Witam wszystkich! Prowadzę jednoosobową działalność i żeby dodać sobie wiarygodności postanowiłem założyć sobie stacjonarny numer telefoniczny. Interesować mnie będą głównie połączenia przychodzące i będę chciał założyć sobie również numer faks. W bloku gdzie mieszkam podciągnięta jest linia TP SA. Teraz pytanie, VoIP czy TP?? mam internet radiowy agregowany 1Mbit. Czy takie połączenie internetowe jest wystarczająco stabilne? A jak wyjdzie cenowo instalacja bramki+telefonu VoIP+numer w porównaniu z podłączeniem się do sieci TP i kupnem telefonu. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestię w tym temacie będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam!
- Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
Jeśłich chcesz fax to na czystym VoIP tego nie polecam (gubienie pojedynczych pakietów w transmisji głosowej nie ma zadnego znaczenie jednak przy faxie juz tak), dlatego na VoIP'ie faxy sa niezywkle żadko a terminale płatnicze już pratycznie wogóle. no chyba ze jekas usługa typu fax 2 e-mail. Dodatkowo musisz pamietać iz jeśli ma to być nr na firme który ma dodać wiarygodności, że w przypadu jakiejkolwiek awarii internetu telefon też pada co wiarygodności Ci pewnie nie doda. Niewątpliwe zaletą jest cena, jednak jeśli bedziesz głównie odbierał to w mojej opinii warto dołożyć te kilka zł miesięcznie i założycz klasyczny telefon. Operator to już kwestia gustu bo jak wisi TP to jest własciwie tez wszystko po jej kablach
sprawdzałem dostępność usługi dla mojej lokalizacji w netii przez ich portal i wyskoczyło mi że nie można podłączyć. Dzwoniłem do nich i powiedzieli, że najpierw muszę się podłączyć do TP żeby później przejść do Netii, czy to możliwe??? tym bardziej jest to dziwne że na ich stronie sprawdzania dostępności była możliwość zaznaczenia że nie mam telefonu 

Masz łącze radiowe więc ja bym na twoim miejscu zdecydował sie jednak na telefon w TP SA. Po roku czasu mozna przejsc na wlr np. do multimo gdzie najnizszy abo wynosi 30zl(no bo skoro masz w planach glownie odbierac telefony a nie dzwonic z niego to po co placic 50zl jak mozna 30zl
).