autor: orson_dzi
 03 sie 2009, 22:46
Też uważam, że powinieneś iść do Nokii i sprawdzić. Jak tego nie uznają, to w kartonik, kopertę/papier, obleć taśmą i ślij z powrotem ;) . Towar jak najbardziej niezgodny z opisem, więc co byś nie robił racja jest po Twojej stronie.

Xander99 pisze:W takim wypadku to robi się zakupy w Media-Markt, Saturn, Electro World lub innych sieciowych sklepach z elektroniką a nie na Allegro.
A gdzie zdanie: "I płacisz 1.5-2 razy więcej" ?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#350213  autor: elrond
 03 sie 2009, 22:50
1. Telefon jest dotępny NA WYŁĄCZNOŚĆ w Erze (T-mobile). Więc albo wezmę u nich abonament albo kupie go na allegro.
2. Nie mam tego typu sklepów u siebie. Jedna z zalet życia na prowincji.

Od zakupu minęło już więcej czasu niż 10 dni. Telefon działa ok, ale jakby przestał (odpukać) to widzę, że jednak może być problem. Zwracać go nie chce, bo mi odpowiada, poza tym ostatnio zbyt często bawiłem się w zamiany co mi się już znudziło, dodatkowo nie bardzo mam na to czas.

Komentarza nie wystawie, aż nie będe miał pewnego obrazu. Ale troche głupio chodzić po salonach i ie wypytwywać czy "w razie czego mi uznacie tą gwarancje" :wink: Prędzej poszedłbym bezpośrednio do Nokii ale jak już wspomniałem - prowincja :wink: Będe w Rzeszowie to o tym pomyśle.

#350279  autor: kowcio
 04 sie 2009, 11:03
elrond, będziesz się martwił jak coś się stanie. Z Nokiami ostatnio to nic nie wiadomo, ale nie ma co panikować. Jak masz paragon (ważne, żeby było Nokia 6650) i kartę gwarancyjną podbitą (IMEI, data, podpis, pieczątka) to nie będzie problemu. W Nokii nawet nie wymagają paragonów- chyba, że coś się zmieniło. Także głowa d góry i nie ma co się martwić o przyszłość. Co będzie, to będzie. Może akurat przez te 2 latka nic się nie stanie i będziesz zadowolony.

#350285  autor: elrond
 04 sie 2009, 11:10
To jest tak: nie robie paniki, bo nie ma o co. Tylko próbuje sie upewnić czy przypadkiem nie dostałem jakiegoś bubla, z gwarancją podpisaną przez niewiadomo kogo. Jest naklejka z IMEIem, podpis, data, pieczątka no i paragon. Mam nadzieje że w razie czego nie będzie problemów - przynajmniej bezpośrednio u Nokii.

Znając życie i wszelkie clamshelle w moich rękach, prędzej czy później Nokia będzie potrzebowała nowej taśmy :wink: Nawet mimo metalowej obudowy.

Dzięki wszystkim za opinie i pomoc.

#350400  autor: yagi
 04 sie 2009, 20:31
elrond pisze:Znając życie i wszelkie clamshelle w moich rękach, prędzej czy później Nokia będzie potrzebowała nowej taśmy :wink: Nawet mimo metalowej obudowy.
Znajac 6650 to moze tez byc potrzebna po jakims czasie plyta glowna ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#350401  autor: dario321
 04 sie 2009, 20:39
nemo2009 pisze:Ale można spróbować w autoryzowanym serwisie Nokii aktualizować oprogramowanie na niebrandowane(jeśli nie ma simloka).Z drugiej strony,jeśli gwarancja jest trefna,mogą ją zatrzymać.
zaden serwis nokii nie aktualizuje mu softu na inny niz z fabrycznym product code,wiec jesli ma pc z ery to pod ten pc mu aktualizuja (chyba,ze ma znajomego serwisanta).

i pytanie; co ma simlock do softu brandowanego lub nie?

a jesli gwarancja jest trefna to jej nie zatrzymaja tylko jej nie uznaja.

stad moje stwierdzenie o bzdurach :P

co do telefonu to moze on dzialac i bedzie dzialal prawidlowo nawet bez waznej gwarancji-fakt
chcesz sie dowiedziec czy nokia honorowac bedzie gwarancje,ktora ten telefon posiada w/g zapewnien sprzedajacego to zwroc sie z telefonem i jego dokumentami do nokii-fakt.

zas co do zapewnien sprzedawcy... w opisie aukcji byla mowa o nowym telefonie,a tymczasem ten sam sprzedawca w dowodzie zakupu wpisal ,,używany,, -fakt.

P.S. jakie jeszcze fakty sa Ci nie znane?

#350413  autor: elrond
 04 sie 2009, 21:12
yagi pisze:Znajac 6650 to moze tez byc potrzebna po jakims czasie plyta glowna
Wiesz coś więcej na ten temat...? :| Nie słyszałem o trefnych płytach głównych. Bardziej o problemach z softem...

#350416  autor: kowcio
 04 sie 2009, 21:17
yagi pisze:elrond napisał/a:
Znając życie i wszelkie clamshelle w moich rękach, prędzej czy później Nokia będzie potrzebowała nowej taśmy :wink: Nawet mimo metalowej obudowy.

Znajac 6650 to moze tez byc potrzebna po jakims czasie plyta glowna ;)
Też pierwsze słyszę. To, ze na początku potrafiła fiksować to wiadomo- soft, teraz jest już w miarę OK i telefon działa stabilnie. Ale płyty główne?? Czyżby one tak często wracały do Ery? To może dobrze, że moja poszła :)

#350432  autor: orson_dzi
 04 sie 2009, 21:55
Ale płytę można samemu wymienić spokojnie ;) . Fakt, że trzeba za nią trochę zapłacić ale koszt robocizny zostaje w kieszeni :P .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#350475  autor: yagi
 05 sie 2009, 00:04
Ja znam masowy problem z cichymi dzwonkami i rzadszy z tym, ze telefon potrafi sie wylaczyc i juz sie nie uruchomic, choc teraz juz prawie nie ma takich przypadkow...

Obrazek

#350477  autor: elrond
 05 sie 2009, 00:28
yagi pisze:Ja znam masowy problem z cichymi dzwonkami
Tak... czytając jakiekolwiek komentarze problem ten urasta do wielkości plagi. Ja jednak używam dzwonka typu "ring ring" więc on cichy nigdy nie jest :wink: Ten problem został chyba przynajmniej częściowo wyeliminowany przez nowy soft.

#350502  autor: yagi
 05 sie 2009, 08:35
elrond pisze:Ten problem został chyba przynajmniej częściowo wyeliminowany przez nowy soft.
Albo masz telefon z nowej partii z lepszymi glosnikami ;)

Obrazek